Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, διοργανώθηκε στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Αθανασίου Δράμας «Η Βοϊράνη», την Κυριακή 15 Μαΐου 2022, με ομιλητή τον Τέλη Ραμφόπουλο και την Σοφία Σιμίκογλου, ενώ την εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά, υπό τους ήχους της Βυζαντινής - Παραδοσιακής Χορωδίας Δοξάτου.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Αθανασίου Δράμας «Η Βοϊράνη», εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αδικοχαμένους νεκρούς των προγόνων μας, την Κυριακή 15 Μαΐου 2022.

AGIOS.ATHANASIOS.DRAMAS.GENOKTONIA.15.5.202215

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μπροστά στην ιστορική Καπναποθήκη του Συλλόγου που εδώ και μια δεκαετία λειτουργεί ως σύγχρονο Κέντρο Προσφυγικής Μνήμης. Αποτελεί ένα κόσμημα του χωριού Άγιος Αθανάσιος, χτίστηκε επί τουρκοκρατίας το 1870 και φιλοξένησε τις πρώτες οικογένειες προσφύγων που κατέφθασαν ήδη από το 1920 στον Άγιο Αθανάσιο, από τον Πόντο, τη Δυτική και Βόρεια Θράκη και τη Μικρασία.

Στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας, εγκαταστάθηκαν Πόντιοι πρόσφυγες εξ Αμισού, Αλάτζαμ και Κερασούντας κυρίως, οι πλείστοι κατά τα έτη 1922 - 1923 αλλά και νωρίτερα, ενώ στο χωριό ζουν και πολλοί Πόντιοι που έφτασαν τη δεκαετία του 1980, από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση που έγινε το πρωί στην εκκλησία του χωριού και την κατάθεση στεφάνου στο Ηρωον στη μνήμη των 353.000 θυμάτων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος πραγματοποίησε ομιλία στο χώρο του Συλλόγου με θέμα: «Η Γενοκτονία των Ποντίων μέσα από μαρτυρίες, επίσημα έγγραφα και τον Τύπο της εποχής».

Συγκλονιστικές μαρτυρίες παρουσίασαν ο Τέλης Ραμφόπουλος, πρόσφυγας δεύτερης γενιάς, συγγραφέας - ερευνητής από το Λευκώνα Σερρών και η Σοφία Σιμίκογλου, οδοντίατρος, γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Αθανασίου Δράμας «Η Βοϊράνη».

AGIOS.ATHANASIOS.DRAMAS.GENOKTONIA.15.5.202213

Μέσα από ένα συγκινητικό ρεπορτάζ των δραματικών γεγονότων της Γενοκτονίας, υπό τους ήχους της Βυζαντινής- Παραδοσιακής Χορωδίας Δοξάτου που πλαισίωνε μουσικά, και με χώμα από την Πατρίδα να έχει ευλογήσει την έδρα των ομιλητών, οι σημερινοί απόγονοι των Ποντίων γενεαρχών του χωριού και όλοι οι κάτοικοι που παρεβρέθησαν, ανιστόρησαν τα παλαιά, φώτισαν άγνωστες πτυχές του ξεριζωμού και δάκρυσαν.

AGIOS.ATHANASIOS.DRAMAS.GENOKTONIA.15.5.202214

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Αθανασίου Δράμας, τιμά τον δοξασμένο Ποντιακό Ελληνισμό. Με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων της τουρκικής θηριωδίας, δεν θα αφήσει το χρόνο να λειτουργήσει σα λήθη. Αισθανόμενος το χρέος απέναντι στην Ιστορία της ράτσας, κρατά και συνεχίζει την Παράδοση.

Το βίντεο της εκδήλωσης