Το πρόγραμμα του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Ποντι-α-κή: Όψεις του σήμερα, προοπτικές του αύριο. Σκιαγραφώντας δρόμους και διαδρομές» που θα πραγματοποιηθεί υβριδικά την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, και το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 στη Φλώρινα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας, αίθουσα Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ανακοίνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ).

Η πανηγυρική έναρξη θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής 30 Σεπτεμβρίου 2022, στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας, αίθουσα Θεόδωρος Αγγελόπουλος, με χαιρετισμούς διοργανωτών και επιστήμων.

Αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, την οποία εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου υπογράφουν ο πρόεδρος Γιώργος Βαρυθυμιάδης και η γενική γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου:

«Το πρόγραμμα του τριημέρου των εργασιών συντίθεται από τις ανακοινώσεις διακεκριμένων επιστημόνων της ελληνικής, αλλά και διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, που θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους και θα μοιραστούν μαζί μας τα ευρήματα και τις παρατηρήσεις τους. Καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί θα προεδρεύσουν των συνεδριών, συμβάλλοντας στον συντονισμό και την προαγωγή εποικοδομητικού διαλόγου. Το πρόγραμμα διανθίζεται επίσης με την παρουσίαση προσωπικών, αλλά και συλλογικών οργανωμένων πρωτοβουλιών που αποσκοπούν -μέσω διαφορετικών διαδρομών και πρακτικών κάθε φορά- σε διαφορετικά πλαίσια σε εκάστη περίπτωση, στη διάσωση της Ποντιακής.

Για όσους επιθυμούν την εξ αποστάσεως παρακολούθηση του Συνεδρίου, μπορούν να επισκεφθούν τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.livemedia.gr/pontiaka2022 και να πραγματοποιήσουν -απαραιτήτως- την προεγγραφή τους. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης του συνεδρίου. Στον ίδιο σύνδεσμο, όπως επίσης και στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας μας https://poe.org.gr, θα βρείτε λεπτομερείς πληροφορίες αναφορικά με τους στόχους, τους εισηγητές και τις ανακοινώσεις τους».

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

Σάββατο 1 Οκτωβρίου

POE.FLORINA.PONTIAH.DIALEKTOS.PROI.1.10.20221

Στις 11 το πρωί του Σαββάτου θα αρχίσει το συνέδριο με την πρώτη συνεδρία, με τις ακόλουθες εισηγήσεις. Πέτρος Κατσαρέας, Επίκουρος Καθηγητής Αγγιλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο, Westminster, Αγγλία, «Οι ποντιακές κοινότητες ως κλειδί για τη μελέτη της διαχρονίας των μικρασιατικών διαλέκτων». Svetlana Berikashvili, (Γεωργία) «Οριστικότητα στην ποντιακή της Γεωργίας». Maxim Kisilier (Ρωσία), «Ποντιακή διάλεκτος και ψηφιακές τεχνολογίες». Δημήτρης Παπαζαχαρίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Γλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, «Γλωσσική επαφή και δημιουργία μίας νέας Ποντιακής Κοινής: Άγιος Βαρθολομαίος Φλώρινας». Μαρία Καραλή, Επίκουρη Καθηγήτρια, ΑΠΘ «Ποντιακό αλφάβητο και τα διακριτικά του χαρακτηριστικά». Συμπεράσματα, Συζήτηση, Λήξη συνεδρίας.

POE.FLORINA.PONTIAH.DIALEKTOS.MESHMERI.1.10.20222

Το απόγευμα του Σαββάτου θα αρχίσει η δεύτερη συνεδρία, με τις ακόλουθες εισηγήσεις. Μαριλένα Καρυολαίμου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου, «Ποντιακή, ελληνικές ποικιλίες της περιφέρειας και γλώσσες απειλούμενες με εξαφάνιση». Andreea Pascaru (Αυστρία), «Προκλήσεις στη διατήρηση των γλωσσών κληρονομίας. Τα ποντιακά στη βόρεια Ελλάδα. Μελέτη περίπτωσης». Αναστασία Μαχαιρίδου, Φιλόλογος, M.A. Γλωσσολόγος, Διαπ. Εκπαιδεύτρια Ποντιακής Διαλέκτου, «Η Ποντιακή Κοινωνιο-ιδωμένη: από τους κληροδότες στους κληρονόμους και από την κατάκτηση στην εκμάθηση». Μαρίνα Τσακώστα, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, «Η θέση των τοπικών γλωσσών στο γλωσσικό τοπίο: στάσεις ομιλητών, διαλεκτικές ταυτότητες και πρακτικές γλωσσικής διδασκαλίας». Φοίβος Παναγιωτίδης, Καθηγητής Θεωρητικής Γλωσσολογίας Πανεπιστήμιο Κύπρου, «Γλώσσα, διάλεκτος, ιδίωμα: τί είναι τα ποντιακά;». «Στρογγυλή Τράπεζα», «Τι είναι, τελικά, η ποντιακή…;». Συμπεράσματα, Συζήτηση, Λήξη συνεδρίας.

Κυριακή 2 Οκτωβρίου

POE.FLORINA.PONTIAH.DIALEKTOS.KYRIAKH.PROI.2.10.20223

Στις 10.30 το πρωί της Κυριακής θα συνεχιστεί το συνέδριο με την τρίτη συνεδρία, με τις ακόλουθες εισηγήσεις. Αρχόντισσα Κωνσταντινίδου, Φιλόλογος M. Ed «Διδακτική της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας», Πιστ. Εκπαιδεύτριας Ποντιακής Διαλέκτου, «Η διδασκαλία του λεξιλογίου στην ποντιακή διάλεκτο: Διδακτικές στρατηγικές κι ενδεικτικές προτάσεις». Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, Καθηγητής Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Σοφία Ιακωβίδου, Αργονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός ΑΠΘ, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια του ΚΔΜΠΣ «Δημιουργική Γραφή» (ΠΔΜ – ΑΠΘ), «Η ποντιακή λογοτεχνική παραγωγή ως ζωοποιός ποντιακής γλώσσα.». Thede Kahl, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο της Jena (Γερμανία), «Το παρακάθ’ ή το μουχαπέτ’ και η σημασία του για την ποντιακή ταυτότητα στην Ελλάδα και την Τουρκία». Συμπεράσματα, Συζήτηση, Λήξη συνεδρίας.

POE.FLORINA.PONTIAH.DIALEKTOS.KYRIAKH.MESHMERI4

Στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής θα αρχίσει η τέταρτη και τελευταία συνεδρία, με τις ακόλουθες εισηγήσεις. Γιάννης Τερζίδης, Φυσικός ΑΠΘ, Συγγραφέας και επιμελητής έργων στην Ποντιακή, «Ελλάδ’ σο Ακοίμετον την Καντήλαν… Η Ποντιακή, μιλώντας για όλα, ως οφείλει…». Γιάννης Απλακίδης, Μαθηματικός, «Η Ποντιακή γλώσσα, τα Μαθηματικά και άλλα…». Μαρία Προκοπίδου, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας, «Γεωγραφική γλωσσική ποικιλία στο Δημοτικό σχολείο. Δραστηριότητες εξοικείωση των μαθητών με την ποντιακή διάλεκτο». Μαρία Ηλιοπούλου, Εκπαιδευτικός, «Οι ψηφιακές εφαρμογές στην εκπαιδευτική διαδικασία: Η χρήστη των e-books στη διδασκαλία της ποντιακής –γλώσσας και- παράδοσης: Το χρυσωμένον τ’ οψάρ’.» Αναστασία Παπαδοπούλου, Φιλόλογος Μέσης Εκπαίδευσης, Μ.Α. Γλωσσολόγος, «Ποντιακή Διάλεκτος από το παρελθόν στο μέλλον: Διδακτικές πρακτικές επαφής. Ποντιακός Στίχος, Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Καρακασίδης, Αστυνομικός, «Ποντιακός Στίχος: Καταγραφή της ποντιακής στιχουργικής και χρήση των νέων τεχνολογιών στην εκμάθηση της διαλέκτου.» Τμήμα Νέων Ευξείνου Λέσχης Βέροιας (σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης και την Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής), εκπρόσωπος: Μαρία Ευθυμιάδου, Δικηγόρος, «Ηλεκτρονικό Λεξικό της Ποντιακής. Ψηφιακή βάση δεδομένων». Συμπεράσματα, Συζήτηση, Λήξη Συνεδρίας. Αποφώνηση Συνεδρίου. Πέρας Εργασιών Συνεδρίου.