Η μνήμη του Αγίου Ευγενίου, προστάτη της Τραπεζούντας του Πόντου, θα τιμηθεί στα Πετρωτά του νομού Ροδόπης, στον Ιερό Ναό ο οποίος χτίστηκε στη μνήμη του, στο χώρο όπου είχε προταθεί να στεγάσει μέρος των νεοπροσφύγων Ελληνοποντίων που έρχονταν στην Ελλάδα μετά την κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ένα όραμα που το ελληνικό κράτος δεν έκανε ποτέ πράξη να δημιουργήσει έναν οργανωμένο χώρο όπου θα γινόταν μια νέα πόλη στην ακριτική Θράκη, μια ζεστή αγκαλιά για τους αδελφούς μας νεοπρόσφυγες.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ευγενίου όμως έγινε πράξη από τον ποντιακό ελληνισμό και είναι ο μοναδικός που θυμίζει τον σχεδιασμό εκείνης της εποχής της δεκαετίας του 1990.

Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, με ανακοίνωσή του, την οποία εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου υπογράφουν ο πρόεδρος Γρηγόρης Κεσαπίδης και η γενική γραμματέας Αθηνά Νακούση, αναφέρει:

«Την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 και ώρα 7 μ.μ στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευγενίου στα Πετρωτά Νομού Ροδόπης, θα ψαλλεί Πανηγυρικός Εσπερινός, στην μνήμη του Γενεθλίου του Αγίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος.

Η χάρις και η ευλογία του Αγίου να μας σκέπει όλους!».