Επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα με θέμα την αμφισβήτηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τον Υπουργό Παιδείας, κατέθεσε ύστερα από συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο βουλευτής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάκης Βορίδης. Η επίκαιρη ερώτηση με θέμα «Δηλώσεις Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη περί αμφισβήτησης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» του Μάκη Βορίδη έχει ως εξής:

«Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.Φίλης δήλωσε ότι η μαζική και συστηματική εξόντωση των Ποντίων «δεν αποτελεί γενοκτονία αλλά αιματηρή εθνοκάθαρση».

Πλην όμως η Βουλή έχει ήδη με τον ν.2193/1994 αναγνωρίσει την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αυτή δε η θέση του ανωτέρω έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με όσα η Βουλή έχει ψηφίσει και εξακολουθούν να αποδέχονται η συντριπτική πλειοψηφία, αν όχι το σύνολο, των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Η δήλωση αυτή του ανωτέρω Υπουργού, προφανώς ήδη αξιοποιείται από την τουρκική πολιτική για να αποδυναμώσει την επιχειρηματολογία περί γενοκτονιών που έχει διαπράξει το Τουρκικό Κράτος που αναπτύσσεται διεθνώς και επομένως έβλαψε ευθέως και αμέσως τους στόχους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία πιέζει την Τουρκία να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Περαιτέρω ο ανωτέρω Υπουργός, χειριζόμενος τα ευαίσθητα θέματα της Παιδείας οφείλει να μεριμνά, ώστε οι θέσεις της Ελληνικής Πολιτείας, ειδικώς στο θέμα αυτό, να αποτελούν μέρος της εθνικής διαπαιδαγώγησης που, κατά το Σύνταγμα, το Ελληνικό Κράτος υποχρεούται να παρέχει στους Έλληνες.

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

Θα αποπέμψετε τον ανωτέρω υπουργό από την Κυβέρνηση;», καταλήγει η ερώτηση του Μάκη Βορίδη.