«Από την Πέμπτη 6 Μαΐου μέχρι και την Πέμπτη 12 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ανταποκρινόμενος σε αίτημα της Αδελφότητας της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Τελέορμαν της Ρουμανίας, μετέφερε για προσκύνημα την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά και απότμημα Ιερών Λειψάνων του Αγίου Λουκά.

Τρισάγιο στο μνημείου του προσφυγικού ελληνισμού, στην πλατεία Ελευθερίας στην πόλη της Ξάνθης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων και ακολούθως μουσικό δρώμενο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης 19 Μαΐου 2022.

Το αναλυτικό πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

Ημερίδα αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με τίτλο «Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας και η Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών στα Τρίκαλα, με με ομιλίες από διακεκριμένους ιστορικούς ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Δρ. Ιστορίας και επιστημονικός συνεργάτης της έδρας Ποντιακών σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεοδόσιος Κυριακίδης.

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκπαιδευτική και πολιτιστική αποστολή του Φάρου Ποντίων Πάτρας στο Δήμο Επιδαύρου στις 12 και 13 Μαΐου 2022, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και απέσπασε τις καλύτερες εντυπώσεις παρουσιάζοντας τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου.

Τελετή μνημοσύνης για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιεί την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 στις 11 το πρωί, στο Μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων.