Σε ηλικία μόλις 46 ετών, έφυγε από κοντά μας η εκδότρια Δέσποινα Κυριακίδου, κόρη του αείμνηστου Τάσου Κυριακίδη, το βράδυ της Πέμπτης 1 Δεκεμβρίου 2022 στο «Θεαγένειο» Νοσοκομείο και η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 3 Δεκεμβρίου 2022, στην Ιερά Μονή Αγίων Παντελεήμονος και Ευβούλης, στον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου.

Την τραγική είδηση του θανάτου της Δέσποινας Κυριακίδου, δημοσιοποίησε ο αδελφός της και συνεκδότης της οικογενειακής επιχείρησης, Παύλος Κυριακίδης, ο οποίος έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο fb: «Η μονάκριβη αδελφή μου Δέσποινα έφυγε χθες Πέμπτη στις 21:10. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στην Ιερά Μονή Αγίων Παντελεήμονος και Ευβούλης, στον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι».

Το τελευταίο αντίο θα πουν το μεσημέρι του Σαββάτου στην Δέσποινα Κυριακίδου, συγγενείς και φίλοι της, στον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου, τον τόπο της μητέρας της, την οποία και είχε χάσει από καρκίνο και είχαν χτίσει σπίτι στο χωριό, το οποίο και επισκέπτονταν τακτικά.

Η Δέσποινα Κυριακίδου, (1976 - 2022), τα τελευταία τέσσερα χρόνια έδωσε την μάχη με τον καρκίνο με αξιοπρέπεια, δίχως να κάνει γνωστή αυτήν την πτυχή της ζωής της, συνέχιζε να εργάζεται μέχρι το τέλος της ζωής της και να δίνει τον άνισο αγώνα, αλλά τελικώς δεν τα κατάφερε.

Μόλις έγινε γνωστή η απώλεια της Δέσποινας Κυριακίδου, φίλοι και συνεργάτες της εξέφρασαν την θλίψη τους για τον άδικο χαμό της.

Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών

Ψήφισμα για την τραγική απώλεια της Δέσποινας Κυριακίδου, εξέδωσε η Μέριμνα Ποντίων Κυριών, το οποίο υπογράφουν η πρόεδρος Ανατολή Δημητριάδου και η γενική γραμματέας Βασιλική Μαμουνή, στο οποίο αναφέρεται:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών συνήλθε στις 2 Δεκεμβρίου 2022 σε έκτακτη συνεδρίαση λόγω της οδυνηρής απώλειας της Δέσποινας Κυριακίδου, αγαπητού και ενεργού μέλους του επί σειρά ετών, και αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:
1.Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια της εκλιπούσης.

2.Να παραστούν η πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. στην εξόδιο ακολουθία.

3.Να καταθέσει το ποσό των 1.000,00€, αντί στεφάνου, υπέρ των σκοπών
του Σωματείου.

4.Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα.

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης

Σε ψήφισμά της η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, το οποίο υπογράφουν ο πρόεδρος Γιώργος Λυσαρίδης και η γενική γραμματέας Ανατολή Μεντεσίδου, αναφέρει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, με πολλή οδύνη πληροφορήθηκε το θάνατο της Δέσποινας Κυριακίδου, μέλους της Ευξείνου Λέσχης. Η Δέσποινα Κυριακίδου, κόρη του αείμνηστου Τάσου Κυριακίδη, εκδότη, συνεισέφερε και η ίδια πολύτιμες υπηρεσίες στην υποστήριξη συγγραφής βιβλίων της νεότερης ποντιακής γραμματείας. Στην οικογένεια της Δέσποινας Κυριακίδου εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια και ευχές για την εξ ύψους παρηγορίαν».

Ο Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης Ακρίτες του Πόντου

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ - ΡΑΔΙΟ ΑΚΡΙΤΕΣ, επισημαίνει: «Είμαστε βαθιά συντετριμμένοι από τον αδόκητο θάνατο της Δέσποινας Κυριακίδου, κόρη του αείμνηστου εκδότη Τάσου Κυριακίδη. Η Δέσποινα Κυριακίδου έφυγε από τη ζωή χτες βράδυ, Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στην Ιερά Μονή Αγίων Παντελεήμονος και Ευβούλης, στον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι. Ευχόμαστε ο Θεός να της χαρίσει ανάπαυση σώματος και ψυχής και να δώσει στην οικογένεια της υγεία και δύναμη για να διατηρήσει ζωντανή την μνήμη της».

Σύλλογος Δράσης Νίκος Καπετανίδης: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου Δράσης Νίκος Καπετανίδης με άφατη θλίψη αποχαιρετά την Δέσποινα Κυριακίδου θυγατέρα του αειμνήστου Τάσου Κυριακίδη που πολύ νέα έφυγε από την ζωή. Είχαμε την χαρά να συνεργαστούμε με τον εκδοτικό οίκο που δημιούργησε ο επιφανής πατέρας της Τάσος και συνέχισε η ίδια με τον αδερφό της Παύλο στην έκδοση του βιβλίου του Μέρτ Καγιά. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια. Καλό Παράδεισο». 

Ορχήστρα 1919 / Orchestra 1919: «Η Ορχήστρα μας θα ήθελε να εκφράσει τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο της κ. Δέσποινας Κυριακίδου που έφυγε από κοντά μας σε ηλικία μόλις 46 ετών το βράδυ της Πέμπτης μετά από έναν αξιοπρεπή αγώνα απέναντι στην επάρατη νόσο. Η κ. Δέσποινα ήταν ο άνθρωπος που αφουγκράστηκε το όνειρο και το όραμά μας να δημιουργηθεί η πρώτη μας δισκογραφική εργασία για τα ποντιακά κάλαντα και στάθηκε δίπλα μας σε όλη τη διαδικασία της έκδοσης του δίσκου πάντα πρόθυμη να βοηθήσει. Την ευχαριστούμε θερμά για αυτή τη συμβολή της και θα θέλαμε να αφιερώσουμε την επικείμενη συναυλία «Τα Κάλαντα στον Πόντο» | Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση στο Δήμο Περιστερίου στη μνήμη της. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους».

Η Δέσποινα Κυριακίδου, τα τελευταία χρόνια ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Μέριμνας Ποντίων Κυριών και όπως είπε η πρόεδρός της Ανατολή Δημητριάδου, η Δέσποινα ήταν ένας άνθρωπος δοτικός, με μεγάλη καρδιά και με προσφορά στον συνάνθρωπο. Την γνώρισα καλά στο διοικητικό συμβούλιο της Μέριμνας, όπου πάντοτε προσπαθούσε να βοηθάει, χαμηλών τόνων, δραστήρια και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Με τον αδελφό της Παύλο, συνέχισαν την εκδοτική δραστηριότητα του πατέρα τους Τάσο, με τον νέο εκδοτικό οίκο που δημιούργησαν τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, και συνέχισαν να προσφέρουνς τον ποντιακό ελληνισμό.

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σοφία Προκοπίδου, μόλις έμαθε το θάνατο της Δέσποινας Κυριακίδου, έγραψε: «Δέσποινά μου, Καλό Παράδεισο... Δεν βρήκα ούτε μια φωτογραφία που να είμαστε μαζί. Τελευταία που σε είδα, ήταν πριν ένα μήνα περίπου στην εκδήλωση για τον πατέρα σου - τον εκδότη μου, που με στήριξε, Τάσο Κυριακίδη. Μου ήρθε επιθυμία να βγούμε μαζί μια φώτο, αλλά μετά ντράπηκα να στο ζητήσω, γιατί φορούσες το μαύρο καπέλο στο κεφάλι, από αυτά, που συνήθως ...δεν βγάζουν δημόσια... 

Ήσουν χαμογελαστή αλλά ολιγομίλητη, το μόνο, μου είπες ότι στο βίντεο που θα προβάλεται στην εκδήλωση, εχει και μια φώτο του πατέρα σου με μένα... Είμαστε αεράτοι, καλοκαιρινοί, χαρούμενοι στη φωτογραφία που βγάλαμε πριν πολλά χρόνια στο γραφείο του... Δέσποινά μου, Καλό Παράδεισο... Θα κρατήσω το χαμόγελο σου, απόλυτα τρυφερό και συμπονετικό!».

Ο συγγραφέας Mert Kaya, από την Τουρκία, ανέφερε: «Έχω άσχημα νέα για τη φίλη μου τη Δέσποινα. Λυπάμαι πολύ για την απώλεια της. Είμαι πραγματικά τυχερός που σε γνώρισα. Αναπαύσου εν ειρήνη. Σας εύχομαι υπομονή και δύναμη Pavlos Kyriakidis».

«Kyriakidis yayınlarının değerli sahiplerinden Despina'nın ölüm haberini aldım. Canım yandı. Daha yeni görüşmüştük, iyi hissediyordu. Seni tanıdığım için kendimi çok şanslı hissediyorum Despina. Huzurla uyu».