ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ

Ράγισαν καρδιές, το δάκρυ κυλούσε από τα πρόσωπα όσων έγιναν συμμέτοχοι και κοινωνοί της θεατρικής παράστασης «Νόστος, Ρίζα μ’ και κλαδί μ’», του θιάσου ΤΕΜΕΤέΡ, το βράδυ της Τετάρτης 1 Ιουλίου 2020, στον υπαίθριο χώρο στο Κυβερνείο (Παλατάκι) της Θεσσαλονίκης, όπου ένας εκπληκτικός ηθοποιός και σκηνοθέτης της παράστασης Τάκης Βαμβακίδης, μετέδωσε τον πόνο της προσφυγιάς, το δράμα της ποντιακού ελληνισμού, μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας.

Και ο χώρος που δόθηκε η θεατρική παράσταση ήταν εξόχως επιλεγμένος από τους διοργανωτές και τον συνδιοργανωτή, την Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς, λίγα μέτρα από τα Απολυμαντήρια της Αρετσούς, εκεί όπου 355.000 πρόσφυγες του Καυκάσου, του Πόντου, της Μικρασίας και της Ανατολικής Θράκης, «φιλοξενήθηκαν» στην Καραντίνα, και 22.000 από αυτούς, κυρίως παιδιά άφησαν τα κόκαλά της, εκεί στην "αγκαλιά" της μητέρας Ελλάδα.

NOSTOS.KALAMARIA.1.7.2020 3

(Ο Τάκης Βαμβακίδης, η Έλενα Νεανίδη, η Μάγδα Πένσου και ο Αλέξης Παρχαρίδης. Φωτογραφία ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ. Φόρης Πεταλίδης)

Στην περιοχή της Αρετσούς στην Καλαμαριά, εδώ και δύο χρόνια η Επιτροπή Πρωτοβουλίας, έχει βάλει ως στόχο της να γίνει Τόπος Ιστορικής Μνήμης και Μουσείο για τους χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα Απολυμαντήρια της Καλαμαριάς και έχει ήδη αγκαλιαστεί από όλους τους φορείς της πόλης, αλλά και την Πολιτεία.

NOSTOS.KALAMARIA.KOSMOS.1.7.20201

(Μερική άποψη των θεατών της παράστασης στο Κυβερνείο και στο βάθος φαίνεται η παραλία της Θεσσαλονίκης. Φωτογραφία ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ. Φόρης Πεταλίδης)

Στην θεατρική παράσταση, ένας μοναδικός Τάκης Βαμβακίδης, μετέφερε στους εκατοντάδες θεατές στιγμές χαρμολύπης, ενός δυνατού θεατρικού κειμένου του Δημήτρη Πιπερίδη, με καταπληκτικούς μονολόγους, συνδυασμένα με τη βιωματική σχέση του ηθοποιού με τον Πόντο, όπου στο ρόλο του πρόσφυγα από την Τραπεζούντα στο Βατούμ θρηνώντας τον χαμό του γιου του, μονολογεί «εγώ τόπον κι έχω να κλαίω» και χάνοντας τη γυναίκα του εκεί, αρνείται να έρθει στην Ελλάδα, παραμένοντας σε έναν ξένο τόπο για να μην την αφήσει μόνη της και προτρέποντας τον γιο και τη νύφη του φύγουν επειδή είναι νέοι και να πάνε στην Ελλάδα.

NOSTOS.KALAMARIA.BAMBAKIDIS.PARXARIDIS.1.7.2020 4

(Ο Τάκης Βαμβακίδης και ο Αλέξης Παρχαρίδης. Φωτογραφία ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ. Φόρης Πεταλίδης)

Στο ρόλο του Αλέξη, ο τραγουδιστής Αλέξης Παρχαρίδης, ο οποίος μοναδικά με την σωστή χρήση της ποντιακής διαλέκτου, εκτός από καλός τραγουδιστής, ερμηνεύει καταπληκτικά, και άλλους ρόλους πέραν της «γραίας» που μας έχει συνηθίσει.

NOSTOS.KALAMARIA.1.7.2020 7

(Η Έλενα Νεανίδη, ο Τάκης Βαμβακίδης και ο Αλέξης Παρχαρίδης. Φωτογραφία ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ. Φόρης Πεταλίδης)

Καταπληκτικοί και στην ερμηνεία της μάνας, η Μέγδα Πένσου, όπως και στο ρόλο της νύφης, η Έλενα Νεανίδη, κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα των θεατών.

NOSTOS.KALAMARIA.KOSMOS.1.7.20205

(Μέρος του κόσμου που παρακολούθησε την παράσταση. Φωτογραφία ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ. Φόρης Πεταλίδης)

Όπως είπε ο συνδιοργανωτής της εκδήλωσης Κώστας Ζώης, πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς, ο τόπος του Κυβερνείου που επιλέχθηκε να γίνει η παράσταση είναι λίγα μέτρα από τον χώρο των Απολυμαντηρίων Καλαμαριάς, όπου πέρασαν χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες της Μικρασίας, του Πόντου, του Κάρς και της Ανατολικής Θράκης, ενώ πολλοί από αυτούς και κυρίως παιδιά άφησαν την τελευταία τους πνοή. Χρέος μας είναι να τους θυμόμαστε και να μην ξεχνάμε τα θύματα της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

NOSTOS.KALAMARIA.KOSMOS.1.7.20202

(Μερική άποψη των θεατών της παράστασης. Φωτογραφία ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ. Φόρης Πεταλίδης)

Ο Δημήτρης Πιπερίδης, ο οποίος έγραψε το θεατρικό έργο, τόνισε πως στόχος του ήταν να αποτυπώσει μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας το δράμα των Ελλήνων του Πόντου και από την αποδοχή του κόσμου, ελπίζει πως τα κατάφερε.

Ο ομότιμος ο ομότιμος καθηγητής ιστορίας του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κώστας Φωτιάδης και ιστορικός σύμβουλος της παράστασης, είπε πως το θεατρικό κείμενο είναι δυνατό, όπως και η ερμηνεία των ηθοποιών και του Τάκη Βαμβακίδη και τόνισε πως «εγώ έγραψα 24 βιβλία για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και ο Δημήτρης Πιπερίδης, με ένα θεατρικό κείμενο τα έδωσε όλα».

Ο θίαστος ΤΕΜΕΤέΡ, ξεκίνησε από την Καλαμαριά την Τετάρτη 1 Ιουλίου και θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό (Οκτώβριος 2020 στη Στουτγάρδη – Ντίσεντορφ) και τον Μάιο του 2021 στην Αυστραλία.

Η ιστορία του θεατρικού έργου, επικεντρώνεται σε μία οικογένεια ευκατάστατων εμπόρων της Τραπεζούντας στοιβαγμένη σε ένα φτωχικό διαμέρισμα στο λιμάνι του Βατούμ.

Τι τους ξημερώνει; Ποιο μπορεί να είναι το μέλλον τους σε μια πόλη τόσο κοντινή, αλλά και τόσο διαφορετική από τη δική τους; Στο αποκορύφωμα της ιστορικής του περιπέτειας ένας λαός που σύντομα δε θα έχει πατρίδα, αναζητά ένα αύριο.

Μπορεί να το βρει στην Ελλάδα, τη χώρα που έμαθαν να αγαπούν, αλλά δεν την είδαν ποτέ; Όσο η αβεβαιότητα μεγαλώνει, παλιά μυστικά έρχονται στην επιφάνεια. Ίσως είναι καλύτερο να κλείσουν οριστικά τις πληγές του παρελθόντος, πριν πάρουν στο δρόμο για την Ελλάδα. Γιατί ο χρόνος τρέχει εις βάρος τους και το ξέρουν…

Μια χαρακτηριστική αλλά άγνωστη στους πολλούς πτυχή του δράματος του Ελληνισμού του Πόντου: οι μέρες στο Βατούμ, όταν χιλιάδες Πόντιοι τόσο από τον ίδιο τον ιστορικό Πόντο όσο και από τις ακμάζουσες άλλοτε κοινότητες της καταρρέουσας τσαρικής Ρωσίας «συνωστίζονται» αναμένοντας το καράβι που θα τους φέρει στην Ελλάδα.

NOSTOS.KALAMARIA.RAGIAN1.7.20208

(Οι θεατές της παράστασης στην αποχώρησή τους απόλαυσαν ποντιακά εδέσματα από τον Θεόφιλο Γεωργιάδη και τη σύζυγό του Ελένη. Φωτογραφία ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ. Φόρης Πεταλίδης)

Στο τέλος της παράστασης στο Παλατάκι στην Καλαμαριά, το κατάστημα του Θεόφιλου Γεωργιάδη ΡΑΓΙΑΝ προσέφερε στους θεατές, «αντίδωρο» στη μνήμη των αδικοχαμένων προγόνων, παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα.

Ταυτότητα παράστασης.

Κείμενα: Δημήτρης Πιπερίδης.

Σκηνοθεσία: Τάκης Βαμβακίδης.

Ιστορικός Σύμβουλος: Κώστας Φωτιάδης.

Μουσική: Χρήστος Παπαδόπουλος.

Τραγούδι έναρξης. Ερμηνεία: Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης.

Μουσική: Σταύρος Παζαρέντζης.

Στίχοι: Ιμπραήμ Ιμπραήμογλου.

Σκηνικά: Νίκος Κασαπάκης.

Κοστούμια: Μαρία Μαγγίρα.

Ήχος - Φωτισμοί: Γιάννης Καπράρας.

Επιμέλεια χτενισμάτων: Νίκος Σούρας.

Προβολή Επικοινωνία: Μαρίνα Γεωργιάδου -Ντόρα Χάλαρη.

Creativedirector: Μιχάλης Μηνακούλης.

Δημόσιες σχέσεις ΜΜΕ: Άννα Σεβαστιάδου.

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Τάκης Βαμβακίδης. Αλέξης Παρχαρίδης. Μάγδα Πένσου. Έλενα Νεανίδη. Πληροφορίες - Οργάνωση: Μιχάλης Τσολάκης. 6986926317 και 6953004209.

NOSTOS.PARASTASEIS.2020

Περιοδεία

ΚΑΒΑΛΑ: Τετάρτη 15 Ιουλίου. Φρούριο, Ισιδώρου 28. Ώρα έναρξης παράστασης: 9 μ.μ. Σε συνεργασία με τον ΟΜΙΛΟ ΠΟΝΤΙΩΝ ΧΟΡΕΥΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ: Πέμπτη 16 Ιουλίου. Ανοικτό Θέατρο Γιαννιτσών, Κολοκοτρώνη 10.

ΠΑΤΡΙΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ: Τρίτη 21 Ιουλίου. Γήπεδο, Επαρχιακή οδός Βέροιας – Έδεσσας. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο «ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΧΩΡΑΦΑΣ».

ΚΑΤΕΡΙΝΗ Δευτέρα 3 Αυγούστου. Δημοτικό Πάρκο, 7ης Μεραρχίας 13. Σε συνεργασία με την ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ.

ΚΕΧΡΟΚΑΜΠΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ: Δευτέρα 10 Αυγούστου. Δημοτικό Σχολείο – προαύλιο. Σε συνεργασία με τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΕΧΡΟΚΑΜΠΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ.

ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ ΚΙΛΚΙΣ: Τρίτη 11 Αυγούστου. Σε συνεργασία με τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΝΕΑΣ ΣΑΝΤΑΣ ΚΙΛΚΙΣ.

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ: Κυριακή 23 Αυγούστου. Θερινό. Σε συνεργασία με τον ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑμεΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ.

ΕΔΕΣΣΑ: Δευτέρα 31 Αυγούστου. Θέατρο Γαβαλιώτισσας, επαρχιακή οδός ‘Εδεσσας Αριδαίας- ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΥ.

ΒΕΡΟΙΑ: Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου. Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη», άλσος Παπάγου.

ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ: Σάββατο 10 Οκτωβρίου. GreekTheaterArt–ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΣΔΡΟΣ.

ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ: Κυριακή 11 Οκτωβρίου. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ και ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ «ΞΕΝΙΤΕΑΣ».

Εισιτήρια:

10 € προπώληση.

12 € ταμείο.

7 € ανέργων, παιδικό –φοιτητικό, άνω των 65, ΑμεΑ.