Πέρασαν ήδη 50 χρόνια, από την αποφράδα ημέρα της 20ης Ιουλίου του 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε στη Μαρτυρική Κύπρο, παραβιάζοντας κάθε αρχή του Διεθνούς Δικαίου και καταπατώντας τις ανθρωπιστικές αξίες και ιδεώδη. Πενήντα χρόνια μετά και παρά τις σχετικές αποφάσεις των οργάνων του ΟΗΕ, η παράνομη κατοχή περισσοτέρου του ενός τρίτου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, δυστυχώς συνεχίζεται.

Το ψήφισμα Ποντιακών φορέων και Οργανώσεων εν όψει της μαύρης ημέρας της 20ης Ιουλίου της τουρκικής εισβολής και κατοχής, επιδόθηκε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, με πρωτοβουλία του συλλόγου Δράσης Νίκος Καπετανίδης, αναφέροντας, θα παραμείνουμε αταλάντευτα απείθαρχοι στην Λήθη.

Πενήντα (50) χρόνια συμπληρώνονται από τη «μαύρη επέτειο» της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και η Καλαμαριά, όπως κάθε χρόνο, αποτίει τον δικό της φόρο τιμής.

Η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για το θάνατο του πρώην προέδρου και περήφανου Πόντιο Παναγιώτη Ιασωνίδη.

Θλίψη στον ποντιακό ελληνισμό, τόσο στον απόδημο της Αυστραλίας, όσο και στην Ελλάδα και την Ευρώπη, προκάλεσε ο θάνατος του Παναγιώτη Ιασονίδη (Peter Iasonides), 62 ετών από τη Μελβούρνη, όπου γεννήθηκε, έζησε και δημιούργησε, με καταγωγή των γονέων του από το χωριό Βροντή Κοζάνης και απώτερε καταγωγή από την Γαλλίενα της Ματσούκας της Τραπεζούντας του Πόντου.