Πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου

Σύλλογοι Ποντίων Βαυαρίας – Επιτροπή Γενοκτονίας και Νεολαία ΟΣΕΠΕ

Στην ανέσπερη χειμερινή δυστοπία του πρώην σ.σ. Νταχάου, εμείς οι απόγονοι των λαών της Ανατολίας, ανταμώσαμε τις πρωθιέρειες σκιές και μοιραστήκαμε κοινές τις μνήμες. Έλληνες, Αρμένιοι, Αραμαίοι, Ασσύριοι και Εβραίοι προσευχηθήκαμε προσευχή πανανθρώπινη.

Dachau.ft.14.11.2021.6

Οι παριστάμενοι μπροστά στο διεθνές μνημείο Ολοκαυτώματος Νταχάου.

Για τις κοινότητες του κόσμου όλου, που γενοκτονήθηκαν και ολοκαυτώθηκαν, βορά του διαχρονικού ρατσιστικού ζόφου, της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας της εθνικιστικής βίας.
Και είπαμε Δεν Ξεχνώ και είπαμε Nie Wieder - Ποτέ Ξανά.

Και πάλι δώσαμε ραντεβού στους αγώνες για δημοκρατία, ανοιχτές κοινωνίες, απελεύθερη παιδεία, αξιοπρέπεια των όλων, αποδοχή των «άλλων» και ανθρώπινα δικαιώματα.

Dachau ft.14.11.2021. 1

Εκπρόσωποι νεολαίας Συλλόγων Ποντίων Βαυαρίας.

Και γνεύσαμε μ’ αλληλεγγύη στα βλέμματα και χαιρετήσαμε μ’ αλληλεγγύη στο λόγο:

Dachau.ft.14.11.2021.4

Ο Dr. Γκουλούσης Βασίλειος, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδαας στο Μόναχο.

«...για την αγωνία δικαίωσης της Μνήμης με συνασπισμό των πολλών, τις δράσεις διεθνοποίησης, την απαραίτητη δικτύωση των ακτιβιστικών φορέων...».

(Dr. Γκουλούσης Βασίλειος, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο).

«...για την προάσπιση της Δημοκρατίας, την αντίταξη στη ξενοφοβία και ρατσισμό, την αλληλεγγύη της Ισραηλιτικής κοινότητας στον αγώνα δικαίωσης Αρμενίων, Ποντίων, Αραμαίων, Ασσυροχαλδαίων...».

Dachau.ft.14.11.2021.3

Ο Dr.h.c. Charlotte Knobloch, πρόεδρος της Ισραηλιτικής κοινότητας Μονάχου και Άνω Βαυαρίας.

(Dr.h.c. Charlotte Knobloch, πρόεδρος της Ισραηλιτικής κοινότητας Μονάχου και Άνω Βαυαρίας).

«...για την μνήμη των κολασμένων του Νταχάου, των μεταξύ αυτών εκ Πόντου και Μικράς Ασίας καταγόμενων Ελλήνων, ως φάρου σήμανσης στην πάλη τανάντι των ολοκληρωτισμών...».

Dachau.ft.14.11.2021.2

Ο Dr. Christoph Thonfeld, εκπρόσωπος της διεύθυνσης του πρώην σ.σ. Νταχάου.

(Dr. Christoph Thonfeld, εκπρόσωπος της διεύθυνσης του πρώην σ.σ. Νταχάου).

«...για την καλλιέργεια της Μνήμης ως κοινωνικό ανακλαστικό πρόληψης των φαινομένων φυλετικού ρατσισμού, για τη σημαντικότητα μιας επίσκεψης στους χώρους του πρώην σ.σ. Νταχάου...».

(Herr Florian Hartmann, υπερδήμαρχος πόλης Νταχάου).

«...για την ανάγκη δημόσιας ονομαστικής διάκρισης των λαών που γενοκτονήθηκαν και την ομολογία συνενοχής της Γερμανίας στις γενοκτονίες στην Εγγύς Ανατολή κατά τις αρχές του 20ου αιώνα...».

(Frau Gabriele Triebel, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων στη Βαυαρία).

Στην ανέσπερη χειμερινή δυστοπία του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης Νταχάου, εμείς οι απόγονοι των λαών της Ανατολίας, ξεναγηθήκαμε στις Αχερουσίες οδούς από τις πρωθιέρειες σκιές και τις διαβήκαμε σιωπηλοί, σαν τότε στον ματωμένο δρόμο το `19 στο πρώην σ.σ. Μπούχενβαλντ και στη Βαϊμάρη.

Dachau.ft.14.11.2021.8

Οι τελετάρχισσες της εκδήλωσης κ.κ. Χριστίνα Gugenhan και Παρθένα Ιορδανίδου, μέλη της συντονιστισκής επιτροπής νεολαίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης.

Με χοράρχισσα και πλοηγό της ημερίδας, σαν έτοιμη από πάντοτε τη νιότη, (Παρθένα Ιορδανίδου, μέλος συντονιστικής επιτροπής νεολαίας Ο.Σ.Ε.Π.Ε.), όρθιοι στο στασίδι προσευχηθήκαμε «Die Heimat wurde mir entrissen - Την Πατρίδα μ’ έχασα» (Χριστίνα Gugenhan, μέλος συντονιστικής επιτροπής νεολαίας Ο.Σ.Ε.Π.Ε) και με Ρωμιοσύνης φρόνημα αποφωνήσαμε, καταθέτοντας στεφάνι στο διεθνές μνημείο ολοκαυτώματος των Εβραίων.

(Dr. Γκουλούσης Βασίλειος, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο, εκπρόσωπος ΥΠΕΞ Ελλάδας)

Dachau.ft.14.11.2021.7

Η κατάθεση στεφάνου από τον Γενικό Προξενο της Ελλάδας κ. Γκουλούση Βασίλειο, ως εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Μνημείο δικό μας.

Μνημείο των λαών που γενοκτονούνται καθημερινά, θύματα κάθε απολυταρχίας, κάθε υποκρισίας των ισχυρών της γης, κάθε απληστίας των κεφαλαιοκρατών του κόσμου,
κάθε πλεονεξίας των επεκτατιστών της γεωπολιτικής, κάθε ιδεοληπτικής υπεροχής και ευγονικής ύβρεως.

Με επίγνωση της πολιτικής μας ευθύνης σε στιγμιότυπα όπως αυτό στο Νταχάου, θα προβάλλουμε συνεχώς τα νοήματά τους στην καθημερινότητα.

Αγώνας για τη διεθνοποίηση της Μνήμης των γενοκτονημένων προγόνων μας, σημαίνει αγώνας για τη ζωή, τη δημοκρατία, τον πολιτισμό, την ευρύνοη παιδεία, τη διαρκή επιμόρφωση, τις κοινωνίες διαλόγου, ισότητας, δικαιωμάτων και ισαποδοχής του αλλόχρωου, του αλλόθρησκου, του αλλοεθνή, του πρόσφυγα, των ΛΟΑΤΚΙ, των ΑΜΕΑ και κάθε απόκλισης από τις στερεοτυπικές, φοβικές και βολικές αναγνώσεις των «ομοίων».

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης Cardinal Bessario.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Dachau.ft.14.11.2021.5

Οι ιερείς π. Αντώνιος και Pfarrer Markus Zaya.

*Η θρησκευτική τελετή στο παρεκκλήσι της μονής Karmel Heilig Blut, τελέστηκε με κατάνυξη και δέουσα επιμέλεια από τους ιερείς π. Αντώνιο Βήχο και Pfarrer Markus Zaya.

*Οι διοργανωτές ευχαριστούν την κ. Σοφία Κυριακίδου, δημοτική σύμβουλο της πόλης του Νταχάου, για την πολύτιμη βοήθειά της στην προετοιμασία της εκδήλωσης.

*Όπως επίσης παραμένουν ευγνώμονες στις ευγενείς και φιλόξενες αδελφές της Μονής.

*Aυτονόητα η ημερίδα ήταν στο σύνολό της γερμανόγλωσση (παρακλήσεις, χαιρετισμοί κ.λπ.) καθώς την παρακολούθησαν θεσμικοί εκπρόσωποι, παράγοντες τοπικής αυτοδιοίκησης, απεσταλμένοι εκκλησιών, μέλη σωματείων, νεολαία και πολίτες της ελληνικής, εβραϊκής, ασσυριακής, αρμενικής και γερμανοβαυαρικής κοινότητας.

*Eίναι η δεύτερη φορά που σωματεία της Ο.Σ.Ε.Π.Ε διοργανώνουν εκδήλωση υψηλού συμβολισμού στο πρώην σ.σ. Νταχάου. Προηγήθηκε η πρωτοβουλία των σωματείων Ποντίων Βάδης Βυτεμβέργης τον Οκτώβρη του 2017, με την προτροπή και παρουσία του κοινωνιολόγου Μιχάλη Χαραλαμπίδη. Είναι πράγματι εφικτή η ακολουθία και άλλων τέτοιων παραστάσεων των σωματείων της Ο.Σ.Ε.Π.Ε. σε ιστορικά και συμβολικά τοπόσημα της Ευρώπης. Το επικοινωνιακό αποτέλεσμα προάγει το Ύφος και το Ήθος του αγώνα για τη δικαίωση της προγονικής Μνήμης του ελληνισμού της Ανατολίας.

Πρόκειται για τον μοναδικό ίσως Τρόπο συμπεριφοράς με πολιτική ορθότητα στην Ευρώπη, χαμηλού κόστους και βέλτιστου αποτελέσματος.

Οι φωτογραφίες είναι του Simon Jacob, με την άδειά του... 

14.11.2021