ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ*

Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, η ανάδειξη με απόλυτο σεβασμό στην πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου και η ενίσχυση της ιστορικής μνήμης ώστε να αποτραπούν ανάλογα εγκλήματα σε βάρος της ανθρωπότητας είναι ένας από τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρέθηκαν δίπλα στους Πόντιους, με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 18 Μαΐου 2019, μια μέρα πριν από τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Eλλήνων του Πόντου και είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους όλων των Ποντιακών Ομοσπονδιών. Και δεν επρόκειτο για μια καθαρά τυπική συνάντηση, διότι δρομολογήθηκαν ενέργειες προς την κατεύθυνση της ανάδειξης του πολιτισμού και της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, στη συνάντηση αυτή, τη συγκρότηση μικτής επιτροπής από μέλη της κυβέρνησης και από εκπροσώπους Ποντιακών Ομοσπονδιών, η οποία θα εξετάζει και θα συζητά θέματα που άπτονται του ποντιακού ελληνισμού.

Επίσης ανακοίνωσε την πρόθεση να δημιουργηθούν δύο Μουσεία του Ποντιακού Ελληνισμού, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα, όπως και να αναδειχθεί ο χώρος των Απολυμαντηρίων, στην Αρετσού της Καλαμαριάς, όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 20.000 Πόντιοι πρόσφυγες, όπου θα στηθεί ένα μνημείο. Επίσης να θυμίσουμε ότι η Έδρα Ποντιακών Σπουδών που λειτουργεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είχε την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επιτελεί έναν σπουδαίο ρόλο προς την αναγνώριση και ανάδειξη της Ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναγνωρίζει, γεγονός που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το απέδειξε, ότι οι Πόντιοι έδωσαν νέα ορμή στην Ελλάδα, στον πολιτισμό, στις τέχνες και στα γράμματα και η Ελλάδα οφείλει πολλά στον ποντιακό ελληνισμό. Γι' αυτό αρχή και θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι πρώτα απ' όλα να σταθούμε με απόλυτο σεβασμό στα θύματα της Γενοκτονίας, να παλέψουμε προς την διεθνή αναγνώρισή της, καθώς και για τη διατήρηση και ενίσχυση της ιστορικής μνήμης και του πολιτισμού του ποντιακού ελληνισμού.

*Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, είναι Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) και υποψήφια βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ΒΟΥΛΑΣ) ΤΕΚΤΟΝΙΔΟΥ*

Η διατήρηση της Εθνικής μας ταυτότητας και της Συλλογικής μας Μνήμης είναι το μόνο Αντίδοτο στη Βαρβαρότητα της Παγκοσμιοποίησης.

Το παρελθόν ως ιστορία, ως συλλογική Μνήμη επηρεάζει το παρόν μας σημαντικά μέσω των αξιών, των ηθών, των εθίμων, των τρόπων που αισθανόμαστε και σκεπτόμαστε.

Εμείς οι Άνθρωποι είμαστε πλάσματα της Ιστορίας, του Εθίμου, της συνήθειας και της Παράδοσης.

Η Συλλογική Μνήμη η μακρά Μνήμη της Κοινωνίας φιλοξενεί ένα σύνολο αξιών που αφ’ ενός αποτελούν φραγμό στην ανάπτυξη ενός υπερτροφικού και παθολογικού εγωισμού, αφ’ ετέρου διαμορφώνουν μια ηθική βάση στήριξης και αυτοελέγχου της προσωπικότητας.

Κατά συνέπεια η συλλογική μνήμη προετοιμάζει το έδαφος για μια ισχυρή και αδιατάρακτη συλλογική συνύπαρξη.

Η κοινότητα της παράδοσης, του πολιτισμού, της πίστης, της γλώσσας αντισταθμίζουν την αποσυλλογικοποίηση που φέρνει ο αχαλίνωτος και εξοντωτικός ανταγωνισμός των επιμέρους συμφερόντων.

Οι πραγματικές αξίες που κάνουν τη ζωή μας αυθεντική, δεν εφευρίσκονται, ούτε επιβάλλονται εκ των άνω, αλλά πηγάζουν από μια σταθερή παράδοση που διασφαλίζεται μέσω της Συλλογικής Μνήμης.

Η Συλλογική Μνήμη δημιουργεί αξίες και παράγει Νοήματα Ζωής που υπερβαίνουν τα άτομα και την καθημερινότητά τους.

Υπάρχουν αξίες καθολικής ισχύος και αποδοχής που υπέρκεινται των ατομικών υλικών συμφερόντων και εκφράζουν τον έρωτα για τα «μεγάλα και τα τρανά».

Μέσω της συλλογικής μνήμης το άτομο μετέχει στις κοινωνικές συλλογικότητες.

Στην Αρχαία Ελλάδα δεν υφίσταται, ούτε αναπτύσσεται Ατομικότητα εκτός Συλλογικότητας.

Η Συλλογικότητα είναι σε κάθε περίπτωση το πρότερων και η ατομικότητα το ύστερον.

Γι’ αυτό και η επικράτηση του ατομισμού σε μια κοινωνία θεωρείται παθολογικό φαινόμενο, από το οποίο προέρχονται όλες οι μορφές κοινωνικής και πολιτικής παθολογίας.

Η συλλογική μνήμη οδηγεί σε νέες μορφές κοινωνικής συμμετοχής και κοινής δράσης, αναπτύσσει μια μεγάλη κοινωνική δυναμική και ενισχύει την Ηθική της Ευθύνης, την Ηθική που τοποθετεί το συλλογικό συμφέρον υπεράνω του ατομικού συμφέροντος.

Η Συλλογική Μνήμη συντελεί στη συνειδητοποίηση της ενιαίας ιστορίας και συνέχειας.

Μας βοηθά να χτίσουμε την Εθνική μας Ταυτότητα χωρίς όμως να απαρνιόμαστε και την Ευρωπαϊκή μας Ταυτότητα.

Μια ταυτότητα που δεν μας αποκόπτει από την Ανθρωπότητα, αλλά μας διδάσκει να είμαστε Οικουμενικοί.

Η Συλλογική Μνήμη μπολιάζοντας την ιστορική συνείδηση καλλιεργεί το αίσθημα του ανήκειν σε μια ομάδα, οδηγεί στην αντίληψη του ΕΜΕΙΣ και χτίζει την Κοινωνική Συνοχή, που είναι το αποτελεσματικότερο μέσο για την επιβίωση ενός Έθνους σε καιρό κρίσης.

Το αίσθημα του ανήκειν σε μια ομάδα που συνδέεται με φυλετικούς, γλωσσικούς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς, ιστορικούς δεσμούς μειώνει το αίσθημα του κοινωνικού αποκλεισμού και ενισχύει το αίσθημα της ασφάλειας.

Η συλλογική μνήμη, που τροφοδοτεί την ιστορική συνείδηση και διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή αποτελεί το πιο ισχυρό αντίδοτο στην πολιτιστική βαρβαρότητα, στην κρίση και την παρακμή.

*Η ΚΥΡΙΑΚΗ (ΒΟΥΛΑ) ΤΕΚΤΟΝΙΔΟΥ, είναι πρώην βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και εκ νέου υποψήφια βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ανεπανάληπτη σε μαζικότητα και παλμό ήταν η προεκλογική συγκέντρωση του Βουλευτή ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη στο Λαγκαδά.

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, πραγματοποιήθηκε η κεντρική ομιλία του Σάββα Αναστασιάδη το βράδυ της Τρίτης 2 Ιουλίου 2019 στον Πολυχώρο του ROSE GARDEN στο Παλαιόκαστρο. Ήταν από τις πιο εντυπωσιακές που έχουν γίνει στο Δήμο Ωραιοκάστρου όχι μόνο σε αριθμό αλλά και σε παλμό και ενθουσιασμό του κόσμου.

Παρουσία του πρώην πρωθυπουργού  Κώστα Καραμανλή, του ξαδέρφου του, βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή και του πρώην Υπουργού Αχιλλέα Καραμανλή έγινε η βάφτιση της εγγονής του βουλευτή της Β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη στην Πρώτη Σερρών, από όπου κατάγεται η σύζυγος του μεγάλου γιού του Αναστασιάδη, Γιάννη.