Ένας οικισμός περίπου 14.000 ετών, βρέθηκε στην περιοχή της Κασταμονής του Πόντου, από ομάδα ερευνητών, γεγονός που δείχνει ιδιαίτερη δραστηριότητα για εκείνη την εποχή στην περιοχή, κυρίως για να κυνηγήσουν.

Όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ομάδα ερευνητών με επί κεφαλής την Nurperi Ayengin του Πανεπιστημίου Düzce ανασκάπτει έναν προ - κεραμικής εποχής παλαιολιθικό - νεολιθικό οικισμό στο νυν καλούμενο Kahin Tepe, της επαρχίας Κασταμονής στον Εύξεινο Πόντο στο Βόρεια περιοχή της Τουρκίας.

Όπως δήλωσε η Nurperi Ayengin «πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια ιερή περιοχή, όπου οι άνθρωποι έρχονταν σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους για να κυνηγήσουν, να μοιραστούν τις γνώσεις τους, να λατρεύσουν και να φτιάξουν αγάλματα ζώων».

Πολλά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην τοποθεσία, η οποία χρονολογείται μεταξύ 14.000 - 9.000 χρόνων, είναι παρόμοια με εκείνα που βρέθηκαν στην παλαιολιθική τοποθεσία του Göbekli Tepe, η οποία ευρίσκεται στη νοτιοανατολική Ανατολία!..

Όταν είχαν ανακοινωθεί τα εκπληκτικά ευρήματα του Göbekli Tepe, είχαν γράψει πως πρόκειται για θρακικό ελληνικό πολιτισμό. Πολλοί απάντησαν «αποκλείεται» η «Θράκη κείται μακράν»… Τώρα, το εύρημα του Πόντου, σύγχρονο του Göbekli Tepe δεν κείται μακράν της (νυν) Θράκης…

Πηγή: Γιώργος Λεκάκης, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, Hurriyet Daily News