Το νέο βιβλίο του Κώστα Καπετανίδη, με τον γενικό τίτλο «Η Δύση του Ποντιακού Ελληνισμού από την πένα του Νίκου Καπετανίδη», θα παρουσιαστεί την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022, στις 7 το βράδυ, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο), Σταδίου 13, Αθήνα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν, ο Προκόπης Παυλόπουλος, τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νομικός, Πανεπιστημιακός, ο Βλάσης Αγτζίδης, Ιστορικός, Συγγραφέας, και ο συγγραφέας Κώστας Καπετανίδης, απόγονος του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη (εγγονός του αδελφού του Κώστα, οικονομικού διευθυντή της εφημερίδας ΕΠΟΧΗ της Τραπεζούντας). Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, δημοσιογράφος.

Στην εκδήλωση θα υπάρξει μουσική συνοδεία, με τη συμβολή πέντε μουσικών, που προσφέρθηκαν να τιμήσουν τον Εθνομάρτυρα, δημοσιογράφο του Πόντου με το ταλέντο τους.

Τραγούδι: Γιάννης Μιχαηλίδης. Λύρα: Γιώργος Παπαδόπουλος. Πνευστά: Χάρης Παπαδόπουλος. Λαούτο: Χάρης Καφέτσης. Στον ήχο ο Νίκος Πηλίδης.

Την εκδήλωση διοργανώνει ο Σύλλογος Δράσης Νίκος Καπετανίδης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μόλις φέτος, η 21 Σεπτεμβρίου, ανακηρύχθηκε επισήμως ως Ημέρα Μνήμης αφιερωμένη στον δημοσιογράφο και εκδότη Νίκο Καπετανίδη, από την Πανελλήνια Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), σε συνεργασία με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Απριλίου 2022, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο Νίκος Καπετανίδης, είχε ριζοσπαστικά προοδευτικές απόψεις στα εθνικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά ζητήματα της εποχής και στα λίγα χρόνια της ζωής του, κατάφερε να βάλει τη σφραγίδα του στην ιστορία του ποντιακού ελληνισμού. Μαζί με τον Μητροπολίτη Χρύσανθο, τον βουλευτή Ματθαίο Κωφίδη, και επιφανείς Έλληνες του Πόντου, προσπάθησαν στις αρχές του 20ου αιώνα να αλλάξουν την μοίρα του ελληνισμού, δυστυχώς όμως, χωρίς επιτυχία, αφού εκτός από τους νεότουρκους και κεμαλικούς που τους κυνήγησαν, το ελληνικό κράτος τους άφησε ανυπεράσπιστους.

Άφησε όμως το αρχείο της μαχητικής εφημερίδας ΕΠΟΧΗ, όπου καταγράφονται τα σημαντικότερα γεγονότων των χρόνων 1918 – 1921, οπότε και οι οθωμανικές αρχές την κλείνουν και τον Σεπτέμβριο του 1921, οδηγούν στην αγχόνη στην Αμάσεια, τόσο τον Νίκο Καπετανίδη σε ηλικία μόλις 32 ετών, όσο και την ηγεσία του ελληνισμού του Ευξείνου Πόντου.