21.09.2021 Μνήμη Νίκου Καπετανίδη

Στις 21 Σεπτέμβρη θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Νίκου Καπετανίδη στο στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη.
O Νίκος Καπετανίδης (1889 - 1921) ήταν δημοσιογράφος και πολιτικός ακτιβιστής στην Τραπεζούντα.
Απαγχονίστηκε στις 21.09.1921 στην Αμάσεια.
Το μνημείο αποτελεί άθλο έμπνευσης και κάματου ενός και μόνο ανθρώπου.
Του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Γιώργου Γεωργιάδη.
Απόδειξη της μεγάλης τρέλας του, γινάτι του μεγαλύτερου εχθρού του. Του εαυτού του...
Με εγγύηση της Ιστορίας και νεύμα του Χρέους, ο Γεωργιάδης μήνες τζάμαρε απτόητος, κόντρα στην απουσία, την άγνοια, την αμεριμνησία και τη δυσπιστία του κοινού των Ποντίων.
Ημών δηλαδή.
Ανεύθυνα τον εγκαταλείψαμε ολομόναχο και τα δίκια ολόδικά του.
Όπως ολομόναχο αφήσαμε τον Βλάση στις ευρωεκλογές, όπως ολομόναχο αφήσαμε τον Κώστα στο μουσείο, όπως ολομόναχο αφήσαμε τον Δημήτρη στο Άμαστρις, όπως ολομόναχη αφήσαμε την Αλεξία στον Πυρρίχιο, όπως ολομόναχους αφήνουμε δεκάδες επιστήμονες, ερευνητές και φοιτητές στις Οδύσσειές τους, ολομόναχο αφήσαμε και τον Γιώργο.
Εμείς το κοινό των Ποντίων.
Χίλιοι τόσοι εκκολάπτες παραγοντισμού, χίλιοι τόσοι ταριχευτές εθίμων, χίλιοι τόσοι ευδαιμονιστές χοροεσπερίδων και σουβλακοπανηγύρεων.
Με ωράριο ΣουΚού, υπήκοοι διαδικτύου, εμείς το κοινό των Ποντίων, μακάριοι πως στην Πατρίδα
 όλεν τη μέραν εκόλιζαν το γάλαν,
 ετραγώδ’ναν τη σεβντάς 
κ’ ελάλναν την Τζαχάλαν...
Γιώργο Γεωργιάδη σου τάζουμε καπίτσια για όσο θα ζεις.
Νίκο Καπετανίδη σου τάζουμε συγγνώμες για το Μνημείο σου στη Δρεταπσώνα, 
που ‘ναι σήμαντρο της μοναξιάς του και της ντροπής μας υπόδειγμα.
Και θαλαμοφυλίκι. Νύχτα μέρα νούμερα και σκοπιά, να μη γίνει η αυλή σου στη Σταυρούπολη, συναξάρι της μισαλλοδοξίας, των πατριδοκάπηλων και του εθνοδογματισμού της ημιμάθειάς μας.
Πνύκα να ‘ναι η αυλή σου. Να κουβεντιάζουμε κάθε του Σεπτέμβρη για τον Άνθρωπο, τις ανοιχτές κοινωνίες, την ελευθεροτυπία, την επιστήμη της γλώσσας, τις απελεύθερες συγκροτήσεις.
Να ‘ναι κοντά σχολειά και μαθητές. Οι αυριανοί πολίτες.
Στου Παύλου Μελά των συμβολισμών και της αντίστασης στο ναζισμό, πόσα άραγε λαχταράς να μας πεις για τη γήινη Τραπεζούντα των πολλών λαών κ’ ανάμεσα των Ρωμιών, για τις χίμαιρες και έριδές τους, για αδυσώπητες πραγματικότητες και πικρές αλήθειες, για τους πατρίκιους και τους πληβείους της, για τον Κωστάκη, τον Σεράση, αλλά και τον Πέντε Πέντε, για τον Τύπο, τη μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση και τα πρώτα σκιρτήματα της νέας εποχής εκεί, λίγο πριν την Έξοδο;
Εε Νικόλα;
Έγβαν Χορτοθερή,
Τέλος Ιούλη
Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης Cardinal Bessario
Στις 21 Σεπτέμβρη, όλοι στου Παύλου Μελά, για τη Μνήμη του Νίκου και το καπίτς του Γιώργου.
Αύριο Κυριακή 25.07.21, στηρίζουμε την προσπάθεια του Συλλόγου Ποντίων Ντύσελντορφ για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ της ανέγερσης του Μνημείου του Νίκου στου Παύλου Μελά.
 

Μετά από μεγάλο διάστημα αποχής από την διασκέδαση λόγω της πανδημίας του Κορωναϊού, η μουσική σκηνή «Ροδάφνον», ανοίγει τις πύλες του για τους λάτρης της μουσικής παράδοσης των Ελλήνων του Πόντου.

Για τη σημασία και το ρόλο της γυναίκας στον Πόντο, μίλησε η Σοφία Σαββίδου, χοροδιδάσκαλος και πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ».

Επιστολή προς τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών κ. Νικόλαο Δένδια για τις απελάσεις Ελλήνων επιστημόνων από την Τουρκία, απέστειλε ο σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης «Εύξεινος Πόντος», με κοινοποίηση στο γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού, στις διπλωματικές διευθύνσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, στην Ελληνική Πρεσβεία του Βερολίνου, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μόναχο, στην Ελληνική Πρεσβεία της Άγκυρας και στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.

Κοινή εκδήλωση συνδριοργάνωσαν, την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021 στην πόλη της Δράμας, τα Σωματεία «Μέριμνα Ποντίων Κυριών» και «Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας», στο πλαίσιο των ημερών μνήμης «Ελευθέρια» της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Δράμας, με τίτλο «“Μέριμνα”. Τραπεζούντα, Θεσσαλονίκη, Δράμα».