Η παρουσίαση των τριών βιβλίων του Λουκά Π. Χριστοδούλου, «Οι προσφυγικοί οικισμοί της ΕΑΠ στη Μακεδονία (1928)», θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023, στις 7 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο της Ενώσεως Σπάρτης Μικράς Ασίας (Αλατσάτων 27, τηλέφωνο 2102770978) στη Νέα Ιωνία Αττικής.

Για την τριλογία του Λουκά Π. Χριστοδούλου, θα μιλήσουν ο Άγγελος Συρίγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Εξωτερικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου, βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, ο Θανάσης Χρήστου, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ο Σπυρίδων Πλουμίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ.

Την εκδήλωση παρουσίασης της τριλογίας του Λουκά Π. Χριστοδρούλου διοργανώνουν η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος και Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας.

Όπως επισημαίνει στον πρόλογο του βιβλίου ο Λουκάς Π. Χριστοδούλου, συμπληρώθηκε άνας αιώνας από τον αιματοβαμένο Αύγουστο του 1922, όταν οι Χριστιανικοί πληθυσμοί εγκατέλειψαν μια για πάντα τις πατρογονικές τους εστίες και πήγαιναν προς το άγνωστο μετά την κατάρρευση του μετώπου στο Αφιό Καραχισάρ στις 13 – 15 Αυγούστου 1922. Αρκετοί οδεύσανε προς την Σμύρνη, θεωρώντας ότι θα βρουν ασφαλές καταφύγιο. Που να γνωρίζανε τι θα επακολουθούσε λίγες ημέρες αργότερα…

Η χώρα μας ήδη στα όρια της χρεοκοπίας, με την άφιξη περίπου 1.200.000 προσφύγων, ως πρώτο βήμα για την υποβοήθησή τους, ιδρύει το Ταμείο Περιθάλψεως Προσφύγων (Τ.Τ.Π.) στις 3 Νοεμβρίου 1922, με σκοπό … την διαχείρηση και διάθεσιν των εξ εράνων, κληρονομικών, δωρεών και κληροδοτημάτων προς περίθαλψιν εν γένει και εγκατάστασην των προσφύγων, διατιθεμένων χρημάτων και ειδών…

Παράλληλα λαμβάνει μια σειρά νομοθετικών μέτρων για την ένταξη τους στον κοινωνικό ιστό της νέας τους πατρίδας, όπως πολιτογράφηση των προσφύγων, επιτάξεις οικιών για προσωπινή στέγαση, διαμονή τους σε σχολεία, δημόσια κτίρια, απαλλοτριώσεις για την δημιουργία προσφυγικών οικισμών, κ.α.

Η οικονομική δυσπραγία της χώρας, οι πολιτικές περιστάσεις και ο μεγάλος αριθμός των προσφύγων, καθιστούσαν φανερό ότι η κυβέρνηση ήταν ανίσχυρη να αντιμετωπίσει μόνη της το τεράστιο έργο της αποκατάστασης των προσφύγων.

Το μόνο που κατάφερε για προσωρινή ανακούφηση των προσφύγων ήταν η σύναψη δανείου στις 30 Αυγούστους 1923, με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ποσού 1.000.000 λιρών στερλινών για την εγκατάσταση των προσφύγων και το οποίο θα τίθετο στη διάθεση του συσταθέντος αυτόνομου οργανισμού (της μετέπειτα Ε.Α.Π.) που πραγματοποιήθηκε με την υπόδειξη τηςΚοινωνίας των Εθνών (Κ.τ.Ε.).

Η Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων (Ε.Α.Π.) ιδρύθηκε με τη δημοσίεση στην Ελλα΄δα του Ν.Δ. «Περί κυρώσεως του εν Γενεύη υπογραφέντος Πρωτοκόλλου περί αποκαταστάσεως των εν Ελλάδι προσφύγων και ιδρύσεως Επιτρπής αποκαταστάσεως προσφύγων κλπ.».

Και επειδή το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων αποφασίστηκε να εγκατασταθεί στις περιοχές της Μακεδονίας, η Ε.Α.Π. δραστηριοποιήθηκε στην εν λόγω περιοχή δημιουργώντας τις συνθήκες όχι μόνο για εγκατάστασή τους αλλά και την γεωργική αποκατάστασή τους, για όλους αυτούς που εγκαταστάθηκαν σε γεωργικές περιοχές.

Πολλά χρόνια αργότερα θα μιλάμε για την Εποποιΐα της αποκατάστασης των προσφύγων και την συμβολή τους στην ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας και όχι μόνο.