Το ζήτημα της απέλασης και της κράτησης στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, δύο Ελληνίδων Επιστημόνων από την Τουρκία, οι οποίες ερευνούσαν θέματα λαογραφίας και μουσικολογίας για την ζωή των Ελλήνων του Πόντου, θέτει με ερώτησή του που υπέβαλε προς τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Ζ. Μπορέλ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, αναφέρει τις περιπτώσεις δυο Ελληνίδων επιστημόνων, μιας διδάκτορος λαογραφίας, και μιας υποψήφιας διδάκτορος μουσικολογίας, που επισκέφθηκαν την Τουρκία για ερευνητικούς σκοπούς στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου, και μόλις έφτασαν με αεροπορική πτήση από την Αθήνα κρατήθηκαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια απελάθηκαν, ως «επικίνδυνες».

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, δεδομένου ότι η Τουρκία διατηρεί ειδική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι αποδέκτης σημαντικών χρηματοδοτήσεων, ζητά από τον Επίτροπο να διευκρινίσει τι πρόκειται να κάνει για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της Ε.Ε. που επισκέπτονται την τουρκική επικράτεια και πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει την κατάρτιση καταλόγων «ανεπιθύμητων προσώπων» που είναι πολίτες της ΕΕ, ανακρίνονται και απελαύνονται.

Ολόκληρη η Ερώτηση του Στέλιου Κούλογλου είναι η ακόλουθη:

Στις 28 Μαΐου 2021, μια Eλληνίδα διδάκτωρ λαογραφίας που βρέθηκε στην Τουρκία για επιστημονικούς σκοπούς, κρατήθηκε μαζί με το 15χρονο γιο της για 48 ώρες στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης και υπέστη πολύωρη ανάκριση, πριν τελικά απελαθεί.

Πριν από λίγες μέρες, μια ακόμη Eλληνίδα υποψήφια διδάκτορας της μουσικολογίας, που επισκέφθηκε για ερευνητικούς σκοπούς την Τουρκία, κρατήθηκε για 24 ώρες στο κρατητήριο του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης και απελάθηκε ως άτομο επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.

Και στις δύο περιπτώσεις το ερευνητικό αντικείμενο των επιστημόνων που απελάθηκαν εστιάζεται στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου. Οι τουρκικές αρχές ισχυρίζονται ότι τα ονόματα των επιστημόνων βρίσκονται σε λίστα «ανεπιθύμητων» Ελλήνων που θεωρούνται επικίνδυνοι με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης από το Φεβρουάριο του 2021.

Δεδομένου ότι η Τουρκία διατηρεί ειδική σχέση με την ΕΕ και είναι αποδέκτης σημαντικών χρηματοδοτήσεων,

Ερωτάται ο Ύπατος Εκπρόσωπος:

-Τι πρόκειται να κάνει για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της Ε.Ε. που επισκέπτονται την τουρκική επικράτεια;

- Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει την κατάρτιση καταλόγων «ανεπιθύμητων προσώπων» που είναι πολίτες της ΕΕ, ανακρίνονται και απελαύνονται;