Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, καθήλωσε τους θεατές η εκδήλωση «Πασχάλια Ποντιακά Παραλειπόμενα. Έρθεν Αρνόπο μ’ η Λαμπή και το Χριστός Ανέστη», που διοργάνωσε το τμήμα Μουσικού Εργαστηρίου του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» στο πλαίσιο του Μουσικού Χειμώνα 2024 – 2025, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων «Καραπάντσειο», το βράδυ της Δευτέρας 31 Μαρτίου 2205.
Ο Φόρης Πεταλίδης
Όπως είπε ο συντονιστής και παρουσιαστής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης, η εκδήλωση περιλαμβάνει, Λογο, Ψαλτοτραγουδα και σχόλια γύρω από τη Λαμπρή όπως γινόταν από τους προγόνους μας στις αλησμόνητες πατρίδες του Ευξείνου Πόντου, με αναφορά στα ήθη και στα έθιμα στη διάρκεια της πορείας προς την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση.
Το Άγιο Πνεύμα, αλλά και οι ημέρες της Σαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας, ήταν σημείο αναφοράς για τους Έλληνες στον Εύξεινο Πόντο, όπως φυσικά και για ολόκληρη την Ορθοδοξία και τη Χριστιανοσύνη, στα πέρατα της Οικουμένης.
Το ισχυρό θρησκευτικό ένστικτο που χαρακτήριζε τον ελληνισμό του Πόντου, έδωσε κίνητρο στους Έλληνες κατοίκους του να πλάθουν σημαντικά και αξιομνημόνευτα ποιήματα και ψαλτοτράγουδα γύρω από τη Λαμπρή.
Ο Κώστας Παπαδόπουλος

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» Κώστας Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι είναι σημαντικό πως ο εμπνευστής αυτής της ιδέας Γιώργος Πουλαντσακλής, υπεύθυνος του Μουσικού Τμήματος Εργαστηρίου του Συλλόγου, προσεγγίζει το θέμα της Ορθοδοξίας και του Πάσχα και μέσα από τη μουσική μας προσφέρει μια εκδήλωση λόγου και μουσικής.
Ο Παύλος Κεσόγλου

Χαιρετισμό εκ μέρους του δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου, απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παύλος Κεσόγλου, ο οποίος τόνισε πως είναι σημαντικό πως ο ποντιακός και γενικότερα ο προσφυγικός ελληνισμός προσεγγίζει την Ορθοδοξία που στις αλησμόνητες πατρίδες ήταν οδηγός για την επιβίωση του ελληνισμού.
Στη συνέχεια σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, πατέρας Χαράλαμπος και ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Καρανταΐδης.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης Μαρία Αποστολίδου, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Ελευθέριος Κυρίζογλου, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Τροχαίας Ιάκωβος Σαρηκυριακίδης Αστυνόμος Β’, εκπρόσωποι των ποντιακών, προσφυγικών και πολιτιστικών συλλόγων της Θεσσαλονίκης.
Πατήρ Γεώργιος Χρυσοχοΐδης
Εισαγωγική ομιλία για το νόημα του Πάσχα και της Λαμπρής έκανε ο πατήρ Γεώργιος Χρυσοχοΐδης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε.
«Στη σημερινή εκδήλωση, ξετυλίγουμε το σχοινί και ρίχνουμε τον κουβά, στο μεγάλο πηγάδι της ποντιακής παράδοσης, για να ανασύρουμε τις μνήμες των προγόνων μας από τον Πόντο και να ξεδιπλώσουμε τις ψυχές μας αναμένοντες το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης.
Στις περιπτώσεις που ο Ελληνισμός βρίσκεται εκτός των συνόρων της σημερινής Ελλάδας, κάθε εορτή επιτείνει το νόημά της. Οι θρησκευτικές εορτές βιώνονται και ως εθνικές, ενδυναμώνοντας έτσι το συνεκτικό δεσμό της κοινότητας. Ταυτόχρονα, όμως, πραγματοποιούνται και κάποιες κοινωνικές «αποκαταστάσεις», που κατευνάζουν τα ανθρώπινα πάθη και εξισορροπούν την κοινή διαβίωση. Οι μαλωμένοι μονιάζουν και το θρησκευτικό μήνυμα του θείου δράματος βρίσκει εμπράγματη εφαρμογή.
Κεντρικό σημείο αναφοράς των ημερών της Σαρακοστής τόσο στον Πόντο αλλά και σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο είναι η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Στον Πόντο η σαρακοστή αποτελεί την αυστηρότερη των νηστειών μιας και χωρίς παρεκκλίσεις νηστεύουν μέχρι και οι λεχώνες, οι άρρωστοι, οι γέροι και τα παιδιά.
Ο Ποντιακός Ελληνισμός, με βαθιά θρησκευτική ευλάβεια, ξεκινούσε την προετοιμασία για το Πάσχα και την Λαμπρή από την Καθαρά Δευτέρα. Το βράδυ πριν την ημέρα της καθαρής Δευτέρας, τα παιδιά φιλούν το χέρι των γονιών και των παππούδων τους, τα αδέλφια φιλιούνται μεταξύ τους και όλη η οικογένεια μπαίνει ενωμένη και αγαπημένη στην ψυχική και σωματική καθαρτήριο οδό της Σαρακοστής».
Ο Γεώργιος Βαλετόπουλος
Την αφήγηση των κειμένων στη διάρκεια της εκδήλωσης έκανε ο ηθοποιός Γεώργιος Βαλετόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε.
Η ποντιακή ψυχή είναι πάντοτε ευαίσθητος δέκτης των πιο ωραίων και συγκλονιστικών μηνυμάτων της ζωής. Δονείται συθέμελα με το μήνυμα της Αγάπης, που διακηρύσσει ο Υιός του Θεού και συγκλονίζεται κατάβαθα με τη Σταύρωση Του. Τα πάθη του Χριστού γίνονται ψυχικό βίωμα του ποντιακού λαού. Ο Άγιος τάφος του Χριστού αποτελεί το πιο ιερό προσκύνημα των ποντίων. Το πιο μεγάλο Τάμα, που κάνει ο πόντιος προς τον Θεό είναι να πάει να προσκυνήσει τον «Άεν Τάφον», οδοιπορώντας πεζός επί εβδομάδες για να γίνει «χατζής». Αυτή η τιμή είναι η υψηλότερη και φωτεινότερη ανάμεσα στις τιμές και τα αξιώματα της επίγειας ζωής, κατά την ποντιακή λαϊκή αντίληψη».
Την ερμηνεία των τραγουδιών έκαναν ο πατήρ Πολύκαρπος Κοντοζίδης και η Γεωργία Μαυρομάτη.
Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που οι μουσικοί των φίλων της Φιλαρμονικής Μπάντας ερμήνευσαν προς τιμήν των Ελλήνων μουσικών της Φιλαρμονικής Μπάντας της Κερασούντας οι οποίοι απαγχονίστηκαν από τον Τοπάλ Οσμάν, σφαγέα των Ελλήνων του Πόντου.
Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ο εμπνευστής της εκδήλωσης Γιώργος Πουλαντσακλής, ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης και τους μουσικούς που συμμετείχαν αφιλοκερδώς για να προσφέρουν στους θεατές μία μουσική εκδήλωση δωρεάν.
Οι μουσικοί
Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι μουσικοί.
Αναστασία Ζαχαριάδου στο κανονάκι.
Χάρης Πορφυρίδης στο λαούτο.
Μίλτος Σπυριδόπουλος στο ούτι.
Σταύρος Κοκμένογλου, στα πλήκτρα - ιστοκράτη.
Άννα Μαρία Καραγιαννίδου στο βιολί – λύρα.
Κωνσταντίνος Αμυράς στη λύρα.
Νικόλαος Σολομωνίδης στη λύρα.
Βασιλική Χαραλαμπίδου στη λύρα.
Νίκος Σιδηρόπουλος στη λύρα.
Νεόφυτος Μαρμαρίδης στη φλογέρα.
Φωτεινή Μαρμαρίδου στη λύρα.
Συμμετείχαν οι φίλοι της Φιλαρμονικής Μπάντας
Λουκάς Μασμανίδης Ευφώνιο.
Γρηγόρης Πανταζής Ευφώνιο.
Γιάννης Λίτος Ευφώνιο.
Δημήτρης Καλίγκος Φλάουτο.
Παναγιώτης Εμμανουηλίδης Σαξόφωνο.
Γιώργος Τσαντούρης Κρουστά.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση προσφέρθηκαν εδέσματα ποντιακά και όχι μόνο, με την επιμέλεια του Γιάννη Ταχματζίδη, των ζαχαροπλαστείων "Γιάννης" από το Ελευθέριο - Κορδελιό