Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης πρόσφατα αξιώθηκε, με συνάντηση των εκπροσώπων του, του ενδιαφέροντος και πατρικών ευχών του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου.

Εγκαρδιωμένος της εν Χριστώ Αγάπης του, ο Σύλλογος παραμένει επιπλέον ευγνώμων για τη δωρεά του Σεβασμιωτάτου, συγγραμμάτων σημαντικών της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού.

Μεταξύ αυτών εντοπίσαμε πνευματικά προϊόντα της επιστημονικής σκαπάνης του ίδιου, εκδόσεις οι οποίες αφορούν στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Χαλιναρά της Χάρσερας Χαλδίας και στον οικισμό Σιμικλή Χαλδίας Πόντου, με αναφορές στην εκκλησιαστική ιστορία, στην ανθρωπογεωγραφία, στη λαογραφία, στις διακοινοτικές σχέσεις χριστιανών και μουσουλμάνων και στην εν γένει στατιστική των περιοχών ανά τους αιώνες.

Η επιστημοσύνη του Δρ. Θεολογίας και ενδελεχούς αναδίφη της ιστορίας των Πατρίων,
Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. κ. Παύλου στις παραπάνω επιτομές, δεν ανατρέχει απλώς στο πλήθος της βιβλιογραφίας περί των θεμάτων που πραγματεύεται, αλλά διασταυρώνει τη μαρτυρία της με εισφορές εκ των οικογενειακών κειμηλίων και βιωματικών εντυπώσεων του ιδίου, όπως επίσης με επικλήσεις καταγραφών και συνεντεύξεων του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών από τη δεκαετία του `50 ακόμη.

BIBLIO.APOSTOLIDIS.PAVLOS.SIMIKLH

Επομένως των άνω συστήνουμε στους εραστές της ιχνηλασίας της προσφυγικής μνήμης των περιοχών Σιμικλή, Δέσμενας, Άκτσαλ, Γαργάενας, Χάρσερας, Σαρή Παπά, Πέκτελα, Έσπιε, Ελεβή, οικισμών Σεμέν Κοτυώρων, Κιόβ Τεπέ-Επές Σεβάστειας, Κάμισλι-Αλούτζερε Νικόπολης και επαγωγικά των προσφυγικών εποικισμών, Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Δράμας, Ημαθίας, Πέλλας, Νίκαιας, Δραπετσώνας, Κοκκινιάς Πειραιά κλπ, ν` αδράξουν την ευκαιρία και ν’ αντλήσουν πολύτιμες πληροφορίες γενεαλογικού ίχνους ή επιμορφωτικού ενδιαφέροντος αναζητώντας τα παραπάνων συγγράμματα είτε στο διαδίκτυο είτε στη γραμματεία της φίλεργης Ιεράς Μητρόπολης Δράμας.

Υ.Γ. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης ξεναγήθηκαν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Παύλο, στον υπό απεράτωση χώρο της Λαυρεντιανής Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις παρυφές της πόλεως Δράμας.

Το νεότευκτο, το περικαλλές, οι αρχιτεκτονικοί συμβολισμοί και οι ενθέσεις αναθημάτων εκ της Πατρώας κειμηλιοθήκης των Ελλήνων του Πόντου στο Ναό του Μοναστικού οργανισμού, είναι ενδεικτικά της εμπνεύσεως, εργώδους αφοσίωσης και αξιοσύνης κτητόρων και συνδρομητών.

Είθε να ευοδωθούν οι ευγενείς προορισμοί του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Παύλου με την οσονούπω αποπεράτωση ενός επιπλέον ιερού τοπόσημου της προσφυγικής Μνήμης των Ρωμιών.

Είθε προσέτι να δικαιωθεί το όραμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χαλδίας Πόντου,
κατοπινού Μητροπολίτη Δράμας και εκ των σεβάσμιων ηρώων στις λαϊκές αφηγήσεις της πρώτης προσφυγικής γενιάς, κκ Λαυρεντίου από τη Βαρενού Κρώμνης, θεμελιωτή και πρωτοκτήτορος της Μονής.

Νυρεμβέργη μέσαγμαν Κερασινού.

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης

Cardinal Bessario