Οι Αχαρνείς τίμησαν την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων μεταφέροντας στους δρόμους της πόλης τη Φλόγα του Πόντου με «Πεταλιές γεμάτες μνήμες, βήματα γεμάτα αγώνες», ανήμετα της 19ης Μαΐου.

Με ελπίδα και αισιοδοξία πλημμύρισε τους δρόμους και τις συνοικίες των Αχαρνών η Φλόγα του Πόντου, η οποία φώτισε ανήμερα της 19ης Μαΐου, τον δρόμο της δικαίωσης και της λύτρωσης 353.000 γενοκτονημένων Ελλήνων Χριστιανών του Πόντου.

AXARNES.GENOKTONIA.19.5.2021 8

Με σύνθημα «Πεταλιές γεμάτες μνήμες, βήματα γεμάτα αγώνες» εκατοντάδες δημότες των Αχαρνών τίμησαν την 102η θλιβερή επέτειο, από τότε που ξεκίνησε η δεύτερη και σκληρότερη φάση της γενοκτονίας των Ποντίων από τους νεότουρκους - κεμαλικούς, 19η Μαΐου 1919.

AXARNES.GENOKTONIA.19.5.2021 1

Μικροί και μεγάλοι ποδηλάτες ξεκίνησαν πεζοί την λαμπαδηδρομία από το Αρχελάου Θεάτρου Θρακομακεδόνων μέχρι και την προτομή του Αριστοτέλη στην πλατεία Θρακομακεδόνων, κρατώντας δάδες και σημαίες, σύμβολα του ποντιακού ελληνισμού.

AXARNES.GENOKTONIA.19.5.2021 2

Εκεί, με το σύνθημα του προέδρου του συλλόγου Εθελοντές Αχαρνών - Θρακομακεδόνων, Νίκου Σιδηρόπουλου, άναψαν όλοι μαζί τον βωμό που είχε τοποθετηθεί μπροστά από την προτομή, εναπόθεσαν λουλούδια, τήρησαν ενός λεπτού σιγή κι έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.

AXARNES.GENOKTONIA.19.5.2021 3

Ακολούθως, οι ποδηλάτες άναψαν την δάδα με τη Φλόγα του Πόντου, την οποία μετέφερε ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης, ο ποδηλάτης που έκανε δύο φορές την διαδρομή Αχαρνές – Τραπεζούντα - Αχαρνές, προς την Παναγία Σουμελά Αχαρνών.

Δεξιά κι αριστερά από τη Φλόγα του Πόντου υπήρχαν, επίσης, ποδηλάτες που έφεραν μαζί τους την ελληνική και ποντιακή σημαία. Με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες υποδέχθηκε τη Φλόγα ο πατήρ Γρηγόριος Πιγκάλοβ, εφημέριος του Ιερού Ναού Παναγία Σουμελά.AXARNES.GENOKTONIA.19.5.2021 7

Οι ποδηλάτες αφού πρσκύνησαν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά την παρέδωσαν στον Σύλλογο Πελοποννησίων Αχαρνών «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» για να συνεχίσει το ταξίδι της.

Δεκάδες δρομείς διαφόρων ηλικιών, μεταξύ άλλων και η ομάδα από τον Σύλλογο Τριτέκνων Ανατολικής Αττικής «Η Ζεστή Αγκαλιά», μετέφεραν την Φλόγα στο μνημείο Ηρώων Ακριτών του Πόντου των Αχαρνών. Λίγες δεκάδες μέτρα πριν από την άφιξή της στο μνημείο, μουσικοί και καλλιτέχνες της περιοχής ερμήνευαν το «Πάρθεν η Ρωμανία», τον θρήνο της Άλωσης της Πόλης, στρώνοντας ένα μουσικό χαλί για να περάσει η Φλόγα.

AXARNES.GENOKTONIA.19.5.2021 5

Τη Φλόγα κρατούσε, στα τελευταία αυτά μέτρα, ένα χάταλο, το άνθος του Πόντου, το οποίο άναψε τον βωμό στο ποντιακό μνημείο, την ώρα που οι ακούγονταν ο τελευταίος στίχος «...η Ρωμανία κι αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο».

Από 'κείνη τη στιγμή και ύστερα φωτίστηκε το μνημείο των Ηρώων Ακριτών του Πόντου από τα 353 κεριά που υπήρχαν ολόγυρά του, με κάποια να σχηματίζουν μεταξύ άλλων τον τραγικό αριθμό των θυμάτων, 353.000, και «Δεν ξεχνώ». Τα ρίγη συγκίνησης κατέκλυσαν όλον τον κόσμο, ο οποίος παρακολουθούσε συγκλονισμένος τα όσα διαδραματίζονταν. Κόσμος ο οποίος φορούσε μάσκες, τηρώντας όσο το δυνατό περισσότερο τα μέτρα των υγειονομικών για τη μη διάδοση του κορονοϊού.

AXARNES.GENOKTONIA.19.5.2021 6

Ακολούθως ο πασίγνωστος Πόντιος ηθοποιός, Λάζος Τερζάς, με τον δικό του μοναδικό και ανεπάληπτο τρόπο μετέφερε τον αέρα του Πόντου στην πλατεία.

Στη συνέχεια ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης, αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα της περιόδου και πόσο επιτακτική ανάγκη ήταν να τιμήσουν, ακόμα και με τις παρούσες δυσκολίες (κορονοϊός), την ημέρα αυτή, αφιερώνοντας την εκδήλωση στους ζώντες και τεθνεότες παππούδες και γιαγιάδες οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στις Αχαρνές.

Το μήνυμά του προς τους νέους, να αγαπήσουν την πλατεία και να σεβαστούν το μνημείο και τον χώρο, ήταν το σημείο που απέσπασε χειροκρότημα από τον κόσμο. Η τελετή μνήμης ολοκληρώθηκε αφού πρώτα ο κόσμος τήρησε ενός λεπτού σιγή κι έψαλλε τον Εθνικό Ύμνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ'όλη τη διάρκεια της πομπής ακουγόταν το έπος του Φίλωνος Κτενίδη «Η Καμπάνα του Πόντου», από τα ηχεία οχήματος, το οποίο προπορευόταν της πομπής. Στην πομπή συμμετείχαν μεταξύ άλλων τιμητικά αλλά και για λόγους ασφαλείας οχήματα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αχαρνών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και της Αστυνομίας.

Στεφάνι και λουλούδια κατέθεσαν στο μνημείο, μεταξύ άλλων, οι αντιδήμαρχοι Αχαρνών Στάθης Τοπαλίδης και Γιώργος Σιδηρόπουλος, ο πρόεδρος των Εθελοντών Αχαρνών - Θρακομακεδόνων Νίκος Σιδηρόπουλος, η πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Ανατολικής Αττικής «Η Ζεστή Αγκαλιά» Μαρία Ναυροζίδου, ο ηθοποιός Λάζος Τερζάς και ο ποδηλάτης Γιάννης Δίελας, ενώ το παρόν της έδωσε, μεταξύ άλλων, και η δημοτική σύμβουλος Όλγα Παυλίδου.

Ευχαριστούμε τους χορηγούς και τους ανθρώπους που υποστήριξαν έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία:

Τον αντιδήμαρχο Δήμου Αχαρνών Στάθη Τοπαλίδη και το ψητοπωλείο «Piatsa Kalamaki». Τους αδελφούς Κωστελίδη και την εταιρία με τα δομικά υλικά ΑΦΟΙ Κωστελίδη ΕΠΕ. Τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αχαρνών και επιχειρηματία Χαράλαμπο Ορφανίδη. Το κρεοπωλείο Λιάκος. Τον Στέφανο Ποιμενίδη και το ανθοπωλείο «Poimenidis Flowers». Τον Μανώλη Μανιδάκη και την καφετέρια «Monkey Bro's». Την οικογένεια Μπακάλη. Τον Νικηφόρο Κωνσταντινίδη και το «Molto coffee». Την οικογένεια Παπαδόπουλου και το βεζνινάδικο «ELIN». Τον υπεργολάβο οικοδομών Σωτήρη Τορτοπίδη. Τον Σάββα Ναβροζίδη και την καφετέρια «Tierra Cafe Snack». Την εταιρία «Matrioshka Hellas». Την εταιρία «Ντέμος Cash and Carry». Τον Παναγιώτη Πόπη, συντήρηση κήπων. Το φαρμακείο Δήμητρα Βανδώρου. Το Νίκο Πηλίδη και την εταιρία «Axon sound». Το κατάστημα με τα είδη αλιείας «Χριστόψαρο». Το Νίκο Τσανικίδη και την εταιρία «Iliofar». Τον φωτογράφο Γιάννη Καρνεσιώτη. Τους δημοσιογράφους Γιάννη Σωτηρόπουλο, Παντελή Τραπεζούντιο και Γιάννη Φουργιέζο. Την διοίκηση του 6ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών. Την διοίκηση του Τμήματος Ασφαλείας Θρακομακεδόνων. Την Τροχαία Νέας Ιωνίας και τον διοικητή της Κώστα Γεωργακόπουλο. Την Πολιτική Προστασία και τη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αχαρνών.

Επίσης τους: Στέφανο Γεροντίδη, Ναταλία (Ανατολή) Γκρίνκο και Δημήτρη Ναυροζίδη για τη συμβολή τους. Επίσης, τους εθελοντές που καλλώπισαν τους χώρους γύρω από τα μνημεία σε Αχαρνές και Θρακομακεδόνες: Πάνο Τσαπάρα, Δημήτρη Καγιάντα, Γιώργο Λαζαρίδη, οικογένεια Προβατά, Παύλο Σαρφάτη, Χάρη Μαρσώνη, Γεωργία Σιδηροπούλου, Σοφία Λαζαρίδου, Σοφία Λιβανίου, Νατάσα Μαρίνη, Σουζάνα Παπαδοπούλου, Ελένη Χαβιαρίδου, Πέτρο Μπακάλη, Στέφανο Γεροντίδη, Ναταλία (Ανατολή) Γκρίνκο, Γιάννη Βεντουρή, Μαρία Τορτοπίδου, Παναγιώτη Παπαδόπουλο, Κυριακή Ασλανίδη, Γρηγόρη Αμανατίδη, Μαρία Παπαδοπούλου, Νίκο Καλιφατίδη, Λεωνίδα Κωνσταντινίδη, Άρη Σιδηρόπουλο. Ακόμη, τον Γιώργο Γρηγοριάδη που συντόνισε την ομάδα των καλλιτεχνών.

Ευχαριστούμε όλους τους δρομείς και τους ποδηλάτες που κράτησαν και συνόδευσαν τη Φλόγα του Πόντου! Μία φλόγα που άναψε πριν από 3.000 χρόνια στον ιστορικό Πόντο και δεν κατάφερε κανείς, όσο κι αν ήθελε, να την σβήσει.

Αντιθέτως, κατάφεραν να τη διασπάσουν σε μικρότερες εστίες και να διασκορπιστεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, όπως κι εδώ στις Αχαρνές. Τη Φλόγα του Πόντου ας την κρατάμε 365 μέρες το χρόνο ώστε να φωτίζεται καθημερινά ο δρόμος της λύτρωσης των προγόνων μας, με διακαή πόθο τη διεθνή αναγνώριση του εγκλήματος (πρόκειται για το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας), και τη συγνώμη της Τουρκίας στους απογόνους των επιζησάντων της γενοκτονίας. Κι ας φωνάξουμε όλοι μαζί για το μέγιστο αγαθό και ιδανικό όλων των ανθρώπων, την ειρήνη: «ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΠΟΛΕΜΟΙ, ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ».

Εθελοντές Αχαρνών – Θρακομακεδόνων. Μετά τιμής. Νίκος Σιδηρόπουλος Βασίλης Καρυοφυλλίδης.