Νοβοροσσίσκ, 19 Μαΐου 2021

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, πραγματοποιήθηκαν χθες στο Νοβοροσσίσκ τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Το εντυπωσιακό μνημείο - 230 cm επί 280 cm – τοποθετήθηκε στον περίβολο της Εκκλησίας των Νέων Μαρτύρων και Ομολογητών της Ρωσίας στο Παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου.

Η επιμνημόσυνος δέηση, καθώς και ο καθαγιασμός του Μνημείου πραγματοποιήθηκε από το Μητροπολίτη Νοβοροσσίσκ και Γκελεντζίκ Θεόγνωστο.

NOBOROSSISKA.GENOKTONIA.MNHMEIO.19.5.2021 2

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παρόν στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου και την επίσημη εκδήλωση έδωσαν όλες οι επίσημες αρχές της πόλης αλλά και οι Προξενικές – διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στο Νοβοροσσίσκ.

NOBOROSSISKA.GENOKTONIA.MNHMEIO.19.5.2021 5

Είδικότερα παρόντες ήταν, ο Δήμαρχος του Νοβοροσσίσκ I. A. Dyachenko, ο Σύμβουλος Πρεσβείας, εκτελών χρέη Γενικού Προξένου στο Νοβοροσσίσκ κ. Σ. Βενιζέλος, ο Ακόλουθος Ναυτιλιακών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου στο Νοβοροσίσκ κ. Ιωάννης Θεοχάρης, ο Περιφερειάρχης της Εθνικο - πολιτιστικής των Ελλήνων της Ρωσίας στην περιοχή του Κρασνοντάρ, Α. Γκούροφ, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Νοβοροσσίσκ Β. Μιλιούχιν, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων της Ανάπας «Γοργιππία» Βαλέριος Ασλανίδης, ο Πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας του Νοβοροσσίσκ, V. Mkhitaryan, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Νοβοροσίσκ, Αταμανός των κοζάκων της Μαύρης Θάλασσας S. Savotin, Δημοτικοί Σύμβουλοι, μέλη της ελληνικής κοινότητας και πλήθος κόσμου.

NOBOROSSISKA.GENOKTONIA.MNHMEIO.19.5.2021 6

Το Μήνυμα του Προέδρου των Ελλήνων της Ρωσίας για τη 19η Μαίου, διαβάστηκε από το μέλος του ΔΣ, Δημοτικό Σύμβουλο Νοβοροσσίσκ, Ηλία Κανακίδη.

NOBOROSSISK.GENOKTONIA.KANAKIDHS.HLIAS.19.5.2021

Ο Ηλίας Κανακίδης, με την οικογένειά του

Στον Ηλία Κανακίδη ανήκει και η ιδέα για τη δημιουργία του Μνημείου. Η εφαρμογή της ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους. Βασίστηκε στο σχέδιο μιας νέας Ελληνίδας Καλλιτέχνιδας της Νίνας Ιωαννίδη, η οποία κατάφερε να μεταφέρει με ευγένεια το δράμα των Ελλήνων του Πόντου.

NOBOROSSISKA.GENOKTONIA.MNHMEIO.19.5.2021 4

Η επίσημη Ελλάδα, παρούσα στην εκδήλωση

Στην ομιλία του, ο Ηλίας Κανακίδης εξέφρασε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του στη δημιουργό, καθώς και στους Αλέξανδρο Γεωργιάδη, Γεώργιο Ιωαννίδη και Eυστάθιο Κερασίδη, οι οποίοι παρείχαν πολύτιμη βοήθεια στην εγκατάσταση του μνημείου.

NOBOROSSISK.GENOKTONIA.ASLANIDIS.BALERIOS.19.5.2021

Ο Βαλέριος και Ανατόλι Ασλανίδης και το παιδικό χορευτικό του Βιτιάζεβο (χοροδιδάσκαλος Μωυσής Χαζαρίδης)

Τα ποιήματα της Ελληνίδας ποιήτριας Αλεξάνδρας Μιχαηλίδη - Πολαντίδου, καθώς και η λύρα του Λάζαρου Παπαδόπουλου και το τραγούδι των αδελφών του Ευδοκίας και Μαρίας από το Βιτιάζεβο, έδωσαν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στο γεγονός.

NOBOROSSISK.GENOKTONIA.MNHMEIO.A.GKOYROF.19.5.2021

Ο Περιφερειάρχης της Εθνικο - πολιτιστικής των Ελλήνων της Ρωσίας στην περιοχή του Κρασνοντάρ Α. Γκούροφ 

Η εκδήλωση τελείωσε με κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών στο Μνημείο.

Σε ανάμνηση αυτής της ημέρας, όλοι οι παρόντες έλαβαν μπλουζάκια με τα σύμβολα της ημέρας μνήμης των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και το σχέδιο που απεικονίζεται στο μνημείο.