Με απόλυτο σεβασμό πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023 στο Μπαμπαλιό Αιτωλοακαρνανίας η εκδήλωση του συλλόγου Ποντίων Μπαμπαλιού Αιτωλοακαρνανίας «Αξέχαστες Πατρίδες» σε συνεργασία με το Δήμο Αμφιλοχίας, η οποία ήταν αφιερωμένη στην επέτειο της 19ης Μαΐου, ημέρας τιμής και μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με τη συμμετοχή κατοίκων του χωριού και των γύρω περιοχών.

MPAMPALIO.GENOKTONIA.17.5.20232 54

Με δρομικό αγώνα με δάδες από την είσοδο του χωριού έγινε η έναρξη της εκδήλωσης, μεταφέροντας τη φλόγα και αποδίδοντας φόρο τιμής σε αυτούς που γενοκτονήθηκαν. Στις ψυχές που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα ματωμένα χώματα της γης του Πόντου. Η λαμπαδηδρομία κατέληξε στην πλατεία, μπροστά από το μνημείο των ιδρυτών του Μπαμπαλιού και η φλόγα άναψε τους δυο βωμούς που βρισκόντουσαν εκεί.

MPAMPALIO.GENOKTONIA.17.5.20232 52

Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Μπαμπαλιού Αιτωλοακαρνανίας Θεοφάνης Κοντοχρήστος, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους αξιότιμους παρευρισκομένους, ανέφερε ότι χρέος όλων μας είναι να διατηρούμε ζωντανή την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου και έχουμε καθήκον να τιμούμε πάντα τις 353.000 ψυχές που βασανίστηκαν, σφαγιάστηκαν και εκτοπίστηκαν από τα πάτρια εδάφη.

MPAMPALIO.GENOKTONIA.KONTOXRHSTOS.17.5.2023.20 2

Έπειτα προσκάλεσε στο βήμα τον Δήμαρχο Αμφιλοχίας κ. Γεώργιο Κατσούλα και τον πρόεδρο της κοινότητας Μπαμπαλιού κ. Αναστάσιο Αποστολάκη, να προσέλθουν για να απευθύνουν χαιρετισμό.

MPAMPALIO.GENOKTONIA.17.5.20232 53

Ακολούθησε οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο ήταν ένα απόσπασμα από την εκπομπή «Το αλάτι της γης» του κ. Λάμπρου Λιάβα, που είχε αφιέρωμα στον Ηλία Υφαντίδη και είχε τίτλο «Ηλίας Υφαντίδης, Η ψυχή του Πόντου». Στο συγκεκριμένο απόσπασμα έγινε η αφήγηση του κειμένου «Τ’ άκουσες αδερφέ;» του Ηλία Υφαντίδη, από την Άννα Καλαϊτζόγλου.

MPAMPALIO.GENOKTONIA.17.5.20232 54

Η επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της Γενοκτονίας, τελέστηκε από τον πατέρα Νεκτάριο και έγινε μοίρασμα κολλύβων σε όλο τον κόσμο και ευχήθηκαν να είναι αιωνία τους η μνήμη. Ο πάτερ Νεκτάριος μνημόνευσε όλα τα ονόματα των εξήντα οικογενειών που ήρθαν στο Μπαμπαλιό από τον Πόντο το 1923.

MPAMPALIO.GENOKTONIA.17.5.20232 56

Κατάθεση στεφάνων έκαναν οι εξής:

Ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Γεώργιος Κατσούλας, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Θεοφάνης Κοντοχρήστος, ο πρόεδρος της κοινότητας Μπαμπαλιού κ. Αναστάσιος Αποστολάκης, από την Ομοσπονδία συλλόγων Βάλτου ο κ. Χρήστος Λαυρέντζος, ο τέως Δήμαρχος Ινάχου κ. Αθανάσιος Τορουνίδης και για τον σύλλογο Ποντίων Μπαμπαλιού Αιτωλοακαρνανίας κατέθεσαν στεφάνι τα μικρά παιδιά του Μπαμπαλιού, ο Αναστάσιος Αποστ. Αποστολάκης, η Ανθή Αποστολάκη, η Δέσποινα Αποστολάκη, η Μαρία Αποστολάκη, η Ελευθερία Στεφανή και η Καλλίστη Στεφανή.

MPAMPALIO.GENOKTONIA.17.5.20232 59

Ωστόσο ρίγη συγκίνησης προκάλεσε η κατάθεση στεφάνου από την 94χρονη κ. Παρθένα Καρυπίδου, η οποία είναι μόνιμη κάτοικος Μπαμπαλιού. Το στεφάνι ήταν υπέρ των προγόνων του Μπαμπαλιού, οι οποίοι κατάφεραν να θεμελιώσουν από την αρχή τη ζωή τους και με το κουράγιο, το πείσμα, την υπομονή και την επιμονή τους, κέρδισαν τις αντίξοες συνθήκες. Αυτό που έκανε σε όλους εντύπωση ήταν ότι μετά από την κατάθεση, η κ. Παρθένα Καρυπίδου έκανε το σημείο του σταυρού με την ευχή να έχουν Καλό Παράδεισο οι κεκοιμημένοι.

Μετά τη σιγή διάρκειας ενός λεπτού, ο εθνικός ύμνος αντήχησε από τα μέλη του Κέντρου Κοινωνικής Ανάπτυξης του Δήμου Αμφιλοχίας με μαέστρο τον κ. Γεώργιο Τσόγκα.

MPAMPALIO.GENOKTONIA.17.5.20232 61

Φόρο τιμής απέδωσαν και τα νέα παιδιά του χωριού, ο Βασίλης Σωτηριάδης, ο Ιωάννης Μουτεσίδης και ο Ιωάννης Κοντοχρήστος χορεύοντας τον Πυρρίχιο χορό Σέρρα, υπό τον ήχο της λύρας του Θάνου Καλαμπούκα.

Έγινε διανομή έντυπου υλικού ενημέρωσης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και ως ενθύμιο δόθηκε μια κονκάρδα στον καθένα με το λογότυπο “G”, που αποτελεί σήμα κατατεθέν της Γενοκτονίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

MPAMPALIO.GENOKTONIA.17.5.20232 55

Ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Γεώργιος Κατσούλας, ο πρόεδρος κοινότητας Μπαμπαλιού κ. Αναστάσιος Αποστολάκης, ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αμφιλοχίας κ. Χριστόφορος Κουσιορής, η Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Αμφιλοχίας κα Λαμπρινή Χαρδαλιά, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Αμφιλοχίας κ. Ανδρέας Ρεγκούτας, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Αμφιλοχίας κ. Νικόλαος Μπεχλιούλης, ο γενικός γραμματέας Δήμου Αμφιλοχίας κ. Γεώργιος Λιάπης, η πρόεδρος ΚΕΚΑΔΑ κα Ζωή Ντρούτση, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αμφιλοχίας κα Ελένη Δράκου, κ. Γεώργιος Τσόγκας, κ. Κωνσταντίνος Ριζογιάννης και κ. Αθανάσιος Κακαρούνας, ο τέως δήμαρχος Ινάχου κ. Αθανάσιος Τορουνίδης, ο πρόεδρος συλλόγου Χαλκοπουλιωτών Αιτωλοακαρνανίας κ. Ευάγγελος Τσούνης, η πρόεδρος απανταχού Αυλακιωτών Αιτωλοακαρνανίας κα Έφη Τσούφη, ο ταμίας της ΟΣΥΒΑ κ. Χρήστος Λαυρέντζος, η πρόεδρος του Πολιτιστικού κέντρου Αμφιλοχίας κα Ρούλα Μέλου, ο υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Αθανάσιος Παπαθανάσης.

MPAMPALIO.GENOKTONIA.17.5.20232 60

Χαιρετισμούς απέστειλαν: η Αντιπεριφερειάρχης κα Μαρία Σαλμά, ο βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Αιγάλεω «Νέα Εποχή» κ. Λάμπρος Σκλαβούνος.

MPAMPALIO.GENOKTONIA.17.5.20232 58

Ευχαριστούμε τον Αλέξη Σωτηριάδη και την εφημερίδα «Μαΐστρος» για τη βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης. Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Σωτηριάδη για την ηχητική κάλυψη. Ευχαριστούμε την Ευγενία Μηλιόρδου για το στόλισμα του δίσκου με το κόλλυβο. Ευχαριστούμε όλα τα μικρά παιδιά και τους γονείς τους. Ευχαριστούμε την Δέσποινα Κανακίδη, την Μαρία Αναστασίου, την Βάσω Κυριάκη και την Ευγενία Μηλιόρδου για την άψογη συνεργασία τους και την αμέριστη βοήθειά τους. Ευχαριστούμε το αρτοποιείο του κ. Γεώργιου Νέστορα για τα εδέσματα. Ευχαριστούμε τις κυρίες του χωριού, την Σοφία Κυζιρίδου, την Ανθούλα Αποστολάκη και την Έλλη Κυριακοπούλου για τα εδέσματα.

Η 19η Μαΐου είναι μια μέρα που πρέπει όλοι μας πάντα να τιμούμε και να διατηρούμε. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε και με κατευόδιο την αγάπη και το πάθος για την Παράδοσή μας, ευχόμαστε ο Θεός να σας έχει καλά! Χριστός Ανέστη!