Με την ομιλία της Παρυσάτιδος Παπαδοπούλου – Συμεωνίδου, Ομότιμης Καθηγήτριας της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα «Η πολεοδόμηση των σύγχρονων ελληνικών πόλεων, χωρίς πολεοδομική νομοθεσία - η Θεσσαλονίκη ως παράδειγμα» στις 8 το βράδυ της Τετάρτης 16 Ιουνίου 2021, έκλεισε ο κύκλος των 40 εκδηλώσεων της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Λυσαρίδης, ανέφερε:

Μετά τη συμπλήρωση του κύκλου των 32 διαλέξεων στο πλαίσιο του Λαϊκού Πανεπιστημίου, που έγιναν κατά το οκτάμηνο από τον Οκτώβριο 2020 μέχρι τον Μάιο 2021, και αναφέρονταν σε θέματα που αφορούσαν στην ποντιακή ιστορία, την λαογραφία, τον πολιτισμό, την παιδεία, την ποντιακή διάλεκτο, την ιατρική κλπ., σήμερα ολοκληρώνεται και ο κύκλος των 8 εμβόλιμων διαλέξεων με θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος.

Έτσι, για τον ετήσιο κύκλο της φετινής περιόδου, ολοκληρώνεται η διαδικτυακή μας επικοινωνία με 40 συνολικά δράσεις, δηλαδή 5 ανά μήνα.

LYSARIDIS.GIORGOS.PAPADOPOYLOY.PARYSATIS.16.6.2021.IMG 1799

Ο Γιώργος Λυσαρίδης και η Παρύσατις Παπαδοπούλου - Συμεωνίδου

Η σημερινή διάλεξη έχει θέμα «Η πολεοδόμηση των σύγχρονων ελληνικών πόλεων, χωρίς πολεοδομική νομοθεσία - η Θεσσαλονίκη ως παράδειγμα» και ομιλήτρια είναι η Ομότιμη Καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, κυρία Παρύσατις Παπαδοπούλου - Συμεωνίδου.

Το θέμα αναφέρεται στην πολεοδόμηση, δηλαδή στη συστηματική οργάνωση του ιστού και των υποδομών μιάς πόλης, η οποία όταν είναι άρτια σχεδιασμένη και προνοητική, αποτρέπει προβλήματα πολεοδομικά, οικονομικά, κοινωνικά και δημιουργεί καλές συνθήκες για την καθημερινή λειτουργία της και τη ζωή των πολιτών. Θα αναλυθούν από την ομιλήτρια, η πολιτική γης, η αστική και περιφερειακή ανάπτυξη, ο βαθμός επάρκειας της ισχύουσας πολεοδομικής νομοθεσίας, ο ρόλος της εγγείου ιδιοκτησίας και η χρήση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, όπως και η διολίσθησή της σε κατάχρηση, όταν γίνεται βλαπτική για το κοινωνικό σύνολο. Στο επίκεντρο της γενικής αναφοράς στα θέματα αυτά, θα βρεθεί η Θεσσαλονίκη, ως μία πόλη αναφοράς για την καλή ή ελλιπή ή κακή εφαρμογή των παραπάνω.

Ακολούθησε η ομιλία της Παρυσάτιδος Παπαδοπούλου – Συμεωνίδου με θέμα «Η πολεοδόμηση των σύγχρονων ελληνικών πόλεων, χωρίς πολεοδομική νομοθεσία - η Θεσσαλονίκη ως παράδειγμα».

EFXINOS.LESXH.THESSALONIKHS.LYSARIDIS.PAPADOPOYLOY.16.6.2021.IMG 1826

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Λυσαρίδης, κατέληξε:

Με τη λήξη των διαδικτυακών μας δράσεων αυτής της περιόδου, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλες και όλους σας που παρακολουθήσατε διαλέξεις του ετήσιου κύκλου και, με την ανταπόκρισή σας, συμβάλατε καταλυτικά στην επιτυχία της πρωτοβουλίας μας. Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε και σε όλους τους ομιλητές, για την προθυμία με την οποία ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και, επίσης, για τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους. Ακόμη, ευχαριστούμε θερμά την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών (ΕΠΜ), την Παμπονταική Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.), τα ποντιακά μέσα ενημέρωσης και τα αδελφά ποντιακά σωματεία, για την καλή τους διάθεση να διαχέουν την ενημέρωση, κοινοποιώντας τις σχετικές προσκλήσεις μας στο δικό τους κοινό (σωματεία, οργανώσεις , μέλη τους κλπ.).

Όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει, το σύνολο των 40 παραπάνω διαδικτυακών δράσεων είναι αναρτημένο στην πρόσφατα πλήρως ανακατασκευασμένη ιστοσελίδα μας (ιστότοπος efxinos.gr), στις ενότητες «ΛΑΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ», «ΔΡΑΣΕΙΣ» και WEBTV, όπου μπορείτε να αναζητήσετε οποιαδήποτε επιθυμείτε και να την παρακολουθήσετε αυτούσια, όπως ακριβώς στον χρόνο που πραγματοποιήθηκε.