Τις κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της 19ης Μαΐου του 2021, στον Πειραιά, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία και συμμετοχή της, ανακοίνωσε με δελτίο τύπου η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ).

Στο δελτίο τύπου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, το οποίο υπογράφεται από τον πρόεδρο Γεώργιο Βαρυθυμιάδη και την γενική γραμματέα Αθηνά Σωτηριάδου, αναφέρεται:

«Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης αλλά και αγωνιστικής διάθεσης, πραγματοποιήθηκαν οι Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου την Τρίτη 18 και Τετάρτη 19 Μαΐου σε Πειραιά, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος τηρώντας με ευλάβεια τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα προσάρμοσε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στέλνοντας παράλληλα ηχηρό μήνυμα αγωνιστικής διεκδίκησης για την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. 

Συγκεκριμένα:

POE.PEIRAIAS.MORALHS.STEFANI.18.5.2021

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μόραλης, καταθέτει στεφάνι 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ξεκίνησαν την Τρίτη 18 Μαΐου στις 19:00 από την πλατεία Αλεξάνδρας του Πειραιά.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος σε συνεργασία με το Δήμο του Πειραιά άνοιξαν τον κύκλο των επετειακών εκδηλώσεων από το χώρο όπου βρίσκεται το εμβληματικό μνημείο «Πυρρίχιο Πέταγμα», με επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ ο οποίος σε δήλωσή του χαρακτήρισε την 19η Μαΐου ως Ημέρα μνήμης, τιμής και βαθύτατου σεβασμού στους μάρτυρες του Ποντιακού Ελληνισμού.

POE.PEIRIAS.MNHMEIO.YFANTIDIS.THEORODIROY.18.5.2021

Η διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου και ο λυράρης Ηλίας Υφαντίδης

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης ο πρόεδρος της Π. Ο. Ε. κ. Βαρυθυμιάδης Γεώργιος, η κα. Υψηλάντη Φωτεινή εκ μέρους του δωρητή του μνημείου και στη συνέχεια ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα με τη συμμετοχή της διεθνούς φήμης σοπράνο κας Σόνιας Θεοδωρίδου η οποία συγκλόνισε με την ερμηνεία της και του λυράρη κ. Ηλία Υφαντίδη.

Παρέστησαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστας Κατσαφάδος, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου, οι Βουλευτές κ. Γιάννης Μελάς, κα Νόνη Δούνια και κ. Νίκος Μανωλάκος οι αντιδήμαρχοι κα Ανδριάνα Ζαρακέλη και κα Κυριακή Μπουρδάκου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και αρχών.

ΑΘΗΝΑ

Η 102η επέτειος της Γενοκτονίας την Τετάρτη 19 Μαΐου στις 19:00 ξεκίνησε στην πρωτεύουσα, με την επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με ευζώνους ενδεδυμένους την ποντιακή παραδοσιακή στολή. Υπό τους ήχους της λύρας του κ. Ηλία Υφαντίδη και την φωνή της διεθνούς φήμης σοπράνο κας Σόνιας Θεοδωρίδου, η Πλατεία Συντάγματος γέμισε με μελωδίες του Πόντου. Ξεχωριστό παλμό στην εκδήλωση έδωσε επίλεκτη ομάδα χορευτών των σωματείων του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος & Νήσων, που χόρεψε τον Πυρρίχιο χορό Σέρρα.

Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Τιμούμε τους 353.000 γενοκτονημένους προγόνους μας με τον μόνο τρόπο που και οι ίδιοι θα επέλεγαν, με τον μόνο τρόπο που θα τους έκανε περήφανους για μας».

BOYLH.PONTIOS.EYZONOI.353.000.GENOKTONIA.19.5.2021

Στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στεφάνια σχηματίζουν τον άριθμο 353.000 των νεκρών της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με τον Εύζωνα με την ποντιακή φορεσιά

Στη συνέχεια στεφάνια που σχημάτιζαν τον αριθμό 353.000, κατέθεσαν: ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος & Νήσων κ. Χρίστος Δημόπουλος, η πρόεδρος της Εθνικής Αρμενικής Επιτροπής Ελλάδος κα. Χριψιμέ Χαρουτουνιάν, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων κ. Κυριάκος Μπατσάρας, ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης και εκ μέρους του προέδρου της Βουλής η Βουλευτής Β΄ Πειραιώς κα. Νίνα Κασιμάτη.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν οι βουλευτές κ. Βασίλειος Νικόλαος Υψηλάντης, κα. Χριστίνα Αλεξοπούλου, κ. Ιωάννης Παππάς, κ. Ιωάννης Μελάς, κα. Άννα Βαγενά, κα. Μαρία Απατζίδη, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γεώργιος Δημόπουλος, και πολλοί εκπρόσωποι φορέων και αρχών.

GENOKTONIA.FOTAGONHSH.G.19.5.2021

Η Βουλή φωταγωγήθηκε για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με το επετειακό λογότυπο G

Η εκδήλωση στην Πλατεία Συντάγματος έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ενώ το βράδυ το κτήριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, μετά από σχετικό αίτημα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, φωταγωγήθηκε με το επετειακό λογότυπο της Γενοκτονίας “G”.

Η απότιση φόρου τιμής στην επέτειο έκλεισε με την προβλεπόμενη από το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα εκδήλωση, που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής με την Ομοσπονδία μας την Κυριακή 23 Μαΐου. Άξιο μνείας και αναφοράς είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση η Εξοχοτάτη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τόσο στην επιμνημόσυνη δέηση στη Μητρόπολη Αθηνών, όσο και ακολούθως στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου κατέθεσε στεφάνι.

PROEDROS.DHMOKRATIAS.GENOKTONIA.AGNOSTOS.STRATIOTHS.23.5.2021.IMG 2612 2048x1365

Η Πρόεδρος της Δημοκρατία Κατερίνα Στεφανοπούλλου καταθέτει στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη, στη μνήμη των νεκρών της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Βαρυθυμιάδης Γεώργιος, ανέφερε μεταξύ άλλων:

POE.MHTROPOLH.ATHNON.BARYTHYMIADIS.23.5.2021

Ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης, πρόεδρος της ΠΟΕ στο σύντομο χαιρετισμό του

«Η παρουσία του κορυφαίου θεσμού της πατρίδας μας στο ετήσιο μνημόσυνο, η παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας σήμερα εδώ, και στη συνέχεια στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, εκτός από την μεγάλη τιμή που μας προσάπτει, μας γεμίζει χαρά, αισιοδοξία κι ελπίδα. Ελπίδα ότι κάτι αρχίζει να κινείται, και μάλιστα με αποφασιστικότητα, στην πολιτική και πολιτειακή σκηνή της χώρας μας».

Από την Πέμπτη 13 Μαΐου και καθόλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων λειτούργησε ενημερωτικό περίπτερο στην πλατεία Συντάγματος από τα μέλη της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (Ε.ΠΟ.Ν.Α.) και νεολαίους της Ομοσπονδίας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

POE.GENOKTONIA.AGIAS.SOFIAS.19.5.2021.IMG 0714

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της ΠΟΕ στην Αγία Σοφία (Φωτογραφία. Φόρης Πεταλίδης, efxinospontos.gr)

Στην συμπρωτεύουσα, την Τετάρτη 19 Μαΐου, η εκδήλωση Τιμής και Μνήμης ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Γενοκτονίας στην Πλατεία Αγίας Σοφίας. Την έναρξη των χαιρετισμών έκανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νομού Θεσσαλονίκης κ. Παύλος Γαλεγαλίδης, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του Προέδρου της ομοσπονδίας Γεωργίου Βαρυθυμιάδη τονίζοντας: «Παλεύουμε για την ιστορική αποκατάσταση της μνήμης των θυμάτων των συνελλήνων πατριωτών μας από την Ανατολική Θράκη, την Καππαδοκία, τα παράλια της Ιωνίας και ακόμη παραπέρα, των ομοθρήσκων αδελφών μας Αρμενίων και Ασσυρίων, που μας ενώνει η κοινή μοίρα και ο κοινός σκοπός».

POE.GENOKTONIA.AGIAS.SOFIAS.19.5.2021.IMG 0878 1

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της ΠΟΕ στην Αγία Σοφία (Φωτογραφία. Φόρης Πεταλίδης, efxinospontos.gr)

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κα. Παρασκευή Πατουλίδου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο επίτιμος Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γεώργιος Παρχαρίδης, η ταμίας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων κα. Γεωργία Κυριακίδου, ο πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Αρτούρ Αμπραχαμιάν, ο ταμίας του κοινοτικού συμβουλίου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Πίγχας Παρέντε και ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Χατζημιχαηλίδης.

POE.GENOKTONIA.AGIAS.SOFIAS.19.5.2021.IMG 0878 2

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της ΠΟΕ στην Αγία Σοφία (Φωτογραφία. Φόρης Πεταλίδης, efxinospontos.gr)

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και στην συνέχεια καλλιτεχνική παρέμβαση υπό την επιμέλεια του γνωστού λυράρη Θεόδωρου Κοτίδη και τη συμμετοχή του κ. Κωνσταντίνου Ζώη στο νταούλι και μικρών μαθητών των σχολών των δύο καταξιωμένων καλλιτεχνών. Ρίγη συγκίνησης σκόρπισε ο ηθοποιός Νίκος Τυριτίδης απαγγέλλοντας αποσπάσματα από το βιβλίο της συγγραφέως εκπαιδευτικού κας Αγγελικής Παμπουκίδου «Οι Νεράιδες του Πόντου».

Αμέσως μετά, διαβάστηκε το ψήφισμα που κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των 353.000 αθώων θυμάτων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ. Σάββας Αναστασιάδης, κ. Κωνσταντινος Γκιουλέκας, κ. Δημήτριος Κούβελας, κα. Άννα Ευθυμίου, κ. Στράτος Σιμόπουλος, κ. Ιωάννης Αμανατίδης κα. Κατερίνα Νοτοπούλου, οι Δήμαρχοι Νεάπολης - Συκεών κ. Σίμος Δανιηλίδης, Αμπελοκήπων - Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου και Παύλου Μελά κ. Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο Γιώργος Κομνηνός, τομεάρχης πολιτισμού της Ελληνικής Λύσης,  αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι δήμων Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, σωματείων, φορέων και αρχών.

POE.GENOKTONIA.LEFKOS.PYRGOS.G.19.5.2021

Το βράδυ της 19ης Μαΐου με πρωτοβουλία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, και του Υφυπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) φωταγωγήθηκαν με το επετειακό λογότυπο “G” ο Λευκός Πύργος και το κτήριο του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης. Φωταγωγήσεις έγιναν με πρωτοβουλία των Συνδέσμων και μελών της ομοσπονδίας και σε άλλες πόλεις σε όλη την επικράτεια.

POE.GENOKTONIA.YMATH.G.19.5.2021.IMG 0971

Στιγμιότυπο από την φωταγώγηση με το επετειακό λογότυπο της Γενοκτονίας G στο κτήριο όπου στεγάζεται το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη (Φωτογραφία. Φόρης Πεταλίδης, efxinospontos.gr)

Οι τιμητικές εκδηλώσεις Μνήμης συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν διαδικτυακά με το webinar «Βήματα Αναγνώρισης». Ομιλητές ήταν ο Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων και Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής και ο Νίκος Μιχαηλίδης, Επίκουρος καθηγητής Ανθρωπολογίας και Μεσογειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι-Σεν Λούις. Στο ρόλο του συντονιστή ήταν ο Αθανάσιος Χούπης, Δημοσιογράφος της ΕΡΤ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Οι δράσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για μια ακόμη χρονιά προσαρμόστηκαν βάση των συνθηκών για την καταπολέμηση του Covid-19.

Αναλυτικά οι δράσεις:

Δευτέρα 17 – Τρίτη 18 Μαΐου, 19:00

QnA Genocide: Η δράση QnA (questions and answers) συμπεριελάμβανε ολιγόλεπτες διαδικτυακές συνεντεύξεις σχετικά με τη Γενοκτονία και την Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, οι οποίες αναμεταδόθηκαν ζωντανά στην σελίδα της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας στο Facebook.

Ομιλητές κατά την διάρκεια της δράσης ήταν εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, της Αρμενικής Νεολαίας, ο Δημήτριος Κούρτης νομικός και Στέλιος Ιωαννίδης στρατιωτικός / βαλκανιολόγος.

Gmails Ανάδειξη Ιστοριών της Γενοκτονίας μέσα από επιστολές μοιρασμένες σε κεντρικά σημεία μεγάλων πόλεων.

«Δίνω αίμα για το αίμα που χύθηκε» Στήριξη και προώθηση εθελοντικής αιμοδοσίας από την Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας σε όλη την Ελλάδα.

«Ξημερώνει 19η Μαΐου» Συμβολική δράση της Νεολαίας στα social media με άναμμα κεριών και φαναριών στην μνήμη των 353.000 γενοκτονημένων προγόνων μας.

Xορηγός μετάδοσης των εκδηλώσεων ήταν το www.livemedia.gr. Φωτογραφικό υλικό από Αθήνα και Πειραιά παραχωρήθηκε από το www.trapezounta.gr.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος ευχαριστεί θερμά όσους συμμετείχαν στις Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης και συνετέλεσαν στην άρτια οργάνωση και πραγματοποίησή τους».