Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος τελέστηκε την Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023, στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας με την παρουσία πιστών από την Μακεδονία.

Πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία και το καθιερωμένο ετήσιο πάνδημο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των αυτοκρατόρων, πατριαρχών, αρχιερέων, ιερέων και μοναχών του Γένους και ιδιαίτερα του Ποντιακού Ελληνισμού καθώς και των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.

AGIOS.GEORGIOS.PERISTEREOTAS.PENTHKOSTH.5.6.2023 5

Ιδιαίτερα όμως αποτελεί ένα κτητορικό μνημόσυνο με αναφορά στους κτήτορες και πρωτεργάτες της ανιστορήσεως της Ιεράς Μονής, καθώς και στους μοναχούς αυτής.

AGIOS.GEORGIOS.PERISTEREOTAS.PENTHKOSTH.5.6.2023 3

Έτσι μετά το τέλος της θείας λειτουργίας τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους του Χαράλαμπου Κιαγχίδη και της συζύγου του Αικατερίνης.

Την Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο στην ανιστορημένη Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας τέλεσε ο πανοσιολογιώτατος π. Κυριάκος Ηλιόπουλος, συγγενής του μοναχού της Μονής Περιστερεώτα Ιγνάτιου Ηλιόπουλου.

AGIOS.GEORGIOS.PERISTEREOTAS.PENTHKOSTH.5.6.2023_4.jpg

Για τη σημασία της εορτής της Πεντηκοστής μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου κος Θεοδόσιος Κυριακίδης, με την ιδιότητα του θεολόγου.

Σημαντικό μέρος των προσκυνητών ήρθε από τα Γιαννιτσά, όπως άλλωστε και ο π. Κυριάκος, οι οποίοι συνεχίζουν μια παράδοση που είχε ξεκινήσει ο αείμνηστος π. Χαρίτων Χαραλαμπίδης, όπου την συγκεκριμένη ημέρα κάθε έτους έπαιρνε τους ενορίτες του και ανηφόριζαν στο Ροδοχώρι στη Μονή του Περιστερεώτα.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος ευλαβών προσκυνητών και εκδρομείς από την Νάουσα και τη Θεσσαλονίκη.

AGIOS.GEORGIOS.PERISTEREOTAS.PENTHKOSTH.5.6.2023 2

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας το Σωματείο πρόσφερε σε όλους τους προσκυνητές καφέ και διάφορα κεράσματα καθώς και «λειμωνέματα» που έφεραν οι προσκυνητές, όπως συνηθιζόταν και στον Πόντο.