Τιμώντας την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης» διοργανώνει Εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τις 9 έως και τις 19 Μαΐου 2021.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το ακόλουθο:

Κυριακή 9 Μαΐου

11:30 π.μ. | 5ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας. «Μία ρίζα για τις ρίζες μας”, Φυτεύσεις και καλλωπισμός στους χώρους περιμετρικά του 5ου Δημοτικού Σχολείου, σε συνεργασία με την Κοινότητα Νάουσας.

Διαδικτυακή διημερίδα για τη Γενοκτονία

Το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Μαΐου 2021 στις 6:00 μ.μ., η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως και η Εύξεινος Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών πρόκειται να διοργανώσουν διαδικτυακή διημερίδα με θέμα: «Η γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου και ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της». Η διημερίδα θα μεταδοθεί μέσω του Facebook live

www.facebook.com/elpnaousas

EFXINOS.LESXH.NAOYGAS.GENOKTONIA.15.5.2021

Σάββατο 15 Μαΐου: «Το ιστορικό πλαίσιο της περιόδου 1908 - 1922, της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου». Ομιλητές: Βλάσης Αγτζίδης, Θεοδόσης Κυριακίδης.

Κυριακή 16 Μαΐου: «Πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την αναγνώριση της Γενοκτονίας». Ομιλητές: Παναγιώτης Σταυριανίδης, Ρώμα Σιάχος, Στέφανος Τανιμανίδης.

Όρος Βέρμιο

«Ποδηλατοδρομία μνήμης» από τον Γιώργο Καισαρίδη στον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα, τον Άγιο Ιωάννη Βαζελώνα, την Παναγία Σουμελά, με κατάληξη στο Μνημείο της Γενοκτονίας.

Κυριακή 16 Μαΐου

7:00 π.μ. | Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως Νάουσας. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Τέλεση μνημοσύνου με τη χοροστασία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων.

11:15 π.μ. | Κεντρική Πύλη Δημοτικού Πάρκου

Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Γενοκτονίας. Κατάθεση στεφάνων, Εθνικός Ύμνος.

Δευτέρα 17 Μαΐου

8:30 μ.μ. | Zoom meetings & Facebook live

«Από το όρος Μελά στο όρος Βέρμιο: τα πολύτιμα κειμήλια της Μονής Παναγίας Σουμελά σε Τουρκία και Ελλάδα». Ομιλία από τον Δρ. Σταύρο Αρβανιτόπουλο. Συνδιοργάνωση με τους Φίλους Ιστορικού Αρχείου Νάουσας.

Τετάρτη 19 Μαΐου

8:30 μ.μ. | Πλατεία Δημαρχείας και Δημοτικό Πάρκο. Φωταγώγηση του Δημαρχείου και του Μνημείου της Γενοκτονίας. Σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρωικής Πόλης Νάουσας.

Δευτέρα 10 - Τετάρτη 19 Μαΐου

9:00 π.μ. - 1:00 μ.μ. | Αίθουσα Καμίνι (ΕΡΙΑ). «Δίνουμε αίμα για το αίμα που χάθηκε». Εθελοντική αιμοδοσία, σε συνεργασία με τη Μονάδα Αιμοδοσίας του Γ. Ν. Νάουσας.

*Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με περιορισμένη φυσική παρουσία και τηρουμένων όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας για την αποφυγή διασποράς του COVID-19.