Την συμμετοχή της Πολιτείας στον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και όλων των χριστιανικών κοινοτήτων της Μικράς Ασίας, ξεκίνησε, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος την Κυριακή 23 Μαΐου 2021, εντός της Ιεράς Μητροπόλεως Αθηνών.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ανέφερε:
«Εξοχοτάτη κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,
Mακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και Πάσης Ελλάδος,
Κυρίες και Κύριοι,
19 Μαΐου... Μία ημέρα, ένας σταθμός, ένα σύμβολο. Τα πάθη, τα δεινά, οι διώξεις, ο ξεριζωμός, η προσφυγιά αλλά και η ηρωική αντίσταση, η ελπίδα και ο πόθος για ηθική και ιστορική δικαίωση ενός ολόκληρου λαού.
19 Μαΐου... Μία ημέρα, μία ιδέα, μία κραυγή. Η κραυγή 353.000 γενοκτονημένων προγόνων μας, που κείτονται άταφα και αδιάβαστα κουφάρια σε τόπους άγνωστους και μακρινούς.
19 Μαΐου... Μία ημέρα, μία έννοια, ένα μήνυμα: «Ποτέ πια άλλη Γενοκτονία». Ένα μήνυμα με αφάνταστη δύναμη, που περνάει τα όρια της πατρίδας μας, απλώνεται και αγκαλιάζει όλο τον κόσμο. Γιατί εκφράζει μια πανανθρώπινη ανάγκη για ειρήνη, δικαιοσύνη, ισονομία, θρησκευτική και πολιτική ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση.
19 Μαΐου 1919. Η αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ πασά στη Σαμψούντα, σηματοδοτεί την έναρξη της τελευταίας φάσης εφαρμογής του γενοκτόνου σχεδίου των Νεοτούρκων που στοχεύει στην εξολόθρευση όχι μόνον των Ποντίων και γενικότερα των Ελλήνων, αλλά όλων των χριστιανικών κοινοτήτων της καθ' ημάς Ανατολής. Η συνέχεια είναι γνωστή πλέον, όπως και η κατάληξη με τον ερχομό στην Ελλάδα 1.500.000 προσφύγων.
24 Φεβρουαρίου 1994. Μετά από 65 ολόκληρα χρόνια, το ελληνικό κοινοβούλιο ομόφωνα ορίζει τη 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Στα επόμενα χρόνια, και κυρίως μετά το 2004 με την ίδρυση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, το ποντιακό διεκδικητικό κίνημα για Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας, δυναμώνει και φουντώνει καθημερινά.
Το 2019, με τη συμπλήρωση 100 ετών από την αποφράδα εκείνη ημέρα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης παρευρίσκεται και χαιρετίζει την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου για το Έγκλημα της Γενοκτονίας που διοργάνωσε η Ομοσπονδία μας. Εκεί, για πρώτη φορά Έλληνας Πρωθυπουργός δεσμεύεται να στηρίξει ενεργά στα διεθνή φόρα, τη διεκδίκηση για τη Διεθνή Αναγνώριση. Μόλις πριν από 4 ημέρες, με το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του για τη θλιβερή επέτειο, επαναβεβαιώνει τις προθέσεις του με σαφήνεια που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών.
Για μας, τους απογόνους όσων δεν γενοκτόνησαν οι ορδές του Κεμάλ, για μας τους Έλληνες Ποντίους 3ης, 4ης και 5ης γενιάς, για μας τους παραδοσιακά πεισματάρηδες και ξεροκέφαλους, αλλά συνάμα γενναιόκαρδους, ρομαντικούς και πάντα αγωνιστές της πρώτης γραμμής, η σημερινή ημέρα είναι ημέρα-σταθμός.
Η παρουσία του κορυφαίου θεσμού της πατρίδας μας στο ετήσιο μνημόσυνο, η παρουσία της Αυτού Εξοχότητας της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κας. Σακελλαροπούλου, σήμερα εδώ, και στη συνέχεια στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, εκτός από τη μεγάλη τιμή που μας προσάπτει, μας γεμίζει χαρά, αισιοδοξία και ελπίδα. Ελπίδα ότι κάτι αρχίζει να κινείται, και μάλιστα με αποφασιστικότητα, στην πολιτική και πολιτειακή σκηνή της χώρας μας. Η απάντηση σε ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα δεν μπορεί παρά να είναι ακραιφνώς πολιτική.
Το αίτημα για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας δεν είναι αποκλειστικά χρέος και υπόθεση των Ποντίων, ούτε μόνον των Ελλήνων, αλλά είναι αίτημα πανανθρώπινο και χρέος όλων των λαών του κόσμου. Ο αγώνας όμως θα ξεκινήσει από εδώ, από την πατρίδα μας, η σάλπιγγα της πανστρατιάς θα ηχήσει μέσα από τη δική μας ψυχή. Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανένας και δεν πρέπει να λείψει κανένας. Αλλά στην πρώτη γραμμή θέλουμε μαζί μας, τόσο την Πολιτεία όσο και την Εκκλησία, τους κορυφαίους θεσμούς της χώρας μας.
Η δημόσια δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπου αναγνωρίζει ευθαρσώς τη Γενοκτονία των Αρμενίων από το Οθωμανικό κράτος, είναι μια μεγάλη και ισχυρού συμβολισμού πράξη που ανοίγει τον δρόμο για άλλες αντίστοιχες αναγνωρίσεις. Ο τροχός άρχισε να γυρίζει. Η αντίστροφη μέτρηση για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αλλά και όλων των χριστιανικών κοινοτήτων της Μικράς Ασίας, ξεκίνησε.
«Η Ρωμανία πέρασε, η Ρωμανία πάρθεν,
Η Ρωμανία κι αν πέρασε ανθεί και φέρει κι άλλο».
Αυτά τα λόγια και κυρίως οι πράξεις μας, ας είναι το κερί στη μνήμη των 353.000 γενοκτονημένων προγόνων μας.
Δεν σας ξεχνάμε...».