Στους στόχους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για την ημερομηνία ορόσημο του 2019 και τι συμβολίζει, αλλά και την κορύφωση των δράσεων για την τριετία μέχρι το 2022 - 2023, και τις δράσεις της Ομοσπονδίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της, Χρήστος - Δημήτριος Τοπαλίδης, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, στην εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 9 Δεκεμβρίου 2018, (στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace Μοναστηρίου 305) με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μνήμης και αξιοπρέπειας για τα θύματα των Γενοκτονιών.
Ανέφερε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος - Δημήτριος Τοπαλίδης: "Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας και σας καλωσορίζω στην σημερινή εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, η οποία είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα μνήμης και αξιοπρέπειας των Θυμάτων του εγκλήματος της Γενοκτονίας και πρόληψης αυτού. Η κοινή παρουσία όλων ημών των εκπροσώπων των απογόνων των Γενοκτονημένων είναι ιδιαίτερα σημαντική και αποτυπώνει την βούληση μας να συστρατεύτουμε στον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων μας και την πρόληψη και καταστολή του νοσηρού εγκλήματος της Γενοκτονίας.
Στο βήμα διακρίνεται ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος - Δημήτριος Τοπαλίδης και οι παρουσιαστές της εκδήλωσης, εκ μέρους της διοίκησης της ΠΟΕ, ο Αλέξανδρος Εφραιμίδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και συντονιστής της Επιτροπής Γενοκτονίας της ΠΟΕ, ο Γιάννης Παπαδόπουλος, συντονιστής της Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ, η Μαρία Ασλανίδου, συντονίστρια της Περιφερειακής Επιτροπής Νεολαίας του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Θεσσαλονίκης της ΠΟΕ και η Μαρία Κοσμίδου, γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Νεολαίας του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Θεσσαλονίκης της ΠΟΕ
Και μπορούμε σήμερα να το πράττουμε έχοντας ως δεδομένη την νομοτυπική μορφή του εγκλήματος της Γενοκτονίας. Καθώς στις 9 Δεκεμβρίου του 1948 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας, δίνοντας για πρώτη φορά νομική διάσταση στο έγκλημα αυτό. Αφορμή για την προκήρυξη της σύμβασης υπήρξε το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα. Την άνω σύμβαση η χώρα μας κύρωσε, εντάσσοντας την στο εσωτερικό δίκαιο, με τον Ν.Δ. 3091 της 6/12 Οκτωβρίου του 1954. Τι είναι όμως Γενοκτονία;
Ο όρος γενοκτονία, genocide στα αγγλικά, συνετέθη το 1944 από τον πολωνοεβραίο νομικό Ράφαελ Λέμκιν. Πρόκειται για σύνθετη λέξη, η οποία αποτελείται από την ελληνική λέξη γένος και τη λατινική caedere, η οποία σημαίνει δολοφονώ, κτείνω, και πλέον αποτελεί καθιερωμένο όρο του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Σχέσεων.
Γενοκτονία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, νοείται οιαδήποτε εκ των κατωτέρω πράξεων, ενεργουμένη με την πρόθεσιν ολικής ή μερικής καταστροφής ομάδος, εθνικής, εθνολογικής, φυλετικής ή θρησκευτικής, ως τοιαύτης:
α). Φόνος των μελών της ομάδος.
β). Σοβαρά βλάβη της σωματικής ή διανοητικής ακεραιότητος των μελών της ομάδος.
γ). Εκ προθέσεως υποβολή της ομάδος εις συνθήκας διαβιώσεως δυναμένας να επιφέρωσιν την πλήρη ή την μερικήν σωματικήν καταστροφήν αυτής.
δ). Μέτρα αποβλέποντα εις την παρεμπόδισιν των γεννήσεως εις τους κόλπους ωρισμένης ομάδος.
ε). Αναγκαστική μεταφορά παίδων μιας ομάδος εις ετέραν ομάδα.
Νομίζω ότι ουδείς αμφισβητεί πως οι πρόγονοι καθενός εξ ημών υπέστησαν συστηματικά τα άνω.
Περίπου, 67 χρόνια μετά την υιοθέτηση της Σύμβασης για την Πρόληψη και την Καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας, στις 14 Σεπτεμβρίου του 2015 ο ΟΗΕ ανακήρυξε την 9η Δεκεμβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα μνήμης και αξιοπρέπειας των θυμάτων του εγκλήματος της Γενοκτονίας και πρόληψης του αυτού (International Day of Commemoration and Dignity of the Victims of the Crime of Genocide and of the Prevention of this Crime). Το ψήφισμα εγκρίθηκε μάλιστα ομοφώνως από την Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης, χωρίς ψηφοφορία. Τα 193 μέλη κράτη της Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών δεσμεύονται από τη διακήρυξης 14ης Σεπτεμβρίου του 2015 να προστατεύουν τους πληθυσμούς τους από τη Γενοκτονία και ως εκ τούτου να προνοούν για την πρόληψη του ίδιου του εγκλήματος και της υποκίνησης αυτού.
Η 9η Δεκεμβρίου επιλέχθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα μνήμης και αξιοπρέπειας των θυμάτων του εγκλήματος της Γενοκτονίας , με αφορμή την υιοθέτηση από τον ΟΗΕ της Σύμβαση για την Πρόληψη και Ποινικοποίηση του Εγκλήματος της Γενοκτονίας στις 9 Δεκεμβρίου 1948.
Σκοπός της Ημέρας, να ενημερώσει την παγκόσμια διεθνή κοινότητα για τη Σύμβαση του ΟΗΕ και το ρόλο που έχει παίξει έως σήμερα στην καταπολέμηση και την πρόληψη του εγκλήματος της γενοκτονίας και της απόδοσης τιμών στα θύματά της.
Θα ήθελα όμως να σταθώ και στο δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης που αφορά την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού , ως μέρος της τριάδας των Γενοκτονιών, Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων, και αφορά το έτος ορόσημο 2019 με την συμπλήρωση 100 ετών από την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στην Σαμψούντα και την έναρξη της τελικής φάσης της Γενοκτονίας των προγόνων μας. Ο σκοπός της θέσπισης του οροσήμου αυτού ήταν η εντατικοποίηση του αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας και η συσπείρωση των δυνάμεων μας ούτως ώστε από κοινού να πορευθούμε σε μια μαχητική, διεκδικητική τριετία η οποία θα κορυφωθεί το 2022 - 2023. Υπό το πρίσμα αυτό η συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας και η επιτροπή Γενοκτονίας της ΠΟΕ θα σας παρουσιάσουν κάποιες από τις προγραμματισμένες δράσεις για το έτος της εκατονταετίας της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού 2019 και το επετειακό έμβλημα της εκατονταετίας, καθώς είναι κοινή παραδοχή πως κάθε αγώνας απαιτεί τα σύμβολα του. Σας ευχαριστώ".