Ημερίδα αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με τίτλο «Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας και η Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών στα Τρίκαλα, με με ομιλίες από διακεκριμένους ιστορικούς ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Δρ. Ιστορίας και επιστημονικός συνεργάτης της έδρας Ποντιακών σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεοδόσιος Κυριακίδης.

TRIKALA.SMY.HMERIDA.MIKRASIA.13.5.2022.IMG 0019 1

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων και Μικρασιατών Νομού Τρικάλων, την οποία εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου υπογράφουν ο πρόεδρος Κοσμάς Αποστολίδης και η γραμματέας Νόπη Παπαδοπούλου, «η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων με τη συνεργασία της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων και Μικρασιατών Νομού Τρικάλων και του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων.

TRIKALA.SMY.HMERIDA.MIKRASIA.13.5.2022.IMG 0019 6

Χαιρετισμούς απηύθηναν ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Διοικητής της ΣΜΥ Ταξίαρχος Σαράντης Τυλιγαδάς, πολιτικές και πολιτειακές αρχές της πόλης.

TRIKALA.SMY.HMERIDA.MIKRASIA.13.5.2022.IMG 0019 7

Εκ μέρους της Ευξείνου Λέσχης η γραμματέας Νόπη Παπαδόπουλου απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό:

TRIKALA.SMY.HMERIDA.MIKRASIA.NOPH.13.5.2022.IMG 0019 2

«Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, μια από τις μεγαλύτερες συμφορές του Ελληνισμού διαχρονικά.

Για το λόγο αυτό θεωρούμε την πρωτοβουλία της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών για τη διεξαγωγή της αποψινής ημερίδας εξαιρετικά σημαντική και τη συγχαίρουμε για τη διοργάνωση, καθώς σημαντικό είναι κάθε φορά που ανατρέχουμε σε αυτά τα ζητήματα Ιστορικής Μνήμης να αναστοχαζόμαστε την ιστορία με κριτική σκέψη.

TRIKALA.SMY.HMERIDA.MIKRASIA.13.5.2022.IMG 0019 5

Εμείς, ως απόγονοι προσφύγων Ελλήνων της Καθ' ημάς Ανατολής, που ιδιαιτέρως στο σύλλογο μας υπάρχει ο συγκερασμός της Ποντιακής και Μικρασιατικής καταγωγής, θεωρούμε χρέος μας, ως ελάχιστο φόρο τιμής, τη συμμετοχή μας σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, καθώς και την όποια βοήθεια μπορούμε να παράσχουμε».