Την πολιτική του τουρκικού κράτους, που απαγορεύει σε Έλληνες πολίτες ποντιακής καταγωγής, απογόνους των Ελλήνων προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, με πρόσφατη περίπτωση του Πόντιου τραγουδιστή Αχιλλέα Βασιλειάδη, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, την οποία εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου υπογράφουν ο πρόεδρος Γιώργος Βαρυθυμιάδης και η γενική γραμματέας Ανατολή Σωτηριάδου, αναφέρει:

Μία ακόμη απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία έρχεται να προστεθεί στον μακρύ ήδη κατάλογο συμπατριωτών μας που έτυχαν της ίδιας αντιμετώπισης από πλευράς του Τουρκικού κατεστημένου. Αυτή τη φορά πρόκειται για τον γνωστό και ιδιαίτερα αγαπητό καλλιτέχνη Αχιλλέα Βασιλειάδη.

Ο Πόντιος τραγουδιστής ταξίδεψε αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με συνεργάτες και φίλους, και είχε τελικό προορισμό την Τραπεζούντα. Στη Πόλη πληροφορήθηκε από τις αρχές του αεροδρομίου ότι το όνομα του είναι στη λίστα των ανεπιθύμητων και του απαγορεύτηκε η συνέχεια του ταξιδιού. Με παρέμβαση του Προξενείου μας, δρομολογήθηκε η άμεση επιστροφή του στην Ελλάδα.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, καταδικάζει κατηγορηματικά και απερίφραστα και αυτή την απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία, όπως και όλες τις προηγούμενες. Σημειώνουμε, ότι σε όλες τις περιπτώσεις δεν προβλήθηκε καμία απολύτως αιτιολογία. Τα πρόσωπα διαφέρουν, οι αιτίες της επίσκεψης στη Τουρκία ποικίλουν, όμως για λόγους που μόνον οι Τούρκοι γνωρίζουν, όλο και πυκνότερα, Έλληνες ποντιακής καταγωγής γνωρίζουν από πρώτο χέρι την «αβρότητα της Ανατολής».

Τελικά, ως φαίνεται, οι σύγχρονοι υπηρέτες του κεμαλικού μεγαλοϊδεατισμού, διαπνέονται από τις ίδιες αρχές και πρακτικές με τους γενοκτόνους προγόνους τους. Απαγορεύουν την είσοδο στη Τουρκία, όχι για κάτι που οι συμπατριώτες μας έπραξαν αλλά για αυτό που είναι. Έλληνες Πόντιοι.