Την απόρριξη της αίτησης ασύλου για δεύτερη φορά από την αρμόδια επιτροπή στον Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί, καταδικάζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δημήτριος Ψαθάς».

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει.

Με αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε σήμερα την είδηση ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, απέρριψε την αίτηση πολιτικού ασύλου του Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί.

Ο Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί είναι Πόντιος, ο οποίος υπηρέτησε τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και από τη στιγμή που ανακάλυψε τυχαία την ποντιακή του καταγωγή, άλλαξε το όνομά του από Ιμπραήμ σε Γιάννης και έγινε ένας από τους μεγαλύτερους σημερινούς πρεσβευτές του ποντιακού ελληνισμού.

Αυτή η απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, κάνει όλους εμάς τους Ποντίους να αναρρωτιόμαστε αν έχουμε θέση στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και υποτιμά όλα όσα πρόσφεραν εδώ και 100 χρόνια οι Πόντιοι πολιτικοί, συγγραφείς, επιστήμονες, αλλά και απλοί πολίτες στη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Οι προγονοί μας, όταν πάτησαν το χώμα της μητέρας Ελλάδας, αισθάνθηκαν ότι βρισκόντουσαν σε ένα ασφαλές και οικείο περιβάλλον, κοντά σε ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόντουσαν το ίδιο αίμα, το Ελληνικό Αίμα, αυτό αισθάνθηκε και ο Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί.

Αξίζει λοιπόν για λόγους πολιτικών και διπλωματικών σκοπιμοτήτων, να προδώσουμε σήμερα τα γνήσια αισθήματα ενός Πόντιου, ενός Έλληνα σαν όλους εμάς;

Καλούμε την Ελληνική Πολιτεία να αλλάξει την απόφασή της και να χορηγήσει, έστω και τώρα, άσυλο στον αδερφό μας, αποδυκνείοντας έτσι τη συνοχή και μεγαλοπρέπεια του Ελληνικού Έθνους.

Είμαστε σίγουροι ότι η υπόθεση του Γιάννη Βασίλη Γιαϊαλαλί δε θα περάσει απαρατήρητη από κανένα ποντιακό σωματείο και σύλλογο!

Όλοι οι Πόντιοι είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματός μας για έναν από εμάς, για το Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί!