ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ

Με ομοφωνία αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Κοζάνης το θέμα έγκρισης τοποθέτησης προτομής Χρύσανθου Θεοδωρίδη και Μνημείου Γενοκτονίας των Ποντίων στον αύλειο χώρο του παλαιού δημοτικού σχολείου στην γενέτειρά του, στην Οινόη Κοζάνης, στη συνεδρίαση της Δευτέρας 25 Ιουλίου 2022.
Τον σχεδιασμό και την κατασκευή του μνημείου σε μπρούτζινη μορφή, ανέλαβαν τα μέλη της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Έκτορα Παπαδάκη.
Ταυτόχρονα θα υπάρξει στον ίδιο σημείο, μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στη βάση του οποίου θα υπάρχει μάρμαρο καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ένας χώρος μνήμης για όλους όσους θέλουν να επισκεφθούν την περιοχή και να τιμήσουν τον γνησιότερο εκφραστή της ποντιακής και παραδοσιακής μουσικής.
Όλα αυτά έγιναν πραγματικότητα καθώς η προσπάθεια ξεκίνησε από την Οινόη Κοζάνης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Οινόης Κοζάνης "ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ, πριν από καιρό, με αρωγούς τον Σύλλογο Ποντίων Μονάχου, τον Σύλλογο Ποντίων Taufkirchen, την ομάδα Παρχαρομάνες του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου, τον Χρήστο  Γαλανίδη, πρόεδρο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών και Επιτίμου Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, καθώς και φίλους από Βερολίνο, Φραγκφούρτη, Στουτγάρδη, και Μόναχο φυσικά, όπως επίσης τους Χάρη Αποστολίδη και Μύρων Κυνηγόπουλο (χωριανοί) υπό τον συντονισμό του κ. Λάκη Σπυριδωνίδη, υπό την ενεργή καθοδήγηση του πολιτιστικού Συλλόγου Οινόης Κοζάνης, τόσο με την υλοποίηση της ιδέας, όσο και με τη συγκέντρωση των χρημάτων.
Όπως είπε στο site http://www.efxinospontos.gr/ ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Οινόης Κοζάνης «ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ», Μύρων Κυνηγόπουλος, «η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από καιρό και είχαμε αρωγούς τους κατοίκους τόσο του χωριού, αλλά και όλους όσους ζουν στην Ελλάδα και κυρίως στη Γερμανία. 
Στόχος μας είναι οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Σάββατο 6 Αυγούστου 2022, όταν έχουμε τον καλοκαιρινό χορό του συλλόγου, αλλά τα αποκαλυπτήρια της προτομής θα γίνουν αρχές Σεπτεμβρίου σε ημερομηνία που θα οριστεί και αναμένεται να παρευρεθούν καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με τον μεγάλο Χρύσανθο, σε μια ανεπανάληπτη μουσική εκδήλωση προς τιμήν του αείμνηστου συμπατριώτη μας».
Ο Χρύσανθος Θεοδωρίδης
Ο Χρύσανθος Θεοδωρίδης, γεννήθηκε στην Οινόη Κοζάνης το 1934 από γονείς Έλληνες του Πόντου, με καταγωγή από το Καρς του Καυκάσου και συνεργάστηκε με τον μεγάλο Πόντιο λυράρη Γώγο Πετρίδη και τον μουσικοσυνθέτη Χριστόδουλο Χάλαρη.
Ο Χρύσανθος Θεοδωρίδης τραγούδησε για περισσότερο από 50 χρόνια τραγούδια που άγγιζαν την ψυχή των Ελλήνω προσφύγων του Πόντου και της γενέτειράς των γονιών του, των Καρσλήδων. Γεννήθηκε το 1934 στην Οινόη Κοζάνης και με το κυνηγητό του Εμφυλίου Πολέμου βρήκε καταφύγιο με την οικογένειά του στη Δραπετσώνα.
Από μαθητής Γυμνασίου, ασχολήθηκε με το ποντιακό τραγούδι και τραγούδησε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Αθηνών με τα συγκροτήματα των Παπαβραμίδη και Σπανίδη από το 1951 ως το 1958.
Το 1959 εγκαταστάθηκε στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη, όπου διέμεινε μέχρι το 1975, όπου συνεργάστηκε με τον Πατριάρχη της Ποντιακής Λύρας, Γώγο Πετρίδη. Ο Χρύσανθος μαζί με τον Γώγο για πρώτη φορά έβαλε την ποντιακή μουσική σε κέντρα διασκέδασης ξεκινώντας από την Καλαμαριά και την Πολίχνη και την απογείωσαν στα πέρατα της Οικουμένης τραγουδώντας στους Έλληνες μετανάστες, στην Γερμανία, Ευρώπη, Αμερική, Καναδά, Αυστραλία.
Εκτός όμως από το ποντιακό τραγούδι από το 1973 ο Χρύσανθος Θεοδωρίδης, συνεργάστηκε με το μουσικοσυνθέτη Χριστόδουλο Χάλαρη στο ελληνικό έντεχνο τραγούδι και συμμετείχε στο δίσκο του «Ακολουθία» με τους Νίκο Ξυλούρη και Δήμητρα Γαλάνη, σε αναπανάληπτες ερμηνείες δείχνοντας το ταλέντο της φωνής του, σε όλο τον ελληνισμό.
Ο Χρύσανθος Θεοδωρίδης έφυγε από τη ζωή στη Θεσσαλονίκη, όπου ζούσε, προδομένος από την καρδιά του στις 30 Μαρτίου 2005, σε ηλικία 71 χρόνων.