Εκδηλώσεις Μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και προς τιμή των προσφύγων ιδρυτών της Δημοτικής Κοινότητας Πανοράματος με αφορμή τα 106 χρόνια από τη μαύρη επέτειο, διοργανώνει ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, μέλος του Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες της ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την «Ένωση Ποντίων Πανοράματος» και την «Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ιμεραίων Πανοράματος».
Την Δευτέρα 19 Μαΐου 2025 και ώρα 20:00 στο Μνημείο του Πόντιου Ακρίτα, επί της κεντρικής οδού Κομνηνών, θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, υπό τους ήχους ποντιακής λύρας.
Θα ακολουθήσουν ο χαιρετισμός του δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη και των εκπροσώπων των Ποντιακών σωματείων, καθώς και κατάθεση στεφάνων.
Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί λαμπαδηδρομία, με τους συμμετέχοντες να πραγματοποιούν πεζή πορεία ως της Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και το Πέτρινο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος, ιστορικά τοπόσημα του προσφυγικού Ποντιακού Ελληνισμού στο Αρσακλί.
Όπως αναφέρει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, «εμείς, οι απόγονοι των ξεριζωμένων και σφαγιασμένων προγόνων μας είμαστε εδώ για να θυμίζουμε στην ανθρωπότητα το έγκλημα και τους θύτες της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Τίποτα δεν ξεχνιέται, η μνήμη γιγαντώνεται όσο δεν δικαιώνεται. Το αίτημα για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, ένα αίτημα βαθιά ανθρωπιστικό, γίνεται ολοένα και πιο επιτακτικό. Δεν ξεχνάμε, επιμένουμε, συνεχίζουμε τον αγώνα για δικαιοσύνη!».