Με το έργο τους ανέδειξαν τον πολιτισμό του Πόντου, τον εμπλούτισαν και τον παρέδωσαν στα παιδιά και στους μαθητές τους ως «κόρη οφθαλμού» με την ευχή κι αυτοί με τη σειρά τους να τον κληρονομήσουν στις επόμενες γενιές.
Ο Δήμος Ωραιοκάστρου για τρίτη χρονιά διοργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου 2024, τα «Καλούσεια 2024» προς τιμή του σπουδαίου Πόντιου χορευτή, Νίκου Καλούση και τίμησε προσωπικότητες του ποντιακού ελληνισμού.
Τιμήθηκαν ο λυράρης Μιχάλης Καλιοντζίδης, τα μέλη της οικογένεια Παυλίδη και ο αείμνηστος Δημήτρης Κασιμίδης, τέως Κοινοτάρχης, ιδρυτής του Χορευτικού Συγκροτήματος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.
Όπως είπε η παρουσιάστρια της εκδήλωσης Αγγελική Παμπουκίδου, «για τρίτη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Ωραιοκάστρου, διοργανώνει την ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση, που γίνεται πλέον θεσμός, αφιερωμένη στη μνήμη του σπουδαίου χορευτή Νίκου Καλούση, του κορυφαίου χορευτή της πρώτης γενιάς προσφύγων που ήρθαν από τον Πόντο, ο οποίος δίδαξε την τέχνη των ποντιακών χορών στους νέους του Ωραιοκάστρου και τους μετέδωσε την αγάπη και το σεβασμό για την παράδοση και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου.
Στα πρώτα Καλούσεια, τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Γώγος Πετρίδης, ο "πατριάρχης" της ποντιακής λύρας, ο άνθρωπος που με το -κατά γενική ομολογία- μοναδικό του παίξιμο, εκσυγχρόνισε και εξέλιξε την ποντιακή μουσική και συνετέλεσε στη διάδοση της στην ποντιακή νεολαία της εποχής, αλλά και σε ένα ευρύτερο κοινό, γενικότερα.
Παράλληλα, ενέπνευσε πολλούς νέους να ασχοληθούν με την εκμάθηση της ποντιακής λύρας, πολλοί εκ των οποίων έφτασαν σε επαγγελματικό επίπεδο και μνημονεύουν με ευλάβεια τον δάσκαλό-εμπνευστή τους, μέχρι τις μέρες μας.
Πέρσι, στα δεύτερα Καλούσεια, τιμήθηκαν δύο μεγάλοι λυράρηδες, ο Παναγιώτης Ασλανίδης και ο Παναγιώτης Κοσμίδης, αμφότεροι κάτοικοι Ωραιοκάστρου, άξιοι συνεχιστές της ποντιακής μουσικής της πρώτης γενιάς προσφύγων.
Στα φετινά, τρίτα «Καλούσεια 2024» ο Δήμος Ωραιοκάστρου τιμά: την οικογένεια Παυλίδη, τον λυράρη Μιχάλη Καλιοντζίδη και τον τέως κοινοτάρχη και ιδρυτή του χορευτικού συγκροτήματος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Κασιμίδη.
«Ως λάτρης της παράδοσης μεγάλωσα ακούγοντας για αυτούς τους ανθρώπους που τιμούμε. Αν και δεν είμαι ποντιακής καταγωγής οφείλω να καταθέσω ότι αυτό που πέτυχαν αυτοί οι άνθρωποι στη ζωή τους αγγίζει τα όρια του θρύλου όχι μόνο για τους Πόντιους, αλλά και για όλους εμάς. Ο τόπος σάς τιμά ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για όσα έχετε προσφέρει στη διατήρηση και διαιώνιση της ποντιακής παράδοσης», τόνισε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, απευθυνόμενος προς τα τιμώμενα πρόσωπα και τους συγγενείς τους.
«Θέλω να επαναλάβω ότι ο μόνος τρόπος για να φέρουμε κοντά τις κοινωνίες μετά την μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη” είναι ο πολιτισμός και η παράδοση. Απόψε κάνουμε ένα πολύ μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Η λέξη “Καλούσεια” προέρχεται από τον Νίκο Καλούση, από μια οικογένεια της περιοχής μας, που αποδεικνύει περίτρανα ότι ως προσφυγικός οικισμός το Ωραιόκαστρο έχει προσφέρει πάρα πολλά και για αυτό σας ευχαριστούμε, που είστε εδώ ανάμεσά μας οι εκπρόσωποι της οικογένειας. Θα συνεχίσουμε να διοργανώνουμε τέτοιες ποιοτικές εκδηλώσεις, για να τιμούμε ανθρώπους που προσφέρουν στον τόπο μας», πρόσθεσε ο κ. Τσακίρης.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν βίντεο σχετικά με τα τιμώμενα πρόσωπα. Οι προβολές του οπτικοακουστικού υλικού συνδυάστηκαν με την παρουσίαση ποντιακών τραγουδιών και χορευτικών από μέλη της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων και παλαιούς χορευτές, οι οποίοι σύστησαν την ομάδα «χορευτών Νίκος Καλούσης» για να τιμήσουν τον θρυλικό Πόντιο χορευτή.
Ιδιαίτερη στιγμή ήταν ότον ο Χρήστος Καλιοντζίδης, έπαιξε το μουσικό κομμάτι, «Ρασιόπουλον», τιμώντας έτσι τον πατέρα του Μιχάλη, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
Στο λυράρη Μιχάλη Καλιοντζίδη την τιμητική πλακέτα απένειμαν η Σοφία Δημητριάδου, Αντιδήμαρχος Διαχείρισης Κρίσεων, Πολιτικής Προστασίας και Προστασίας του Πολίτη και ο πρώην αντιδήμαρχος και αυτοδιοικητικός, Ανέστης Πολυχρονίδης.
Στο Νικόλαο Παυλίδη (εκ μέρους της οικογένειας Παυλίδη) την τιμητική πλακέτα απένειμε ο Κωνσταντίνος Μοσχοβόπουλος, εντεταλμένος σύμβουλος Αθλητισμού και για θέματα Διαχείρισης του στόλου οχημάτων του Δήμου Ωραιοκάστρου.
Την τιμητική πλακέτα στο Νικόλαο Κασιμίδη, ανεψιό του αείμνηστου Δημήτρη Κασιμίδη, απένειμε ο Ηλίας Καλούσης, εγγονός του Νίκου Καλούση.
Τα τιμώμενα πρόσωπα ευχαρίστησαν τον Δήμο Ωραιοκάστρου για την τιμητική διάκριση και συγκινημένοι ανέσυραν αναμνήσεις από βιώματα που είχαν στο Ωραιόκαστρο, τα οποία μοιράστηκαν με το κοινό και χειροκροτήθηκαν θερμά.
Στην εκδήλωση χαιρέτισε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Μήττας, εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα. Συνεχάρη την διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου για την πρωτοβουλία να τιμά προσωπικότητες που έχουν αναδείξει τον πολιτισμό του Πόντου και για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι» διατηρώντας ζωντανές τις παραδόσεις του τόπου.
Η αφηγήτρια Αγγελική Παμπουκίδου ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν για να γίνουν τα 3α «Καλούσεια» και ειδικά τον αντιδήμαρχο Υποδομών, Ευταξίας και Καθημερινότητας του Πολίτη, Δημήτρη Καρασαββίδη, ο οποίος ήταν ο εμπνευστής της εκδήλωσης.
Στα «Καλούσεια 2024» συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Αλέξης Παρχαρίδης, Θοδωρής Κοτίδης, Αγγελική Παμπουκίδου στο τραγούδι, Φάνης Κουρουκλίδης (λύρα), Θόδωρος Κεσίδης (κλαρίνο), Χρήστος Φιλιππιάδης (πλήκτρα), Κώστας Ζώης (νταούλι) και το Χορευτικό Τμήμα της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων ΕΠΩΦ.
Τη σκηνοθετική επιμέλεια - δημιουργία βίντεο είχε ο Πάνος Μπουντούρογλου.
Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση του Πυρρίχειου χορού Σέρρα από το χορευτικό συγκρότημα της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων.