Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας τιμώντας τους αδικοχαμένους προγόνους μας πραγματοποίησε τις παρακάτω εκδηλώσεις όλο το μήνα Μάιο και αφιέρωσε για 102η φορά όλες τις δραστηριότητες της στην μνήμη τους.

Κορυφαία εκδήλωση ήταν η πραγματοποίηση την Κυριακή 23 Μαΐου 2021 μνημόσυνου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου, πριν από έναν αιώνα, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Βέροιας, όπου συμμετείχαν το σύνολο των ποντιακών συλλόγων του Νομού Ημαθίας.

BEROIA.GENOKTONIA.23.5.2021 3

Ακολούθησε επιμνημόσυνος δέησης στην Πλατεία Νίκου Καπετανίδη και αμέσως μετά κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο του πόντιου Ακρίτα, ενώ ακολούθησε χαιρετισμός του προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Νίκου Τουμπουλίδη.

2ο ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΜΑΪΟΥ

Κυκλοφόρησε σχετικό αφιερωματικό βίντεο στα ΜΜΕ και ΜΚΔ, για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στα ελληνικά, αγγλικά και τουρκικά προκειμένου να προωθήσουμε παγκόσμια την αναγνώριση της γενοκτονίας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16-5-2021

Ολοκληρώθηκε ο Β΄κύκλος παρακολούθησης σεμιναρίων ποντιακής διαλέκτου μέσω της πλατφόρμας zoom, με ιδιαίτερο αφιέρωμα στην ημέρα μνήμης της 19ης Μαΐου. Όλα τα μαθήματα (περσινά και φετινά) είναι αναρτημένα.

BEROIA.GENOKTONIA.23.5.2021 2

ΔΕΥΤΕΡΑ και ΤΡΙΤΗ 17 και 18-5-2021

Διανεμήθηκε έντυπο υλικού και βιβλία σε λύκεια της πόλης της Βέροιας και κυκλοφόρησε αφιερωματικό βίντεο στα ΜΜΕ και ΜΚΔ, για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με αφηγήσεις μικρών παιδιών της λέσχης, με θέμα τη γενοκτονία.

ΔΕΥΤΕΡΑ - ΤΕΤΑΡΤΗ και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17, 19 και 21 – 5 – 2021

Πραγματοποιήσαμε αιμοδοσίες στο χώρο του 2ου ΚΑΠΗ Δήμου Βέροιας με σύνθημα «δώσε αίμα για το αίμα που χάθηκε».

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 – 5 – 2021

Λειτουργήσαμε περίπτερο ενημέρωσης στην πλατεία δημαρχείου για το θέμα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με ταυτόχρονη διανομή έντυπου υλικού.

06.30 μ.μ. Συμμετείχαμε στην κεντρική εκδήλωση στην Πλατεία Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης, που οργανώθηκε από την ΠΟΕ.

BEROIA.GENOKTONIA.23.5.2021 1

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 – 5 – 2021

Την Κυριακή 23 Μαΐου 2021 το πρωί πραγματοποιήσαμε μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Βέροιας, με τη συμμετοχή σχεδόν του συνόλου Ποντιακών Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού Ημαθίας.

3ο ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΜΑΪΟΥ

Κυκλοφόρησε το διαδικτυακό παίγνιο γνώσεων με ιστορικά, πολιτιστικά και παραδοσιακά στοιχεία, για την ενημέρωση όλου του κόσμου περί του αλησμόνητου και αλύτρωτου Πόντου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 – 5 – 2021

Κυκλοφόρησε από το κανάλι της λέσχης και στο μέλλον από όλα τα ΜΚΔ ενός παραδοσιακού βιντεοσκοπημένου «παρακάθ» με παραδοσιακούς σκοπούς του Πόντου, που έγινε στη λέσχη με τους κορυφαίους Πόντιους καλλιτέχνες και αφιερώνεται στη μνήμη των προγόνων μας, με σύνθημα «Οι ρίζες ποτέ δεν κόβονται».

Επίσης κάποιες δράσεις μας έγιναν δεν θα αναφερθούν δημόσια καθώς αγγίζουν ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, της καθημερινότητας μας.

Όλες οι παραπάνω εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία έγιναν με την εθελοντική προσφορά των μελών μας και χωρίς καμία οικονομική στήριξη από κανένα δημόσιο φορέα, με μοναδικό γνώμονα τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των προγόνων μας και την πλήρη ενημέρωση του ελληνικού λαού.

 Όλοι μαζί δώσαμε την υπόσχεση ότι δεν ξεχνάμε και απαιτούμε τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας και την δημόσια αναδρομική συγγνώμη από τους θύτες και τους συνεργάτες τους.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

ας είναι το σύνθημα μας για την ημέρα μνήμης και πραγματικά δεν θα ξεχάσουμε αυτά που συνέβησαν τότε αλλά και αυτά που συμβαίνουν τώρα.

Όπως η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας έτσι και οι υπόλοιποι ποντιακοί σύλλογοι σε όλη την Ημαθία στήριξαν με πολλές εκδηλώσεις την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, γιατί για εμάς τους ανθρώπους των συλλόγων ο ΠΟΝΤΟΣ είναι ιδέα που την υπηρετούμε, σεβόμενοι την ιστορία, το αίμα και τον ιδρώτα των προγόνων μας.

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ

Με τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος, Νικόλαος Τουμπουλίδης

Η Γενική Γραμματέας, Ευαγγελία Ευαγγελία