Το Μουσικό Εργαστήρι του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» σε συνεργασία με το Δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης και την αντιδημαρχία πολιτισμού, στο πλαίσιο του «Μουσικού Χειμώνα 2021 – 2022» πραγματοποιούν Μουσικό - Ιστορικό αφιέρωμα με τίτλο: «Ερχίνεσεν ο Πόλεμον για την Ελευθερίαν».

Πρόκειται για μουσική παράσταση πλαισιωμένη από πολεμικά - αντιστασιακά τραγούδια που δημιουργήθηκαν και τραγουδήθηκαν από Πόντιους οπλίτες - αγωνιστές κατά τη διάρκεια του Αλβανικού Έπους της τριπλής, Γερμανό – Ιταλό - Βουλγαρικής κατοχής (1940 - 1944), καθώς επίσης και κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021 στις 20:00, στο «Καραπάντσειο» Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης (Μ. Αλεξάνδρου 24 Αμπελόκηποι).

1940 Αλβανικό Έπος. Οι τυραννισμένοι Πόντιοι πρόσφυγες, οι ξεριζωμένοι οι γενοκτονημένοι, φεύγουν για τα βουνά της Πίνδου, μαζί με τους γηγενείς Έλληνες, για να υπερασπιστούν πια, την μία, την κοινή τους πατρίδα, την Ελλάδα. 650 ήταν οι Έλληνες αξιωματικοί που έπεσαν στο πεδίο της μάχης το 1940/41 κατά τον ελληνοϊταλικό και τον σύντομο ελληνογερμανικό πόλεμο. Ανάμεσά τους και 45 αξιωματικοί ποντιακής καταγωγής.

Τα τραγούδια που δημιουργήθηκαν κατά τα δύσκολα χρόνια της κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης 1940 - 1944, αλλά και κάποια που δημιουργήθηκαν κατά τα μαύρα χρόνια του Εμφυλίου, θεωρούνται τα τελευταία αληθινά ποντιακά παραδοσιακά τραγούδια. Αντιστασιακά θούρια που διατήρησαν τον επικό και ελεγειακό χαρακτήρα του δημώδες άσματος. Οι Πόντιοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία πήραν μαζικά μέρος στην Εθνική Αντίσταση κατά των ναζί κατακτητών, πολεμώντας τους φασίστες κατακτητές όχι μόνο με το όπλο, αλλά και με τη λύρα και το τραγούδι τους.

Tα τραγούδια αυτά δημιουργήθηκαν από το λαό για να εκφράσουν αληθινά αισθήματα, να υμνήσουν κατορθώματα αλλά και να θρηνήσουν τον πόνο της απώλειας. Ο αντάρτης πόντιος μαζί με το τουφέκι του στον ώμο, έπαιρνε και τη λύρα του. Τραγουδούσε τους καημούς και τα ιστορικά γεγονότα όπως αυτός ήξερε, στη μητρική του γλώσσα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Την εκδήλωση χαιρετίζουν: Οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης Παύλος Κεσόγλου και Τριαντάφυλλος Πουρσανίδης. Ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ποντίων (ΔΙΣΥΠΕ) Αντιστράτηγος ε.α. Βασίλειος Μωυσίδης. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων (Σ.Πο.Σ.) Θεσσαλονίκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) Παύλος Γαλεγαλίδης. Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» Γιώργος Αλεξανδρίδης.

Ερμηνεύουν: Νίκος Κελεσίδης, Γιώργος Σιδηρόπουλος, Βασίλης Μιχαηλίδης, Παναγιώτης Τουρνάς, Γιώργος Πουλαντσακλής.

Παίρνουν μέρος οι μουσικοί: Χάρης Πορφυρίδης Λαούτο. Τάσος Κωνσταντινίδης Μπαγιάν (ακορντεόν). Ομάδα Νέων Σχολής Λύρας Ακριτών «Ορφέας». Ιδέα – Κείμενα – Ενορχήστρωση - Λύρα: Γιώργος Πουλαντσακλής.

Παρουσίαση - συντονισμός εκδήλωσης: Φόρης Πεταλίδης, Δημοσιογράφος.

Προσοχή: Για να παρακολουθήσετε την παράσταση είναι απαραίτητη η προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή rapid test και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όλους τους θεατές.