Στην εκδήλωση μνήμης για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Μαΐου 2023 και ώρα 19:00 μ.μ., κεντρικός ομιλητής θα είναι ο εκπαιδευτικός – συγγραφέας Νίκος Κωνσταντινίδης.

Θα προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση στην Πλατεία Ειρήνης του Κιλκίς μπροστά από το μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Βαρθολομαίου και θα γίνει κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή με ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Νίκος Κωνσταντινίδης, ο αριθμός των θυμάτων της γενοκτονίας μαρτυρά και το μέγεθός της. Μέσα σε μια δεκαετία, από το 1914 έως και το 1923, τα θύματά της ανέρχονται σε 353.000 χιλιάδες, σ’ όλο τον Πόντο, με τον δυτικό Πόντο να έχει υποφέρει περισσότερο, από τις υπόλοιπες περιοχές: Να θυμηθούμε τη μάχη  της Παναγίας της Μάγαρας, στη σπηλιά Ότκαγια, όπου σφαγιάσθηκαν πάνω από 600 γυναικόπαιδα, όπως  και τις σφαγές στις εκκλησίες του Αγίου Χαραλάμπους και του Αγίου Γεωργίου στα χωριά Κιοβζέζου και Σελαμελίκ της Πάφρας.

Η 19η του Μάη είναι ημέρα μνήμης και δέησης για τις ψυχές των νεκρών μας, που εκτελέστηκαν μόνο και μόνο γιατί ήταν χριστιανοί και Έλληνες. Κάθε χρόνο, στις 19 του Μάη, στέλνουμε με την ανάσα του αέρα την προσευχή μας, να ταξιδέψει απ’ άκρη σ’ άκρη σ’ όλο τον Πόντο και σαν ψυχή να χαϊδέψει τη μνήμη που καίει στα περήφανα όρη, σαν άκαυτη βάτος. Εκεί στων βράχων τις θωριές, και στις απάτητες βουνοκορφές, όπου έχει την κατοικία της η Μνημοσύνη.

Εκεί η σιγή, εκεί η προσευχή, ο πόνος και η λύτρωση, στάγμα και απόσταγμα, νοτίζουν το άνθος της πέτρας, βαθιά ως τις ρίζες του. Την ώρα που η κλαίουσα ιτιά προσκυνά τα νερά του Πυξίτη και στην Παναγία Σουμελά ψηλά σπάει ο βράχος, για να ελευθερώσει από μέσα του ένα δάκρυ.  Ένα καλά φυλαγμένο δάκρυ, σαν τη σιγή διάφανο και σαν το κρύσταλλο καθαρό. Να νοτίσει τη μνήμη και να της θυμίσει πως παράδοση δεν είναι μόνο η διάσωση της στάχτης, αλλά και η διατήρηση της φλόγας.