Την φλόγα της μνήμης άναψε η Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης – Αγίου Δημητρίου – Παλαιού Φαλήρου «Η ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ», το Σάββατο 27 Μαΐου 2023, στο μνημείο της, στην πλατεία Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού στη Νέα Σμύρνη. Τη φλόγα μετέφεραν στο μνημείο οι δρομείς του «Δρόμου της μνήμης», ξεκινώντας από την πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης και την προτομή του, το μνημείο της Περγάμου, το μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων και το μνημείο των πεσόντων Προσκόπων Αϊδινίου.

Με την άφιξή τους οι δρομείς άναψαν κεριά με τη φλόγα της δάδας, υπό τους ήχους της Καμπάνας του Πόντου, της χορωδίας της Ένωσης και της λύρας του Γιάννη Καζαντζίδη και του νταουλιού του Φίλιππου Πουρπουτίδη.

NEA.SMYRMNH.MAVRI.THALASA.GENOKTONIA.27.5.2023 2

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ.κ. Συμεών τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια ο Δρ. Αντώνης Παυλίδης αναφέρθηκε στη σημασία του αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Μετά την κατάθεση στεφάνων ακολούθησε καλλιτεχνικό αφιέρωμα από τη χορωδία της Ένωσης και τη χορευτική ομάδα με την αφήγηση της προέδρου Ράνιας Χρυσοχοΐδου. Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης μοιράστηκαν κόλλυβα από το σινίν και ποντιακά εδέσματα.

NEA.SMYRMNH.MAVRI.THALASA.GENOKTONIA.27.5.2023 3

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης – Αγίου Δημητρίου – Παλαιού Φαλήρου «Η ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ», ευχαριστεί όλα τα μέλη και τους φίλους για τη αθρόα συμμετοχή τους και ιδιαίτερα το σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Συμεών, τους Δημάρχους, Ν. Σμύρνης κ.Τζουλάκη, Αγ. Δημητρίου κα Ανδρούτσου και Π. Φαλήρου κ.Φωστηρόπουλο, τον πρώην Δήμαρχο Ν. Σμύρνης κ. Κουτελάκη, την περιφερειακή σύμβουλο κ. Ν. Κατρανίδου, την τ. βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κα Ε. Σταματάκη - Ανθίδου, τους αντιδημάρχους, κ. Α. Γαβαλά, κ. Π. Γιατζίδη, κ. Α. Ζαβό, τους δημοτικούς συμβούλους κ. Γ. Κρικρή, κ. Σ. Κούπα, κα. Ε. Γαλανοπούλου, κ. Ν. Σαρδιανό, κ. Γ. Γουρναρόπουλο, κ. Κ. Αναγνωστόπουλο, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών κ. Χ. Γαλανίδη, τη Γενική Γραμματέα κα.Γ. Χαριτίδου, τους προέδρους και εκπρόσωπους των αδερφών σωματείων Ιμβρίων κ. Γ. Παπαθεοδώρου, Τενεδίων κ. Π. Οκομούση, Κρητών κ. Ν. Περαθωράκη, Ηπειρωτών τη δημοτική σύμβουλο κα. Κ. Δεληγιάννη, των Αιτωλοακαρνάνων τον δημοτικό σύμβουλο κ. Δ. Φερεντίνο, της Ποιότητας ζωής την δημοτική σύμβουλο κα. Μ. Αγγελίδου, του Κ.Ο.Π.Α. κ. Θ. Συμεωνίδη, των Καρπαθίων κ. Γ. Κανάκη, τους υποψηφίους βουλευτές, υποψηφίους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, όλους τους δρομείς "της μνήμης" και ιδιαίτερα τον συντονιστή Γιώργο Χιονίδη, τον Παναγιώτη Σιδηρόπουλο με την Καμπάνα του Πόντου, τον Ίμβριο φίλο κ. Μιχάλη Σακάτη και την κα. Ελένη Γρηγοριάδου για το όμορφο φωτορεπορτάζ και τον κ. Γιώργο Κανάκη για την εξαιρετική βιντεοσκόπηση.

Δεν ξεχνούμε, τιμούμε τους νεκρούς μας και αγωνιζόμαστε αταλάντευτοι για τη διεθνή αναγνώριση!