Κύκλο διαδικτυακών διαλέξεων υπό τον τίτλο «Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης» για την πρόσφατη ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης, διοργανώνει το μήνα Μάιο και τον Ιούνιο 2021, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων και της προβολής της ιστορικής Συλλογής Σακκουλίδη, η οποία στεγάζεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της καθ’ Ημάς Ανατολής.

Υπεύθυνοι για τον ακαδημαϊκό συντονισμό του κύκλου διαλέξεων είναι η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης του Σισμανογλείου Μεγάρου Ευαγγελία Αχλάδη και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής Σάββας Τσιλένης.

Οι ομιλίες του κύκλου «Τόποι και πρόσωπα της Πόλης» θα προσφέρουν την ευκαιρία στο ελληνόφωνο κοινό να γνωρίσει πτυχές από την πρόσφατη ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης. Οι ομιλητές και ομιλήτριες θα παρουσιάσουν τις ελληνορθόδοξες κοινότητες της Κωνσταντινούπολης, τα ευαγή ιδρύματά τους (σχολεία, σύλλογοι), τα ιστορικά μνημεία και τις εκκλησίες τους καθώς και διακεκριμένες προσωπικότητες της κωνσταντινουπολίτικης ρωμιοσύνης.

Οι πρώτες εισηγήσεις είναι αφιερωμένες στον πανορθόδοξο θεσμό, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο μείζον καθίδρυμα της θεολογικής παιδείας, την θεολογική Σχολή της Χάλκης, καθώς και στα ιστορικά εκπαιδευτήρια: την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους σχολή, την Ζάππειο Σχολή και το Ζωγράφειο Λύκειο.

Πρόγραμμα

Έναρξη: 7 Μαΐου 2021, Παρασκευή, ώρα 18:00

Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου, Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στην Κων/πολη, Καλωσόρισμα και εισαγωγική ομιλία. Χαιρετισμός της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Αλέξης Αλεξανδρής, Δρ Ιστορίας, πρέσβυς ε.τ., Ο Οικουμενικός Πατριάρχης της Ορθοδοξίας Βαρθολομαίος Α΄.

11 Μαΐου 2021, Τρίτη, ώρα 18:00

Δημήτρης Σταματόπουλος, Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στη νεοτερικότητα: από την Αυτοκρατορία στον κόσμο των Εθνών Κρατών. Λήδα Ιστικοπούλου, Δρ Ιστορίας, Οι εκδόσεις του Πατριαρχικού Τυπογραφείο.

18 Μαΐου 2021, Τρίτη, ώρα 18:00

Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Διευθυντής Α΄Πατριαρχικού Γραφείου, Επτά Χρόνια Μαθητείας στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Πασχάλης Ι. Βαλσαμίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Η ζωή και το έργο του Καθηγητή της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Βασιλείου Σταυρίδη.

25 Μαΐου 2021, Τρίτη, ώρα 18:00

Σταύρος Θ. Ανεστίδης, Δρ Ιστορίας, Υποδιευθυντής Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή. Σελίδες από την νεότερη ιστορία της. Προσωπογραφική θεώρηση.

1 Ιουνίου 2021, Τρίτη, ώρα 18:00

Αιμιλία Θεμοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας Ε.Κ.Π.Α., Το Ζάππειο Παρθεναγωγείο: Ιστορική προσέγγιση της μακραίωνης συμβολής του στην παιδεία. Πολύβιος Στράντζαλης, Δρ Θεολογίας, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Θεολόγων Κεντρικής Μακεδονίας, Το Ζωγράφειο Γυμνάσιο - Λύκειο και η συμβολή του στην εκπαιδευτική και πνευματική κίνηση της Κωνσταντινούπολης.

8 Ιουνίου 2021, Τρίτη, ώρα 18:00

Σάββας Τσιλένης, Δρ Αρχιτεκτονικής Πολεοδομίας, Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’Ημάς Ανατολής, Ο πολεοδομικός σχηματισμός του Μεγάλου Ίσιου Δρόμου του Πέρα. Iώ Τσοκώνα, Μεταφράστρια - συγγραφέας, Το Πέρα των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη του χθες και του σήμερα. Αντώνης Χατζόπουλος, Δρ Θεολογίας, Άρχων Ιερομνήμων της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Το Σταυροδρόμι της Πόλης και τα πέριξ

15 Ιουνίου 2021, Τρίτη, ώρα 18:00

Χάρης Θεοδωρέλλης - Ρήγας, Λέκτορας Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών, Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Κοτς, Oι πολύγλωσσες εκδόσεις της Κωνσταντινιάδος (1820) του Πατριάρχη Κωνσταντίου Α´, του από Σιναίου, και η Οθωμανική ῾ανακάλυψη᾽ των Βυζαντινών Σπουδών. Κώστας Σταματόπουλος, Δρ Ιστορίας, Από την Προποντίδα στον Κεράτιο και από το Γεντί κουλέ στις Βλαχέρνες: η ζώνη των χερσαίων τειχών.

22 Ιουνίου 2021, Τρίτη, ώρα 18:00

Άννα Ταμπάκη, Ομότιμη Καθηγήτρια Θεατρολογίας - Ιστορίας του Θεάτρου, Ε.Κ.Π.Α., Η θεατρική δραστηριότητα στην Κωνσταντινούπολη από τον 17ο αιώνα έως το 1821. Χρυσόθεμις Σταματοπούλου - ΒασιλάκουΟμότιμη Καθηγήτρια Θεατρολογίας Ε.Κ.Π.Α., Το ελληνικό θέατρο στην Πόλη από τον 19ο στον 20ό  αιώνα (1922).

29 Ιουνίου 2021, Τρίτη, ώρα 18:00

Ανδρέας Μπαλτάς, Δρ Ιστορίας, Εκπαιδευτικός, Ελληνικός Αθλητισμός στην Κωνσταντινούπολη (1877-1922). Γεώργιος ΚαλφόπουλοςΟ Αθλητισμός στην Πόλη τον 20ο αιώνα.

Οι ομιλίες θα γίνουν στην ελληνική γλώσσα και θα μεταδοθούν live στην ιστοσελίδα μας www.facebook.com/sismanogliomegaro και https://www.youtube.com/user/sismanogliomegaro/videos