Μια ξεκαρδιστική θεατρική βραδιά γεμάτη σάτιρα και ανατροπές ετοιμάζει ο Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης την Κυριακή 6 Ιουλίου 2025 στις 20:30 στο Ανοιχτό Πέτρινο Θέατρο Αργυρούπολης (οδός Κορίνθου & Μιλήτου), παρουσιάζοντας την κωμωδία «Ζητείται Ψεύτης» του Δημήτρη Ψαθά, σε σκηνοθεσία – διασκευή - μουσική επιμέλεια της Έφης Πίκουλα - Βουγιουκλάκη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του ελληνικού θεάτρου, μέσα από την πνευματώδη πένα του Δημήτρη Ψαθά, ο οποίος σατιρίζει με χιούμορ και ευφυΐα τις πελατειακές σχέσεις των πολιτικών με τους ψηφοφόρους τους.

Η θεατρική ομάδα του Δήμου Βριλησσίων στην θρυλική κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά "Ζητείται Ψεύτης" (φωτ. αρχείο θεατρικής ομάδας)
Η οικογένεια του Δημήτρη Ψαθά προσφέρει το έργο στην μνήμη της Μαρίας Ψαθά και η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Βριλησσίων ανεβαίνει στην σκηνή του Ανοιχτού Πέτρινου Θεάτρου Αργυρούπολης για καλό σκοπό, για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου (το κοινό καλείται αντί αντιτίμου να προσφέρει τρόφιμα μακράς διάρκειας στην είσοδο του θεάτρου).

Η θεατρική ομάδα του Δήμου Βριλησσίων στην θρυλική κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά "Ζητείται Ψεύτης" (φωτ. αρχείο θεατρικής ομάδας)
Η Έφη Πίκουλα - Βουγιουκλάκη που διδάσκει και σκηνοθετεί την Θεατρική Ομάδα του Δήμου Βριλησσίων εδω και 16 χρόνια εξηγεί γιατι επέλεξε φέτος να παρουσιάσει στο κοινό αυτο το έργο:

Η σκηνοθέτις Έφη Πίκουλα - Βουγιουκλάκη υποκλίνεται στη σκηνή στο φινάλε της κωμωδίας του Δ. Ψαθά "Ζητείται Ψεύτης" μαζί με την θεατρική ομάδα του Δήμου Βριλησσίων την οποία σκηνοθετεί και διδάσκει εδώ και δεκαέξι χρόνια (φωτ. αρχείο θεατρικής ομάδας)
"Η πολιτική σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά 'Ζητείται Ψεύτης' που πραγματεύεται το ψέμα στην πολιτική είναι μια διαχρονική κωμωδία που παραμένει επίκαιρη εδω και 72 χρόνια απο την μέρα που γράφτηκε. Είναι χαρακτηριστικό πως το έργο αυτό που αφορά το κοινό διεθνώς έχει μεταφραστεί και παιχτεί με μεγάλη επιτυχία στις περισσότερες χώρες του κόσμου σε Αμερική, Καναδά, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία, Καύκασο, Ρουμανία, Τουρκία, Ν. Αφρική χαρίζοντας στον συγγραφέα του την διεθνή αναγνώριση".

Η σκηνοθέτης Έφη Πίκουλα - Βουγιουκλάκη με την εγγονή του Δ. Ψαθά, Λένα Νίτσου Ψαθά και τους πρωταγωνιστές του έργου Γιώργο Ασπιώτη (βουλευτή Φερέκη) και Νατάσσα Χαιδά (Τζένη Φερέκη) (φωτ. αρχείο θεατρικής ομάδας)
Στην παράσταση που θα παρουσιαστεί στον Δήμο Αργυρούπολης τους βασικούς ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι:
Η Λένα Νίτσου - Ψαθά με τους συντελεστές της παράστασης (φωτ. αρχείο θεατρικής ομάδας)
Νατάσσα Χαϊδά (Τζένη Φερέκη), Αποστόλης Παπανικολάου (Ψευτοθόδωρος), Γιώργος Ασπιώτης (Θεόφιλος Φερέκης), Εριάννα Καράντζαλου (Πίτσα - Κίτσα), Σέργιος Σπυράτος (Άγης), Μαρία Βασιλοπούλου (Πιπίτσα), Βασίλης Καραογλάνης, (Βρασίδας, Δερβίσης), Λιλή Πιτσικουλάκη (ψηφοφόρος, Πατήρ Ευτύχιος), Λήδα Χατζοπούλου (Υπηρέτρια Κούλα), Δέσποινα Μάνθου (Ζωζώ), Γιώργος Μούσογλου (Πατατιάς), Ασπασία Δημέα (χήρα, χωριάτισσα), Χρύσα Οικονόμου (χωριάτισσα, ψηφοφόρος) και Μαρία Νίκταρη (χωριάτισσα, ψηφοφόρος).
Οι συντελεστές της παράστασης είναι: Διασκευή - σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια: Έφη Πίκουλα - Βουγιουκλάκη, τραγούδι: Σέργιος Σπυράτος, χορογραφίες: Μαρία Βασιλοπούλου, σκηνικά: Μαργαρίτα Πέτροβα, κοστούμια: Μαρία Συρογιάννη, συντονίστρια: Νατάσσα Χαϊδά.
Την εκδήλωση θα προλογίσει ο σύμβουλος πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης Άρης Λουπάσης.
Λίγα λόγια για το «Ζητείται Ψεύτης»

Οι πρώτοι διδάξαντες πρωταγωνιστές στο "Ζητείται Ψεύτης" του Δημήτρη Ψαθά: Η Άννα Συνοδινού στο ρόλο της γοητευτικής Τζένης Φερέκη και ο Ντίνος Ηλιόπουλος στο ρόλο του "Ψευτοθόδωρου", (θίασος Μαρίκας Κοτοπούλη, θέατρο Κοτοπούλη-Ρεξ, 1953). (φωτ. αρχείο Λένας Νίτσου-Ψαθά)
Λίγα λόγια για το «Ζητείται Ψεύτης» και την ιστορία του. Η Μαρίκα Κοτοπούλη που επέλεξε να ανεβάσει το έργο για πρώτη φορά στη σκηνή, ο Ντίνος Ηλιόπουλος και η πρωτοεμφανιζόμενη Άννα Συνοδινού σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο.
Η κωμωδία "Ζητείται Ψεύτης" παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο από τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη στο θερινό θέατρο "Σαμαρτζή" και ευθύς αμέσως στο χειμερινό θέατρο "Κοτοπούλη - Ρεξ" την θεατρική περίοδο 1953-54 σημειώνοντας ρεκόρ παραστάσεων!

Οι πρώτοι διδάξαντες πρωταγωνιστές στο "Ζητείται Ψεύτης" του Δημήτρη Ψαθά: Η Άννα Συνοδινού στο ρόλο της γοητευτικής Τζένης Φερέκη και ο Ντίνος Ηλιόπουλος στο ρόλο του "Ψευτοθόδωρου", (θίασος Μαρίκας Κοτοπούλη, θέατρο Κοτοπούλη-Ρεξ, 1953). (φωτ. αρχείο Λένας Νίτσου-Ψαθά)
Πρωταγωνιστές του έργου υπήρξαν ο Ντίνος Ηλιόπουλος στον ρόλο του "Ψευτοθόδωρου", του καταφερτζή γραμματέα του βουλευτή Φερέκη που επιστρατεύεται μετεκλογικά γιαα να κατευνάσει με τα ψέματά του το πλήθος των εξαπατηθέντων ψηφοφόρων.

Οι πρώτοι διδάξαντες πρωταγωνιστές στο "Ζητείται Ψεύτης" του Δημήτρη Ψαθά: Η Άννα Συνοδινού στο ρόλο της γοητευτικής Τζένης Φερέκη και ο Ντίνος Ηλιόπουλος στο ρόλο του "Ψευτοθόδωρου", (θίασος Μαρίκας Κοτοπούλη, θέατρο Κοτοπούλη-Ρεξ, 1953). (φωτ. αρχείο Λένας Νίτσου-Ψαθά)
Δίπλα του σε πρωταγωνιστικό ρόλο εμφανιζόταν τότε η νεαρή ηθοποιός Άννα Συνοδινού ερμηνεύοντας τον ρόλο της γοητευτικής συζύγου του βουλευτή, της Τζένης, που έρχεται να αναμετρηθεί μαζί του και να τον παραμερίσει επιστρατεύοντας το ψέμα και την γοητεία της.
Η εγγονή του Δημήτρη Ψαθά και εκδότρια των Απάντων του Λένα Νίτσου - Ψαθά θυμάται χαρακτηριστικά για την ιστορία του έργου αυτού:
"Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του 1953 όταν η μεγάλη κυρία του θεάτρου μας Μαρίκα Κοτοπούλη, επικεφαλής του θιάσου Κοτοπούλη και ο καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης Δημήτρης Μυράτ ύστερα απο τέσσερα έργα αποτυχιών στο θερινό τους θέατρο "Σαμαρτζή" αναζητούν να "ανεβάσουν" ένα νέο έργο. Απευθύνονται λοιπόν στον συγγραφέα των μεγάλων επιτυχιών της εποχής τον Δημήτρη Ψαθά, ο οποίος καταφθάνει για την πρώτη ανάγνωση μιας καινούργιας κωμωδίας που μόλις είχε γράψει: της πολιτικής σάτιρας "Ζητείται Ψεύτης".

Ο Παντελής Ζερβός (βουλευτής Φερέκης), η Άννα Συνοδινού (Τζένη Φερέκη), ο Ντίνος Ηλιόπουλος (Ψευτοθόδωρος) στην πρωτη παρουσίαση της κωμωδίας "Ζητείται Ψεύτης" στο θέατρο απο τον θίασο Μαρίκας Κοτοπούλη το 1953 (φωτ. αρχείο Λένας Νίτσου-Ψαθά)
Ο πρωταγωνιστής του έργου Ντίνος Ηλιόπουλος θυμόταν χαρακτηριστικά στην αυτοβιογραφία του "Ένας Ηλιόπουλος ονόματι Ντίνος": " ...Επί δυόμιση μήνες τα καθίσματα του θεάτρου Σαμαρτζή δεν είχαν νιώσει τι θα πει ζεστασιά. Ώσπου ξαφνικά ήρθε ο Δημήτρης Ψαθάς. Μας διαβάζει επτάμισυ σελίδες απο ένα καινούργιο του έργο: το "Ζητείται Ψεύτης". Ο Μυράτ τον διακόπτει και λέει: "Στις γραφομηχανές για ρόλους...". Ήταν η όσφρηση; Ο Ψαθάς; Αλλά το κοινό έχει όσφρηση…
Από το πρώτο κιόλας βράδυ φέρναμε κι άλλα καθίσματα... Πλησίαζε το τέλος της σεζόν και φυσικά η παράσταση μεταφέρθηκε και στο χειμερινό θέατρο "Κοτοπούλη - Ρεξ". Δεν υπήρχε τρόπος να το σταματήσεις... Σαρώνει... Επαναλήψεις, κόντρα επαναλήψεις, περιοδείες... Η κωμωδία "Ζητείται Ψεύτης" ήταν για μένα η κατοχύρωση, η επισφράγιση. Παίχτηκε επί δύο χρόνια. Έγινε ταινία. Ξαναπαίχτηκε και ξαναπαίχτηκε άπειρες φορές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μέχρι το Αζερμπαιτζάν... Χρωστώ στον Ψαθά πολλά απ' ότι είμαι...". Για την μεγάλη επιτυχία του Ντίνου Ηλιόπουλου στον "Ψεύτη" η Μαρίκα Κοτοπούλη χάρισε στον πρωταγωνιστή μια ασημένια ταμπακιέρα.

Ο Δημήτρης Ψαθάς αφιερώνει την φωτογραφία από την 150η πανηγυρική παράσταση του έργου στην πρωταγωνίστριά του Άννα Συνοδινού γράφοντας πάνω στην φωτογραφία: "Στην 150η παράσταση του Ψεύτη με την πιο γοητευτική… ψεύτρα που θα μπορούσα να βρώ". Στην φωτογραφία εικονίζεται ο ίδιος αριστερά με την πρωταγωνίστριά του, τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Δ. Βεάκη (φωτ. αρχείο Λένας Νίτσου-Ψαθά)
Η συμπρωταγωνίστριά του στο έργο, η πρωτοεμφανιζόμενη τότε ηθοποιος Άννα Συνοδινού, που κράτησε με μαεστρία, τον ρόλο της πανέξυπνης και γοητευτικής συζύγου του βουλευτή Φερέκη δήλωνε στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" (στις 15.11.1979) για το έργο και τον συγγραφέα του:
"Ο Δημήτρης Ψαθάς ανήκει στο πάνθεον του ελληνικού θεάτρου. Ευτύχησα να πρωταγωνιστήσω στο Ζητείται Ψεύτης, μια κλασική κωμωδία του, όπου διδάχτηκα πόσο γελοίος μπορεί να γίνει και πόσο τίμιος πρέπει να είναι ένας πολιτικός!".

Ο Παντελής Ζερβός (βουλευτής Φερέκης) και η Μάρθα Καραγιάννη (χορεύτρια Πίτσα-Κίτσα) στην κινηματογραφική μεταφορά της κωμωδίας του Δ. Ψαθά "Ζητείται Ψεύτης" απο την Φίνος Φίλμ σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη (1961) (φωτ. αρχείο Λένας Νίτσου-Ψαθά)
Το "Ζητείται Ψεύτης" μεταφέρθηκε το 1961 και στον κινηματογράφο απο την Φίνος Φίλμ σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη με πρωταγωνιστές τους Ντίνο Ηλιόπουλο, Παντελή Ζερβό, Άννα Κυριακού και Μάρθα Καραγιάννη σημειώνοντας κι εκεί μεγάλη επιτυχία όπως και στο θέατρο.