Τον απολογισμό της επιτροπής γενοκτονίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, έκανε η υπεύθυνη Αναστασία Κασαπίδου – Ντικ , το βράδυ της Παρασκευής 5 Ιουνίου 2015 στην εκδήλωση προς τιμήν των προσκεκλημένων στην οποία συμμετείχαν και οι πρόεδροι και τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων.

Όπως είπε η Αναστασία Κασαπίδου – Ντικ, «Κυρίες και κύριοι, Φίλες και φίλοι. Είναι πλέον σε όλους γνωστό, πως από το 2006 η Ομοσπονδία με την Επιτροπή,  διαμόρφωσαν μία άλλη μορφή λειτουργιών, πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων.

Θα αναφερθώ περιληπτικά σ’ αυτές.

1.Έγιναν οι πρώτες συντονισμένες εκδηλώσεις σε συνεργασία με Συλλόγους / Μέλη.

2.Εντατικοποιήθηκανοι συνεργασίες με την Ομοσπονδία των Αρμενίων Ασσυρίων, και των Αραμαίων με κοινές δραστηριότητες.

3.Έγιναν και οι πρώτες συνεργασίες με φορείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως, η Ένωση για τους λαούς που κινδυνεύουν να χαθούν και η Διεθνή ένωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, (IGfM) καθώς και με το δημοσιογράφο του Βατικανού MichaelHesseman.

4.Η συνεργασία της Επιτροπής, με το νέο Δ.Σ. μετά το Συνέδριο άρχισε σε άψογο κλίμα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Χάρη σε αυτή τη συνεργασία λειτουργήσαμε συντονισμένα, άμεσα και σωστά.

Το Σεπτέμβριο του 2014 στάλθηκε επιστολή σε όλους τους φορείς των Αρμενίων Ασσυρίων και Αραμαίων. Σ΄ αυτή την επιστολή εκφράσαμε την προθυμία μας να  στηρίξουμε όλες τις δραστηριότητές τους, εντός του έτους  2015 εν όψει των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των λαών τους. Ανταποκρίθηκαν πολλοί φορείς και οι συνεργασίες μέχρι αυτή τη στιγμή  ήταν και πολλές αλλά είχαν και θαυμάσια αποτελέσματα. Χρονολογικά, αναφέρω τις ενέργειες  στις οποίες προβήκαμε:

13.02.2015.  Στείλαμε, ο κάθε φορέας ξεχωριστά καθώς και μία κοινή επιστολή, στον πρόεδρο της Βουλής  κ. Lammert. Είχαμε την πληροφορία πως στις 24.04.2015 στο κοινοβούλιο της Γερμανίας, θα έχουν θέμα συζήτησης τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Ακουγόταν δε και το ενδεχόμενο της αναγνώρισης. Με την επιστολή μας αυτή ζητούσαμε από τον κ.Lammert, όχι μόνο να  αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων αλλά να μη ξεχάσουν και τους άλλους  χριστιανούς  όπως και εμάς τους Έλληνες  του Πόντου. Απάν-

τηση ήρθε στις 18.03.2015 πως, οι κοινοβουλευτικές παρατάξεις δεν έχουν αποφανθεί.

Στις 26.02.2015 πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο, κοινή εκδήλωση για τη Γενοκτονία, με εισηγητή το δημοσιογράφο του Βατικανού κ. MichaelHesemann τίτλος VölkermordandenArmeniern, Aramäern/AssyrernundPontos-Griechen.

Στις 14.04.2015 πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο συνέντευξη τύπου κατόπιν πρόσκλησης της Ομοσπονδίας των Αρμενίων. Σε αυτή την συνέντευξη εκπροσωπούσε  την ΟΣΕΠΕ το μέλος της Επιτροπής  Λάμπρος Σαββίδης.

Έγινε ήδη γνωστό πως τα οικουμενικά μνημόσυνα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, θα  γινόταν σε διάφορες  πόλεις της Γερμανίας. Οργανωτήςαυτών, ήτανηΕυαγγελικήεκκλησία, η Deutsche Bischofskonferenz, καιη ACK, Arbeitsgemeinschaft Christliche Kirche in Deutschland. Με τις οργανώσεις των Αραμαίων και Ασσυρίων δώσαμε αγώνα να μπορέσουμε να συμπεριληφθούμε και εμείς. Κινητοποιήσαμε διάφορους φορείς και αντιπροσώπους εκκλησιών, οι οποίοι έστειλαν στους υπεύθυνους για τα οικουμενικά μνημόσυνα συστατικά γράμματα. Πετύχαμε, σχεδόν σε όλα τα οικουμενικά μνημόσυνα να γίνεται αναφορά όχι μόνο στους Αρμένιους αλλά και σε εμάς. Οι συστατικές επιστολές που στάλθηκαν στον πρόεδρο της Βουλής Lammert, τον προέτρεπαν στη συζήτηση του Γερμανικού κοινοβουλίου στις 24.04.2015, να γίνει αναφορά όχι μόνο στη Γενοκτονία των Αρμενίων αλλά σε αυτήν των άλλων Χριστιανών Ασσυρίων, Αραμαίων καθώς και Ελλήνων και Ελλήνων του Πόντου.

Το πρώτο σε βαρύτητα οικουμενικό μνημόσυνο έγινε στο Βερολίνο στις 23.04.2015.

1.Ηπρόσκλησηέγραφε: im Gedenken an den 100. Jahrestag des Genozids an Armeniern, Aramäern und Pontos Griechen. ΟπρόεδροςJoachim Gauck μεπαρρησίαδήλωνε: „Diese geplante und kalkulierte verbrecherische Tat traf die Armenier aus einem einzigen Grund: weil sie Armenier waren. Ähnliches traf ihre Leidensgenossen, die Assyrer oder Aramäer und die Pontos-Griechen.“

2.

24.04.2015 πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπουστη Βιέννη, με τους αντιπροσώπους  των Αρμενίων, Ασσυρίων και αντιπρόσωπο  από την Επιτροπή της Ομοσπονδίας μας.

Το βράδυ της ίδιας μέρας έγινε οικουμενικό μνημόσυνο και στη Βιέννη. Την ίδια μέρα έγιναν σε  πόλεις της Γερμανίας οικουμενικά μνημόσυνα,όπως στο Αμβούργο, με την παρουσία του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Χρήστου Πεχληβανίδη, στην  Κολωνία και το Μόναχο. Στο Μόναχο για πρώτη φορά ήταν παρούσα από την εβραϊκή κοινότητα η κ. ScharllotteKnobloch. Παρόντες επίσης μέλη της Επιτροπής Γιώργος Τσορακλίδης και Αναστασία Ντίκ.

Οι αναγνωρίσεις σχεδόν ακολούθησαν η μία την άλλη.

1.09.04.2015 η Βουλή της Ολλανδίας πέρασε, δεσμευτικό ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Ασσυρίων, των Ελλήνων και των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους.

2. 12.04.2015ΔήλωσητουΠάπαΦραγκίσκου:„Unsere Menschheit hat im vergangenen Jahrhundert drei große, unerhörte Tragödien erlebt: die erste, die allgemein als «der erste Genozid des 20. Jahrhunderts» angesehen wird. Diese hat euer armenisches Volk getroffen – die erste christliche Nation –, zusammen mit den katholischen und orthodoxen Syrern, den Assyrern, den Chaldäern und den Griechen.

3.22.04.2015  Έγινε κοινή δήλωσηαπό τους αρχηγούς τον κομμάτων στο Κοινοβούλιο της Αυστρίας κατά λέξη:"Am 24. April jährt sich der Genozid, welcher durch das Osmanische Reich an 1,5 Millionen Armeniern verübt wurde, zum hundertsten Mal. Vor diesem Hintergrund gedenken wir der Opfer von Gewalt, Mord und Vertreibung, zu denen auch zehntausende Angehörige anderer christlicher Bevölkerungsgruppen im Osmanischen Reich, wie jene der Aramäer, der Assyrer, Chaldäer und der Pontos-Griechen gehören.ΗδήλωσηπροφανώςείχεμεγάληβαρύτηταδιότιηΤουρκίαμετάτηδήλωσηανακάλεσετονΤούρκοΠρέσβη.

4. 24.04.2015 Το Εθνικό Κοινοβούλιο των Αρμενίων ψήφισε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας Ελλήνων και Ασσυρίων που διαπράχθηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους, μεταξύ 1915 και 1923.

5. 24.04.2015  στο κεντρικό γερμανικό κοινοβούλιο άρχισε η συζήτηση για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Αρμενίων. Μίλησαν συνολικά εκτός τονκ. Lammert, 9 άτομα από αυτά τρία αναφέρθηκαν και σε εμάς. Ύστερα από 100 χρόνια, για πρώτη φορά ασχολήθηκε και συζήτησε η γερμανική Βουλή για τη Γενοκτονία των χριστιανών της Μ. Ασίας από τους Νεότουρκους και Κεμαλικούς, τονίσθηκε μάλιστα η συμμετοχή και συμβολή, της τότε Γερμανίας. Το γεγονός αυτό και η δήλωση του κ. Gauck η οποία προηγήθηκε δημιουργούνε νέες προοπτικές για την προώθηση του αιτήματός μας.

Στις 25.04.2015 πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο με ευθύνη των Αρμενίων μεγάλη πορεία και με συμμετοχή Ασσυρίων Αραμαίων , Ελλήνων, Κούρδων Αλεβιτών,Γεζίτων καθώς και Τούρκων πολιτών, σύνολο 5 χιλιάδων ατόμων,. Σημαντικό που δεν πρέπει να το παραλείψουμε, ο νέος που έδινε τα συνθήματα σε όλη τη διάρκεια της πορείας (4 ώρες)  ονόμαζε όλους τους λαούς. (συνάντησα και αγαπητά μέλη του συλλόγου μας στο Βερολίνο)

6) 16.05.2015 έγινε κοινή εκδήλωση στη Κολωνία, με Αρμένιους και Ασσύριους, και εισηγητή τον MihranDabag, Αρμένιο καθηγητή στο GenozidForschung του Πανεπιστήμιο του Bochum. Ο κ.Dabag παλαιότερα αναφερόταν μόνο στη Γενοκτονία των Αρμενίων. Χάρη στη συνεργασία που ανέπτυξαν το μέλος της Επιτροπής Δημήτρης Κωνσταντινίδης  και οι συλλόγοι της Ρηναν. Βεστφαλίας, αναφέρεται τώρα  και στους άλλους λαούς. Οι στενές και συνεχείς συνεργασίες τόσων χρόνων με τις Ομοσπονδίες Αρμενίων, Ασσυρίων, Αρραμαίων και η άψογη συνεργασία με το νέο Δ.Σ. έφεραν αυτά τα αποτελέσματα.

Αυτά όμως δεν αρκούν, είναι πλέον αναγκαίο να προχωρήσουν τα σωματεία και οι Ομοσπονδίες, στη συγκρότηση ενός παγκόσμιου Οργάνου με ρόλο καθοδηγητικό καθώς και την προώθηση της Γενοκτονίας, μέχρι την τελική δικαίωση.