Την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, στο χώρο του Εντευκτηρίου της, επισκέφθηκε το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, ομάδα 47 Δανών πολιτών που πραγματοποίησαν επίσκεψη στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Την ομάδα αποτελούσαν πρόσωπα, πολιτικά και κοινωνικά ευαισθητοποιημένα, που επισκέπτονται χώρες και πόλεις με ιδιαίτερο συμβολισμό και έρχονται σε επικοινωνία με τοπικούς φορείς, προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία, την κουλτούρα, τον πολιτισμό, αλλά και τη σύγχρονη οργάνωσή τους (παιδεία - εκπαίδευση, διατήρηση ιστορικής μνήμης, λειτουργία πολιτιστικών οργανισμών, δημοκρατικοί θεσμοί κλπ.).

EFXINOS.LESXH.THESSALONIKHS.DANOI.17.9.2022 2

Η επικεφαλής της ομάδας, Κυρία Τρίνε Στάουνινγκ Βίλερτ, είναι νεοελληνίστρια και διδάσκει σε πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών, στην Κοπεγχάγη.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον αφανισμό του ελληνικού στοιχείου από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, επέλεξαν το σωματείο της Ευξείνου Λέσχης, για να ενημερωθούν και να συζητήσουν για την ιστορία της πόλης και την πτυχή της προσφυγιάς και του προσφυγικού στοιχείου που εγκαταστάθηκε σε αυτήν και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

EFXINOS.LESXH.THESSALONIKHS.DANOI.17.9.2022 4

Την ενημέρωση έκανε ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης κ. Γιώργος Λυσαρίδης, που αναφέρθηκε στην ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης, στη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, στην προσφυγική ταυτότητα της πόλης, στα στάδια ενσωμάτωσης του προσφυγικού κύματος, στο ιστορικό της ίδρυσης της Ευξείνου Λέσχης και στην πορεία των 90 χρόνων εθνικής, κοινωνικής, πολιτιστικής προσφοράς της. Στο τέλος, υποβλήθηκαν ερωτήσεις και ακολούθησε συζήτηση.

EFXINOS.LESXH.THESSALONIKHS.DANOI.17.9.2022 5

Στη συζήτηση, έλαβε μέρος με τοποθέτησή της στα παραπάνω θέματα, και η κυρία Αναστασία Στεφανίδου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου «Φάρος Ποντίων» της Θεσσαλονίκης. Η δίωρη επίσκεψη έκλεισε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.