Ο 21ος αιώνας, πέραν του ότι έχει κληρονομήσει από τον 20ο αιώνα πολλά προβλήματα, με τοπικές διενέξεις, συγκρούσεις, με αιματοχυσίες, εξευτελισμούς της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, πείνα, προσφυγιά και κρίση αξιών, χαράζει την ιστορική του πορεία. Καθεστώτα καταργούνται προκειμένου να ελεγχθούν ενεργειακοί πόροι.

Εκτός των τοπικών συγκρούσεων βιώνουμε και την οικονομική κρίση. Το κεφάλαιο προσπαθεί να ελέγξει τις αγορές ανά τον κόσμο και τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους των χωρών, περιορίζοντας τους δανεισμούς. Η παγκοσμιοποίηση αποδείχθηκε φενάκη για την επιβίωση των λαών. Το όραμα της ποιότητας ζωής έχει χαθεί.

Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης μαστίζονται από την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα πολλοί νέοι, ιδιαίτερα επιστήμονες, να γίνονται οικονομικοί μετανάστες. Η ισχυρή κοινωνία πολιτών αποσυντίθεται, την θέση της παίρνει ο ατομικισμός, και μειώνεται η κοινωνική ευθύνη. Η τεχνολογία αυξάνει με γοργούς ρυθμούς στις ισχυρά οικονομικές χώρες, ενώ στην Ελλάδα δημιουργούνται ελλείμματα στην παιδεία για την κατάκτηση της γνώσης. Πολλοί νέοι εγκαταλείπουν την χώρα για να σπουδάσουν και να συνεχίσουν τις ειδικεύσεις τους σε άλλες χώρες. Αυτοί οι νέοι χάνονται από το επιστημονικό δυναμικό της ξένης χώρας, διότι δεν υπάρχουν προοπτικές για εργασία στην πατρίδα τους. Πέραν τούτων έχουμε κρίση ηθικών αξιών, φτώχεια, πείνα και εξαθλίωση. Στην Ελλάδα μετά το 1974 επεκράτησε η δημοκρατία, αλλά αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτε, χωρίς ισχυρή οικονομία.

Στην περιοχή μας μαίνονται συγκρούσεις όπως, στην Ουκρανία, στην Λιβύη και στην Μέση Ανατολή. Το Κυπριακό και τα άλλα εθνικά μας ζητήματα παραμένουν άλυτα. Χιλιάδες πρόσφυγες εισβάλλουν στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ η Τουρκία απειλεί την ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή. Τα σημεία των καιρών δείχνουν ότι η πιθανότητα να ξυπνήσουμε την επομένη στη δύνη ενός πολέμου είναι μεγάλη. Ο Απόδημος Ελληνισμός ανησυχεί για τις εξελίξεις. Γι’ αυτό και ο Ελληνισμός χρειάζεται άμεσα συσπείρωση.

Η Ελληνική διασπορά ή ομογένεια χαρακτηρίζεται η κοινονική - κοινοτική επιβίωση των Ελλήνων που ζουν σκορπισμένοι στους 5 ηπείρους από τους αρχαιοτάτους χρόνους μέχρι και τώρα. Χωρίς τους Ελληνες της Κύπρου που ζουν σε ανεξάρτητη αυτόνομη Κυπριακή Δημοκρατία και τους Ελληνες της Magna Graecia στην Νότια Ιταλία.

Σήμερα σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία ο πληθυσμός της Ελλάδας απαριθμεί 17 Εκατομμύρια. 10 Εκατομμύρια εντός Ελλάδας και 7 Εκατομμύρια έξω από την Ελλάδα. Επιγραμματικά οι Απόδημοι ή ομογενείς μας ζουν.

Αμερική γύρω στα                              3,5 εκατομμύρια

Αυστραλία γύρω στις                         400 χιλιάδες

Γερμανία αυτή την ώρα                      460 χιλιάδες

Αγγλία                                                 350 χιλιάδες

Καναδά                                                260 χιλιάδες

Αλβανία                                               250 χιλιάδες

Ιταλία                                                  250 χιλιάδες

Ουκρανία                                            100 χιλιάδες

Ρωσία                                                   95 χιλιάδες

Βραζιλία                                              50 Χιλιάδες

Νότια Αφρική                                      50 χιλιάδες

Γαλλία                                                 40 χιλιάδες

Βέλγιο                                                  40 χιλιάδες

Αργεντινή                                            35 χιλιάδες

Βουλγαρία                                           30 χιλιάδες

Γεωργία                                               20 χιλιάδες

Σουηδία                                               20 χιλιάδες

Τσεχία                                                  15 χιλιάδες.

Από το 1960 μέχρι το 1970 Αμερική, Καναδάς Αυστραλία, Γερμανία απαριθμούσαν περίπου 5.000.000 εκατομμύρια.

Οι ελληνικοί πληθυσμοί περισσότερο στην Ευρώπη, αυξομειώνονταν μέχρι το 2011. Από το 2011 και μετέπειτα αυξάνονται συνεχώς. Είχαμε στην Γερμανία το 1985, 280.614 Ελληνες και σήμερα απαριθμούν 460.000 χιλιάδες.

Οι περισσότεροι απόδημοι έχουν γίνει σήμερα ευκατάστατοι. Με μεσαίες επιχειρήσεις και μερικοί εκατομμυριούχοι. Όπως ο Alex Spacus στα immobilie, και ο οικονομολόγος John Calamos.

H προσφορά του απόδημου ελληνισμού στην κατανάλωση των ελληνικών προϊόντων έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Οι επενδύσεις των αποδήμων μέχρι σήμερα είναι ανεκτίμητες.

Οι απόδημοι επιστήμονες προβάλουν την Ελλάδα, μόνο που ακούγονται τα ονόματά τους στα διεθνή φόρουμ. Να μιλήσουμε για την μεγάλη ιατρική συμβολή παγκοσμίως, την φαρμακευτική ευρηματικότητα των αποδήμων, να πούμε για την γυναικολογία τα ονόματα που θα παραμείνουν αιώνια; το Pap Test για τον καρκίνο του στήθους; Να αναφέρουμε τις επιτυχίες των αποδήμων γυναικών στις τοπικές και κρατικές διοικήσεις, προβάλλοντας σε καθημερινή βάση την Ελλάδα και τα συμφέροντά της. Να αναφέρουμε την ιδέα να τραβήξουμε τα χρήματα των αποδήμων με Ελληνικά ομόλογα στην οικονομική κρίση της Ελλάδας και είχε καλές προοπτικές τότες για ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ τα χρέη ήταν 55,5 δισεκατομμύρια. Ηταν όμως μία αρχή για να μπορέσει να γυρίσει πίσω στην αγορά η Ελλάδα. Πήρε όμως το πακέτο των 110 δισεκατομμύριων από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να καταφέρει να γυρίζει το 2012 στην αγορά. Ο Απόδημος Ελληνισμός ήταν το πρώτο Τεστ.

Με την συμμέτοχή των Ελλήνων αποδήμων στα Δημοτικά Συμβούλια, στις Περιφερειακές διοικήσεις, στις κρατικές διοικήσεις, προβάλλεται σε καθημερινή βάσει η μητέρα Ελλάδα. Ο Γερμανικός τύπος χαρακτηρίζει τον τρόπο που το ελληνικό κράτος παίρνει τα χρήματα από τον απόδημο Ελληνισμό. Abpumben δηλαδή όπως βάζεις το λάστιχο και τραβάς το υγρό από ένα ντεπόζιτο. Γυρνώντας ο Έλληνας στην πατρίδα του μετά από 40 χρόνια εργασίας, παίρνοντας μία σύνταξη να ζήσει τα υπόλοιπά του χρόνια κοντά στις επενδύσεις που έκανε στην Πατρίδα Ελλάδα, φορολογείται η σύνταξή του με 7% από την Ελληνική κυβέρνηση. Οπως και όλα τα έσοδά του, ενώ φορολογούνται και στην χώρα που τα εισπράττει. Ενώ ένας εκατομμυριούχος έχει το δικαίωμα με το Mini-Steυersatz μέχρι 10 χρόνια να πληρώνει λιγότερη εφορία από ότι θα πλήρωνε στην πατρίδα του. Στην Γερμανία πληρώνεις φόρο εισοδήματος όταν έχεις ξεπεράσει το ποσό των 9.402 ευρώ ενώ στην Ελλάδα από το πρώτο ευρώ. Θα μπορούσα να αναφερθώ μέρες ολόκληρες για τις προσφορές των αποδήμων ομογενών Ελλήνων, όμως ο χρόνος είναι πολύτιμος και μάλιστα σε καταστάσεις περιορισμού της ελευθερίας μας.

Υπάρχει άραγε απόδημος Έλληνας που δεν θα ήθελε να τραβήξει την κουρτίνα του μέλλοντος και να δει τι υπάρχει κρυμμένο πίσω από αυτήν; Πως η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση στοχάζεται την πρόοδο και την ανάπτυξή του στο διεθνές περιβάλλον; Να διακρίνει ποιοι είναι οι οραματισμοί και οι στρατηγικοί της στόχοι στις επόμενες δεκαετίες για τον Ελληνισμό συμπεριλαμβανομένων και αποδήμων; Ποια τακτική θα ακολουθήσουν οι επόμενες γενιές για να διατηρήσουν την ταυτότητά τους; Πως θα υλοποιείται η σύνδεση των Ελλήνων Πολιτών του Κόσμου και των απογόνων τους με την μητέρα πατρίδα; Πως πρέπει να θεσμοθετηθεί η προσφορά της ελληνομάθειας και της ελληνικής παιδείας στους ελληνόπαιδες του εξωτερικού και όχι μόνο;

Η εμπειρία 21 χρόνων μας διδάσκει ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη στο θεσμό του ΣΑΕ, διότι δεν υπάρχει όραμα από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί ο σχεδιασμός και η κατάθεση σχεδίου νόμου για το ΣΑΕ.

Οι κυβερνήσεις άφησαν το θεσμό να απαξιώνεται από τους απόδημους και ενδημείς Έλληνες με τη μη χρηματοδότηση έγκαιρα (πριν 11 χρόνια) της ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΥΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΑΕ με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν τα εκλεγμένα όργανα να απολογηθούν και να ανανεώσουν την εντολή τους από τα μέλη. Από την άλλη τα εκλεγμένα όργανα δεν είχαν την ευαισθησία να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, έγκαιρα και δημόσια, έτσι επωμίζονται τουλάχιστον το βάρος της ανευθυνότητας.

Η ενότητα ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για την ιστορική πορεία του ελληνισμού. Ας μεταφέρουμε την σκέψη μας πριν το 1821, τότε που δεν υπήρχε Ελληνικό Κράτος, εκείνη την εποχή υπήρχαν μόνο έλληνες σκορπισμένοι στην Ευρώπη, στην Ρωσία, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, και σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Τότε που έλληνες έμποροι, λόγιοι, κτηματίες με το πνεύμα και το χρήμα γινόντουσαν κυρίαρχοι των εθνών χωρίς να διοικούν κράτη, αλλά να γίνονται ισχυροί παράγοντες των ηγεμονιών και να επηρεάζουν τις αποφάσεις τους! Με αυτούς τους Έλληνες προετοιμάστηκε και πέτυχε η επανάσταση του 1821, με απότοκο την δημιουργία του Ελληνικού Κράτους! Το να αγαπά κάποιος την Ελλάδα και να γνωρίζει τις ελληνικές ιδέες το θεωρεί τιμή για τον εαυτό του, σημαίνει ότι είναι φιλέλληνας!

Είμαι Φιλέλληνας σημαίνει ότι είμαι γνώστης των ελληνικών αξιών. Το να είμαι φιλότουρκος τι θα μπορούσε άραγε να σημαίνει; δέστε την συμπεριφορά και την ιστορία τους και θα καταλάβετε! Εμείς έχουμε το πλεονέκτημα ότι έχουμε παντού φορείς λόγω της μεγάλης διασποράς που έχουμε. Υπάρχουν 3500 οργανώσεις ανά το παγκόσμιο! Επιστήμονες διανοούμενοι, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, κ.λπ. έχουμε διάσπαρτες παντού Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Όλοι αυτοί οι φορείς μας, είναι έτοιμοι να προσφέρουν συνεργασία, αν συγκροτημένα και όχι ευκαιριακά τους ζητηθεί.

Θα πρέπει να δημιουργούμε φιλίες με τους θεσμούς ξένων χωρών με αντίστοιχες συνεργασίες Κοινοβουλίων. Για το σκοπό αυτό διοργάνωσε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού τη Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελλήνων, την ΠΑΔΕΕ, η οποία συνεργάζονταν με την Βουλή των Ελλήνων! Για την συνεργασία των θεσμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης συγκρότησε στην Περιφέρεια ΣΑΕ Ευρώπης το Δίκτυο των Αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης αποτελούμενο από Έλληνες, οι οποίοι εκλέγονται σε Συμβούλια Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αλλοδαπή. Αυτά τα δίκτυα συνεργαζόταν με την ΚΕΔ (ΚΕΔΚΕ) όπως ονομαζόταν παλιά.

Επίσης θα πρέπει να ενισχύσουμε τις υπάρχουσες έδρες Ελληνικών Σπουδών, είναι πυλώνες Φιλελληνισμού.

Για την δημιουργία φιλικά προσκείμενων κρατών στην Ελλάδα μπορούμε να κάνουμε δωρεές σε υπανάπτυκτες χώρες ή να συνεργαστούμε μαζί τους σε διάφορα διεθνή προγράμματα. Να τους δώσουμε τεχνογνωσία. Η ανάπτυξη των συνεργασιών και τα αμοιβαία συμφέροντα δημιουργούν τις φιλίες στο διεθνές πεδίο.

Ας στοχαστούμε μια παγκόσμια πολιτεία της οποίας πολίτες είναι αποκλειστικά απόδημοι Ελληνες. Ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά; εκτός από το ομόλογο, το ομότροπο με ιδιάζουσες μορφές, και ίσως το ομόγλωσσο, τι άλλο θα μπορούσε να τεθεί ως κοινός παρονομαστής; Οι πολίτες αυτής της πολιτείας έχουν στην καρδιά τους και στη σκέψη τους την Ελλάδα. Όλοι τους έχουν εκτός από την ελληνική ταυτότητα μέσα τους και την ταυτότητα της χώρας στην οποία διαβιούν. Ποια από τις δυο ταυτότητες είναι πιο ισχυρή; Αυτή της επιβίωσης ή της οικογένειας;

Ένα άλλο ερώτημα το οποίο μας απασχολεί είναι το πως αισθάνονται αυτοί όταν έρχονται σε επαφή με το θεσμικό πλέγμα της Ελλάδας; Ποιο λοιπόν πρέπει να είναι το κοινό όφελος που πρέπει να έχουν οι Πολίτες της Νοητής αυτής Πόλης; Όπως φαίνεται η θεσμική επικοινωνία η οποία γίνεται δια μέσου του Φορέα μπορούν και την κάνουν οι φορείς των αποδήμων από μόνοι τους; Κάτι που δεν κάναμε μέχρι σήμερα είναι η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ φορέων ετερώνυμων περιφερειών έτσι ώστε να προκύπτουν κοινά οφέλη.

Ας σκεφτούμε τους εαυτούς μας, χωρίς το Ελλαδικό κράτος και ως Ελεύθεροι Έλληνες Πολίτες του Κόσμου να δημιουργήσουμε την Ελλάδα της Διασποράς. Μια Νοητή Παγκόσμια Πολιτεία, όπως αυτή, που προσπαθούμε να αυτό - θεσμίσουμε, έτσι που να μπορέσουμε να της δώσουμε Νου – Σώμα - Ψυχή μέσα από το λόγο και τις Σοφές Συλλογικές Αποφάσεις, αρκεί ο νόμος που θα ψηφισθεί να δίνει την δυνατότητα στο Φορέα να την δημιουργήσει.

Ομιλία του Γιώργου Αμαραντίδη, προέδρου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ) στο 1Ο Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ελληνικών Εθνικοτοπικών Οργανώσεων που έγινε στη 1 Αυγούστου 2021, στην Αθήνα