Πολυθεματική Έκθεση Κειμηλίων από τον Πόντο στην Κατερίνη, Ζωγραφικής Ζω-γραφίζοντας τις μνήμες μας και Φωτογραφίας Ιστορίας και Πολιτισμού του Πόντου, και παράλληλες εκδηλώσεις λόγου και τέχνης, πραγματοποιεί η Ένωση Ποντίων Πιερίας, στην Κατερίνη, για τον ποντιακό ελληνισμό, στην Αστική Σχολή Κατερίνης από τις 21 έως τις 28 Απριλίου 2024, με σημαντικούς ομιλητές και με ανακοίνωσή της προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου να πάρουν μέρος και να εντρυφήσουν στην ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της η Ένωση Ποντίων Πιερίας, την οποία εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου υπογράφουν ο πρόεδρος Κώστας Παπουτσίδης και η γενική γραμματέας Περιστέρα Πεΐδου.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Ποντίων Πιερίας έχει την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσει στη 3η Πολυθεματική Έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στην Αστική Σχολή Κατερίνης από τις 21 έως 28 Απριλίου 2024. Υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Πιερίας και του Δήμου Κατερίνης.

KATERINH.ENOSH.PONTION.PIERIAS.POLYTHEMATIKH.EKTHESH.22.4.2024. 2

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 21 Απριλίου 2024

20:30 Ομιλία: «Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣ» από τον κ. Θεοδόση Κυριακίδη, Επιστημονικό Συνεργάτη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελίου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Επισκέπτη Λέκτορα Διεθνούς και Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Παρέμβαση θα κάνει ο κ. Σάββας Κοκτζόγλου από την Αμερική, συγγραφέας του βιβλίου: «Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ.

Τμήματα Χορωδίας και Λύρας της Ένωσης Ποντίων Πιερίας. Παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια και μελωδίες του Πόντου.

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

20:30 Ομιλία: «Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΩΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ» από τον κ. Γιάννη Τσανασίδη, Υποψήφιο διδάκτορα τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ).

«ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ» Ποντιακές παραδοσιακές μελωδίες και τα ραγούδια από το μουσικό σχήμα «ΛΕΦΤΟΚΑΡΥΑ». Τραγούδι: Νατάσα Τσακηρίδου, Λύρα: Γιάννης Τσανασίδης, Πολίτικο λαούτο και Ταμπουρά Ιάκωβος Μωυσιάδης.

Τα «Λεφτοκάρυα», που στην ποντιακή διάλεκτο είναι τα φουντούκια, δημιουργήθηκαν το 2017 γύρω από τον πυρήνα του πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

Σάββατο 27 Απριλίου 2024

20:30 Ομιλία: «Ρωμαίϊκα Τραγωδίας: ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ» από τον κ. Νίκο Μιχαηλίδη, Δρ .Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Πρίνστον, ΗΠΑ. Θα ακολουθήσει συζήτηση.