Στην πόλη της Δράμας και συγκεκριμένα στο κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο «Δημήτριος Κραχτίδης», θα πραγματοποιηθεί το 12ο Παιδικό – Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, το Σάββατο 27 Μαΐου 2023, και ώρα 18.00 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας, με τη συμμετοχή χορευτών σωματείων από τον Έβρο, τη Ροδόπη, την Ξάνθη, την Καβάλα και την Δράμα.

Στη διάρκεια του 12ου Παιδικού – Εφηβικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, θα τιμηθούν δύο προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους στην περιοχή της δράμας και στον ποντιακό ελληνισμό, οι αείμνηστοι, Χρήστος Κυριακίδης και ο Λάμπης Τιλκερίδης.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της ΠΟΕ, την οποία εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου υπογράφουν η πρόεδρος Αθηνά Νακούση και ο γενικός γραμματέας Κωνσταντίνος Χατζημιχαηλίδης, «ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης είναι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει ότι το 12ο Παιδικό - Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Μαΐου 2023 και ώρα 18:00 στην Δράμα, στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο ‘’ Δημήτριος Κραχτίδης’’.

Χορευτές των σωματείων του Έβρου, της Ροδόπης, της Ξάνθης, της Καβάλας και της Δράμας θα ενώσουν τα χέρια τους και ως μια αδιάσπαστη ενότητα, θα περάσουν το δικό τους μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και ενότητας.

Στο Φεστιβάλ, το οποίο συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Δράμας θα τιμηθούν δύο αξιόλογες προσωπικότητες από την ευρύτερη περιοχή της Δράμας, ο αείμνηστος Χρήστος Κυριακίδης, για την τεράστια και πολύτιμη συμβολή του στον Ποντιακό Ελληνισμό και ο αείμνηστος λυράρης Λάμπης Τιλκερίδης, για την προσφορά του στην Ποντιακή Παραδοσιακή Μουσική.

Η σειρά εμφάνισης των σωματείων ανά νομό είναι οι εξής:

Τα Σωματεία της Θράκης θα εμφανιστούν με τους χορούς:

Χοροί:

1).Ούτς - αγιάχ, περιοχής Νικοπόλεως. 2). Διπάτ ή Ομάλ Τραπεζούντας. 3). Από παν και κα, περιοχής Ακ Νταγ Ματέν. 4).Καλόν Κορίτσ’, περιοχής Ματσούκας. 5).Τρυγόνα , περιοχής Τραπεζούντας.

Μουσικοί: Λύρα: Βαγγέλης Γιαννακόπουλος. Λύρα - Τραγούδι: Ελένη Αποστολίδου, Αντώνιος Αναστασιάδης, Ιωάννης Τσαντεκίδης. Νταούλι: Γεώργιος Αποστολίδης Αντώνιος Ελευθεριάδης. Ραφαήλ Ιακωβίδης.

Συντονιστές χοροδιδάσκαλοι: Σωτηρία Αμβροσιάδου, Άννα Γανιαρίδου, Κωνσταντίνα Γανιαρίδου, Στέλιος Νικολάου.

Χοροδιδάσκαλοι: Δημήτρης Αποστολίδης, Παρασκευή Γελαστοπούλου.

Τα Σωματεία του Νομού Καβάλας θα παρουσιάσουν τους χορούς:

Χοροί: 1).Τίκ διπλό, περιοχής Ματσούκας. 2).Τίζ Ομάλ, περιοχής Ακ Νταγ Ματέν. 3).Ανεφορίτ’σσα, περιοχής Γαλίανας Τραπεζούντας. 4).Τούρι περιοχής Κάρς. 5).Σαρί Κουζ, περιοχής Τραπεζούντας.

Μουσικοί: Λύρα: Τάσος Τσακλίδης, Τάσος Τσουράκης. Τραγούδι - Κλαρίνο: Ανδρέας Σιδηρόπουλος. Νταούλι: Γιώργος Ταξίδης.

Συντονίστρια χοροδιδάσκαλος: Ματίνα Τσουλφίδου.

Χοροδιδάσκαλοι: Μαρία Αποστολίδου, Σίμος Κουλακίδης, Κώστας Χατζημιχαηλίδης.

Τέλος, τα σωματεία του Νομού Δράμας θα χορέψουν:

Χοροί: 1).Τίκ μονό, περιοχής Ματσούκας. 2).Πατούλα, περιοχής Δυτικού Πόντου. 3).Έταιρε, περιοχής Τραπεζούντας. 4).Ομάλ περιοχής Κάρς. 5).Κοτσαγγέλ, Παμποντιακός χορός.

Μουσικοί: Λύρα: Βαγγέλης Καζατζίδης. Νταούλι: Χαράλαμπος Παντελίδης, Βαγγέλης Πίντης.

Συντονιστές χοροδιδάσκαλοι: Δέσποινα Αμπρικίδου, Σαλώμη Μιχαηλίδου, Σωτηρία Νικολαίδου, Κυριακή Σαλωνίδου, Δέσποινα Τσαλίδου.

Χοροδιδάσκαλοι: Θεόφιλος Αμπεσλίδης, Σάββας Βέτας, Μαρία Δημηνάκη, Νίκος Θεοδοσιάδης, Γιάννης Κειβανίδης, Μανώλης Μπαλαντινάκης, Δέσποινα Σιδηροπούλου, Γεώργιος Τύρλας.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν ο Χρυσοβαλάντης Παπαδόπουλος και η Βίκη Συμεωνίδου».