ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΟΝΤΙΩΝ ΒΑΥΑΡΙΑΣ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ Νο 2277, 21501-02 της 25.02.2021 του ΟΛΛΑΝΔΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Τα σωματεία Ποντίων Βαυαρίας (Άουγκσμπουργκ, Λάουφ, Μονάχου, Νταχάου, Νυρεμβέργης) χαιρετίζουν ευγνώμονα, το ψήφισμα της πλειοψηφίας των βουλευτών του Ολλανδικού Κοινοβουλίου, με το οποίο ζητείται από την κυβέρνηση της Ολλανδίας να αναγνωριστούν ως γενοκτονία τα εγκλήματα που διαπράχθησαν σε βάρος των Αρμενίων το 1915 στην Ανατολία.

Στο ίδιο ψήφισμα γίνεται αναλογική έκκληση σε παρενθετική αναφορά στους Αραμαίους, Ασσύριους και Έλληνες του Πόντου.

Ενδεικτικό χρονολόγιο:

21.12.2004

Το ολλανδικό Κοινοβούλιο, κατόπιν κινητικότητας Αρμενικών οργανώσεων, καλεί με ψήφισμα την κυβέρνηση της χώρας να θέσει στην ατζέντα του προενταξιακού διαλόγου της Τουρκίας με την Ε.Ε, θέμα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από την πρώτη. (https://www.armenian-genocide.org/Affirmation.355/current_category.7/affirmation_detail.html)

09.04.2015

Το ολλανδικό Κοινοβούλιο, κατόπιν αιτήσεων Αρμενικών και Ασσυριακών οργανώσεων, και με εισηγητή τον κ. Joel Voordewind, βουλευτή του Χριστιανικού κόμματος της ολλανδικής βουλής, με ψήφισμα της συντριπτικής πλειοψηφίας του, αναγνωρίζει ως Γενοκτονία τα εγκλήματα σε βάρος των Αρμενίων το 1915 και ζητά από την ολλανδική κυβέρνηση να πράξει το ίδιο.

OLLANDOS.BOYLEYTHS.JOOELVOORDEWIND

Ο εισηγητής κ. Joel Voordewind

Στο ίδιο ψήφισμα περιγράφονται αναλογικά και σε παρένθεση, ως θύματα γενοκτονίας οι λαοί των Ασσυρίων, Αραμαίων και Ελλήνων Ποντίων και συμπεριλαμβάνονται στο αυτό αίτημα.

14.03.2017

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού, δια του προέδρου του Στέφανου Τανιμανίδη αποστέλλει επιστολή αιτήματος αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων Πόντου και Μ. Ασίας, προς τον πρωθυπουργό, το κοινοβούλιο και τα πολιτικά κόμματα της Ολλανδίας.

25.02.2021

Το ολλανδικό κοινοβούλιο, κατόπιν αιτημάτων Αρμενικών και Ασσυριακών οργανώσεων, με συντριπτική πλειοψηφία και εισηγητή ψηφίσματος και πάλι τον κ. Joel Voordewind, επαναλαμβάνει την ετυμηγορία της 09.04.2015 και ζητά από την ολλανδική κυβέρνηση να πράξει το ίδιο.

Στο ίδιο ψήφισμα περιγράφονται αναλογικά και σε παρένθεση, ως θύματα γενοκτονίας οι λαοί των Ασσυρίων, Αραμαίων και Ελλήνων Ποντίων και συμπεριλαμβάνονται στο αυτό αίτημα.

Σημειώνουμε πως το Ολλανδικό κοινοβούλιο επιδεικνύει τακτικά την ευαισθησία του στους τομείς υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ψηφίσματα και ανακοινώσεις.

Το αδρά επιχορηγούμενο, πολιτικά ορθό και διπλωματικά συνεπές μάρκετιγκ που ασκούν δεκαετίες τώρα, Αρμενικές κυρίως, αλλά και Ασσυριακές οργανώσεις, καρπίζει διαρκώς, επ’ ωφελεία και του ημέτερου αγώνα.

Ανάλογα ψηφίσματα της ολλανδικής Βουλής εκδόθηκαν παλαιότερα αναφορικά στη γενοκτονία των μουσουλμάνων της Στρεμπρένιτσα, όπως και πρόσφατα, στο θέμα της γενοκτονικής πρακτικής των Κινέζων σε βάρος των Ουιγούρων μουσουλμάνων.

Τα σωματεία Ποντίων της Βαυαρίας, ευχαριστούν την ελληνική πρεσβεία της Χάγης, για την πολύτιμη βοήθεια της, στην εύρεση και διασαφήνιση των ψηφισμάτων.

Σύλλογοι Ποντίων Βαυαρίας.