Το έθιμο των Μωμόγερων θα τελεστεί για μία ακόμη χρονιά, σε πόλεις και χωριά της Δυτικής Μακεδονίας και των Ιωαννίνων, από τους πολιτιστικούς ποντιακούς συλλόγους, οι οποίοι ως θεματοφύλακες της παράδοσης των ηθών και εθίμων που έφεραν οι πρόσφυγες πρόγονοί μας από τον αλησμόνητο Εύξεινο Πόντο.
Οι Μωμόγεροι είναι το παραδοσιακό λαϊκό θέατρο των Ελλήνων του Πόντου που τελείται από τους απογόνους των Ελλήνων προσφύγων του Πόντου στη διάρκεια του Δωδεκαημέρου, από τα Χριστούγεννα έως τα Φώτα.
Το έθιμο των Μωμόγερων εντοπίζεται στα βάθη του χρόνου, τελούνταν στα χωριά του Ευξείνου Πόντου από τους Έλληνες κατοίκους, από την αρχαιότητα, το Βυζάντιο έως και τη νεώτερη εποχή, και συνεχίζεται και σήμερα από τους απογόνους των Ελλήνων προσφύγων του Πόντου, σε διάφορες παραλλαγές.
Μετά από προσπάθειες ποντιακών φορέων οι Μωμόγεροι ενεγράφησαν στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Το έθιμο των Μωμόγερων τελούν πλέον δεκάδες σύλλογοι στην Ελλάδα, αλλά κυρίως η αυθεντική τους μορφή, συνεχίζεται στα χωριά της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας από τους ποντιακούς πολιτιστικούς συλλόγους, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό.

Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων (ΣΠΟΣ) Δυτικής Μακεδονίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), κατέγραψε τους συλλόγους που πραγματοποιούν το έθιμο και παρουσιάζεται σε μία ενιαία αφίσα, για να γνωρίζουν όλοι όσοι θέλουν να πάρουν μέρος και να συμμετέχουν και αυτοί ως επισκέπτες στο παραδοσιακό λαϊκό δρώμενο των Μωμόγερων.