Εκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποίησε ο σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», το Σάββατο 16 Μαΐου 2015, στην πλατεία «19 Μάη», πλατεία αφιερωμένη στην ημέρα – σύμβολο της Γενοκτονίας.

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με λαμπαδηφορία από το κτίριο του συλλόγου. Νέες και νέοι, ντυμένοι με ζίπκες και ζουπούνες και κρατώντας περήφανα τα τιμημένα λάβαρα, με αναμμένες δάδες και κεριά, με τα νταούλια να χτυπούν ρυθμικά και πλήθος κόσμου να τους ακολουθεί, αφού διέσχισαν τους δρόμους της πόλης έφτασαν στην πλατεία «19 Μάη» όπου και εκεί τους περίμεναν εκατοντάδες άτομα. Σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα τους υποδέχτηκαν όρθιοι και με παρατεταμένα χειροκροτήματα και με αυτό τον τρόπο κάθε χρόνο τιμάται η μνήμη των 353.238 Ελλήνων του Πόντου, που εξοντώθηκαν με τον πιο βάρβαρο τρόπο από τους Τούρκους, κατά τα έτη 1916 - 1923.

AGIA.BARBARAS.GENOKTONIA.29152

 

Μπροστά στο μνημείο «Αγώνων και Θυσιών του Ποντιακού Ελληνισμού» έγινε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των χιλιάδων προγόνων μας θυμάτων της Γενοκτονίας και ακολούθησαν χαιρετισμοί από το δήμαρχο της πόλης Γ. Καπλάνη και τον πρόεδρο του Σ.Π.Ο.Σ  Νότιας Ελλάδας και Νήσων Γ. Βαρυθυμιάδη.

AGIA.BARBARAS.GENOKTONIA.29151

 

Στη συνέχεια η πρόεδρος του συλλόγου Σοφία Σαββίδου, που είχε και την επιμέλεια της εκδήλωσης, έκανε Ιστορική Αφήγηση με αναφορά στα γεγονότα που σηματοδότησαν τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και μαζί με τα 100 παιδιά του συλλόγου καθώς και το τμήμα ενηλίκων, μετέφεραν τους παρευρισκόμενους στις Αλησμόνητες Πατρίδες μέσα από Μουσική Αφηγηματική Παράσταση, με τραγούδια, ποιήματα, στίχους του Ποιητή Γιάννη Ρίτσου, αναπαράσταση της «Σφαγής των Νηπίων της Σάντας»  με αποκορύφωμα το Θεατρικό Δρώμενο «ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ» σε κείμενα του Κυριάκου Σαχανίδη. Τα δρώμενα καθήλωσαν τους καλεσμένους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να κρατήσουν τα δάκρυά τους, άγγιξαν τις ψυχές όλων και έφεραν στο νου μας τις σελίδες εκείνες που βάφτηκαν με αίμα και άλλαξαν τη ροή της Ιστορίας. Εκεί που η ένδοξη πορεία του Πόντου, η ζωή, η δημιουργία και η χαρά έδωσαν τη θέση τους στο θάνατο, την καταστροφή, τη θλίψη, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και ενός λεπτού σιγή. Η εκδήλωση έκλεισε με τον Πυρρίχιο Χορό.

Όπως είπε η πρόεδρος του συλλόγου Σοφία Σαββίδου «οι πατρίδες χάνονται μόνο όταν τις λησμονούμε και εμείς οι Πόντιοι δε γίνεται, δεν μπορεί να λησμονήσουμε. Η τρισχιλιόχρονη μάνα Γη του Πόντου μένει πάντα εκεί, μια μνήμη μια πληγή».  

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων έπαιξαν οι καλλιτέχνες, λύρα ο Δημήτρης Τσούλφας, τραγούδι ο Σταύρος Σαββίδης , νταούλι ο Σάββας Ηλιάδης.

Οι παρευρεθέντες

AGIA.BARBARAS.GENOKTONIA.29154

 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος της πόλης Γ. Καπλάνης, ο πρόεδρος του Σ.Πο.Σ. Ν. Ελλάδας και Νήσων Γ. Βαρυθυμιάδης, οι αντιδήμαρχοι κ. Κολιάκος, κ. Πρεντάκης, κ. Λεοτσάκος, κ. Ντάβιος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Καλή, κ. Κοσμίδου, κ. Σιούτη, κ. Γιάγκας, κ. Γεωργιαννάκης,  ο αντιδήμαρχος  Κορυδαλλού κ. Χριστοφορίδης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών και Επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη Χρήστος Γαλανίδης, π πρ. αντιπεριφερειάρχης κ. Αθανασιάδης, ο πρόεδρος Ασσυρίων Ελλάδας κ. Μπατσάρας, ο Κυριάκος Σαχανίδης, συγγραφέας ποντιακής διαλέκτου και εκπρόσωποι των ποντιακών σωματείων Νίκαιας, Ελευσίνας, Αιγάλεω, Ερέτριας, Καλλιθέας «Αργοναύται - Κομνηνοί».