Το βιβλίο του Βλάση Αγτζίδη «Μεταξύ Σεβρών και Λωζάννης. Πλευρές της μικρασιατικής τραγωδίας», αναμένεται να παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στη Λάρισα και συγκεκριμένα στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης, το βράδυ της Πέμπτης 18 Απριλίου 2024.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Σύλλογος Ποντίων Λάρισας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νομού Λάρισας σας προσκαλούν την Πέμπτη 18 Απριλίου στις 7:30 μ.μ. στην ομιλία του δρος Σύγχρονης Ιστορίας Βλάση Αγτζίδη με θέμα «Μεταξύ Σεβρών και Λωζάννης. Πλευρές της μικρασιατικής τραγωδίας» που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας (Δευκαλίωνος 18 και Πατρόκλου) υπό την Αιγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Την εκδήλωση θα προλογίσουν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας Χρήστος Τοπαλίδης και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Λάρισας Δέσποινα Θεοδώρου.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Τρύφων Τσάτσαρος.

Το βιβλίο

BIBLIO.AGTZIDHS.BLASHS.LOZANH.SERBON.PATAKHS.11279 05

Το βιβλίο του Βλάση Αγτζίδη αναφέρεται στη Συνθήκη των Σεβρών και στη Συνθήκη της Λωζάννης, που ήταν το επιστέγασμα της πρωτοφανούς ανθρωπιστικής καταστροφής των Ελλήνων και των Αρμενίων λίγους μήνες πριν, όταν γράφτηκε η τελευταία πράξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με την ήττα του ελληνικού στρατού από τους Κεμαλιστές και την ολοκλήρωση της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Στους συμμετέχοντες στις συζητήσεις στη Λωζάννη συμπεριλαμβάνονταν η Ελλάδα και η κεμαλική πλέον Τουρκία, μαζί και οι άλλες χώρες που πολέμησαν στον Πόλεμο, όπως και η ΕΣΣΔ που δεν συμμετείχε στην προηγούμενη Συνθήκη των Σεβρών. Οι συνομιλίες είχαν ξεκινήσει στις 7 Νοεμβρίου 1922. Στο τελικό κείμενο της Συνθήκης συμπεριελήφθη και η Σύμβαση της Λωζάνης που είχε υπογραφεί, στις 30 Ιανουαρίου 1923 μεταξύ της ηττημένης Ελλάδας και της νικήτριας κεμαλικής Τουρκίας. Τη Συνθήκη συνυπέγραψαν οι εξής χώρες: Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ελλάδα, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία και Τουρκία.

Η Συνθήκη της Λωζάννης αντικατέστησε τη Συνθήκη των Σεβρών του Αυγούστου του 1920, η οποία ήταν η μόνη από τις Συνθήκες που υπογράφτηκαν μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ των νικητριών δυνάμεων της Αντάντ και των ηττημένων χωρών, που αναθεωρήθηκε και οι πρόνοιές της ακυρώθηκαν.

Μετά από το πρώτο κεφάλαιο που επιγράφεται «Μεταξύ Σεβρών και Λωζάννης», τα κεφάλαια που ακολουθούν αναδεικνύουν πλευρές της κρίσιμης εκείνης εποχής που είτε χρήζουν μεγαλύτερης ανάλυσης και διερεύνησης, είτε σχετίζονται με άγνωστες ανθρωπιστικές καταστροφές.

Έχουν τους εξής τίτλους: «Το διεθνές πλαίσιο και η διαχείριση της μικρασιατικής πρόκλησης». «Το Ζήτημα του Πόντου: Προσδοκίες και Ματαιώσεις». «Σοβιετική Ρωσία: «Από τη Συνθήκη του Μπρεστ Λιτόφσκ (1918) στο σύμφωνο συνεργασίας με τους κεμαλικούς (1921)». «Πρόσφυγες του ’22 στη «μητέρα - πατρίδα». «Πρόσφυγες κι Αριστερά». «Πρόσφυγες στη Ρωσία και στην ΕΣΣΔ». «Το τέλος της τραγωδίας. Όταν τα οστά των θυμάτων έγιναν εμπορεύσιμη ύλη».