Συγκέντρωση και πορεία για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιείται το απόγευμα του Σαββάτου 17 Μαΐου 2025, στην Στουτγάρδη, στο κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης στη Γερμανία, από τη «Δωδεκάπολις» των Ποντιακών Συλλόγων με το γενικό τίτλο «Πόντος Δικαίωμα στη Μνήμη».

Αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της «Δωδεκάπολις» των Ποντιακών Συλλόγων της Βάδης – Βυδεμβέργης.

«19 Μαΐου – Ημέρα μνήμης, τιμής και χρέους».

Η «Δωδεκάπολις» των Ποντιακών Συλλόγων της Βάδης - Βυδεμβέργης σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις μνήμης με Θέμα: «Πόντος Δικαίωμα στη Μνήμη».

Όπως πολύ καλά γνωρίζεται η 19η Μαΐου είναι η μέρα που τιμάται διεθνώς από τον Ποντιακό Ελληνισμό η μνήμη της Γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου κατά τα έτη 1916 – 1923, οι Έλληνες του Πόντου στο σύνολο τους υπέστησαν συστηματικά κάθε μορφής βαρβαρότητα από τους Οθωμανούς και μετέπειτα από τους Νεότουρκούς του Μουσταφά Κεμάλ, σφαγιάστηκαν, εξοντώθηκαν σε τάγματα εργασίας, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, η ξεψύχησαν από τις κακουχίες σε πορείες θανάτου.

Η γη του Πόντου τα χρόνια εκείνα είχε γίνει το επίκεντρο μιας ανήκουστης σε βαρβαρότητα θηριωδίας, με την εξολόθρευση γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων και τον ξεριζωμό όσων απόμειναν και δεν ξεπέρασαν ποτές τον πόνο της απώλειας ενός πολιτισμού τριών χιλιετιών, προγονικά εδάφη, εκκλησίες, τάφους και σχολεία, με μοναδικές αποσκευές τις μνήμες και τον πόνο για δικαίωση της ιστορικής αλήθειας.

Αγαπητοί συμπατριώτες συμπατριώτισσες.

Στις 17 Μαΐου 2025, θα πραγματοποιήσουμε και πάλι την πορεία ειρήνης στη Στουτγάρδη και εδώ θα θέλαμε να δώσετε δυναμικά το παρόν, στον αγώνα που δίνουμε για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

STUTGARDH.DODEKAPOLIS.GENOKTONIA.AFISA.GERMANIKA.17.5.2025

Σάββατο, 17 Μαΐου 2025

3.00 μ.μ.

Wilhelmsplatz (70182 Stuttgart) προς Stauffenberg-Platz

Πορεία Ζωής

ΠΟΝΤΟΣ - ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ
STUTGARDH.DODEKAPOLIS.GENOKTONIA.KYRIAKH.18.5.2025
Κυριακή 18 Μαΐου 2025

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης, την Κυριακή 18 Μαΐου 2025, στις 11 το πρωί θα γίνει μνημόσυνο για τα θύματα της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην πόλη Έσσλινγκεν του κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης.

Στις 4 το απόγευμα, θα γίνει εκδήλωση με εισηγητή του Νίκο Μιχαηλίδη, Δρ. Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Princeton, με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Φόερμπαχ, (WEILIMDORFER STR. 213, 70469, S-FEUERBACH).

Με εκτίμηση:

Η επιτροπή για την διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ελένη Σιδηροπούλου.

Ιωάννης Μωυσίδης.

Αλέξανδρος Θεοδοσιάδης.

Γεώργιος Αμβροσιάδης.

Κωνσταντίνος Καχριμανίδης.