Διεθνές επιστημονικό συνέδριο διοργανώνει το πανεπιστήμιο του Μπόχουμ, στην πρωτεύουσα του Γερμανικού Κράτους, στο Βερολίνο, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης (ΟΣΕΠΕ)την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016, με θέμα «1916 - 1923, η Εκδίωξη, η Εξολόθρευση και η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» στο Βερολίνο.

Το διεθνές συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Έρευνας της Διασποράς και των Γενοκτονιών του Πανεπιστημίου του Μπόχουμ, θα φιλοξενηθεί στο πανεπιστήμιο Humboldt Universitätzu Berlin (Senatssaal Unterden Linden 6, D-10117 Berlin). Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός, πως το συνέδριο βρίσκεται υπό την αιγίδα του Κέντρου Μεσογειακών Σπουδών και του υπουργείου για την Εκπαίδευση και Έρευνα των Κοινωνιών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και επιχορηγείται από το Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη.

Τις εργασίες θα ανοίξει την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, στις 10:00, ο πρόεδρος του συνεδρίου καθηγητής δρ Mihran Dabag, ενώ την πρώτη μέρα μεταξύ άλλων θα μιλήσουν οι Θία Χάλο, ο Θεοδόσιος Κυριακίδης ο Βασίλειος Μεϊχανετσίδης, και ο τουρκικής καταγωγής ακτιβιστής -  βουλευτή του κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας Cem Özdemir να κλείνει τις εργασίες της ημέρας.

Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου με ώρα έναρξης και πάλι στις 10 το πρωί θα μιλήσουν, οι Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Αντώνης Κλαψής και Μιλτιάδης Σαρηγιαννίδης.

Ομιλητές στο συνέδριο θα είναι επίσης, οι Arno Barth, Tessa Hofmann, Anush Hovhannisyan, Kristin Platt, Francesco Pongiluppi, Robert Shenk, Zeynep Turkyilmaz.