Τραπεζούντα, ημέρα Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 1918.

Σαν σήμερα, πριν από εκατόν πέντε (105) χρόνια, γεννιέται το πρώτο φύλλο της Θρυλικής εφημερίδας «ΕΠΟΧΗ» του Εθνομάρτυρα, Νίκου Καπετανίδη.

Από την στιγμή αυτή λόγω του πάθους του δημοσιογράφου και εκδότη Νίκου Καπετανίδη για την Ελλάδα, η ζωή του μετρά τις ώρες αντίστροφα, προς τον θάνατο.

ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗ, Αντιστράτηγου ε.α.*

Μετά από την αρχική άρνηση του Ερντογάν, τελικά δόθηκε άδεια για την τέλεση της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας για εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ι. Μονή Παναγιάς Σουμελά (15 Αυγούστου 2023). Μάλιστα χρειάσθηκε αντίδραση την τελευταία στιγμή από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη ώστε η Άγκυρα να δώσει το πράσινο φως.. Πολλά είναι τα συμπεράσματα από την στάση αυτή της Άγκυρας, καθώς το μειονοτικό είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί την Άγκυρα και αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, στο όρος Μελά, στην Ματσούκα της Τραπεζούντας του Ευξείνου Πόντου, βρέθηκαν οι ποδοσφαιριστές της Τράμπζονσπόρ Τάσος Μπακασέτας και Δημήτρης Κουρμπέλης, οι οποίοι μαζί με εκατοντάδες πολίτες από την Τουρκία, την Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού, συμμετείχαν στον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, στο ιστορικό μοναστήρι του ποντιακού ελληνισμού.

Σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα τελέστηκε ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου η Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντας, προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, συμπαραστατούμενου από τους Σεβ. Μητροπολίτες Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο και Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου τιμάται από τους απανταχού Χριστιανούς στις 15 Αυγούστου και αποτελεί μια από τις λαμπρότερες γιορτές της Ορθοδοξίας, ενώ αποκαλείται και ως «Πάσχα του καλοκαιριού». Ο Δεκαπενταύγουστος έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Έλληνες του Πόντου, δεδομένου ότι στις 15 Αυγούστου του 1461 πραγματοποιήθηκε η Άλωση της Τραπεζούντας από τους Οθωμανούς, με συνέπεια να καταλυθεί το τελευταίο προπύργιο του Βυζαντινού κόσμου.