Στη μουσική σύμπραξη με τίτλο «Αρχείον του Πόντου, η Ποντιακή μουσική γραμμένη στην Βυζαντινή Παρασημαντική», διοργανώνει ο σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» και το μουσικό εργαστήρι του συλλόγου, στον τρίτο μουσικό κύκλο του Πολιτιστικού Χειμώνα 2016 – 2017. Η μουσική σύμπραξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016, στο εντευκτήριο του συλλόγου (Όθωνος 12 στη Σταυρούπολη) στις 20.15 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η μουσική σύμπραξη έχει τον τίτλο «Αρχείον του Πόντου, η Ποντιακή μουσική γραμμένη στην Βυζαντινή Παρασημαντική – Αφιέρωμα σε τρεις μεγάλους καταγραφείς της Ποντιακής Μουσικής, Δημήτρη Κουτσογιαννόπουλο, Ξενοφών Άκογλου, Τρύφων Γεωργιάδη».

Ο ρόλος της λύρας και του καμενέ μαζί με την φωνή –προερχόμενη από τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική, έρχεται να συμπράξει μελωδικά στον τρίτο κύκλο του Πολιτιστικού Χειμώνα 2016 – 2017. Ερμηνεύει ο πατήρ Πολύκαρπος Κοντοζίδης. Συνοδεύει η μουσική ομάδα των Ακριτών «ΟΡΦΕΑΣ». Μουσική επιμέλεια – κείμενα, λύρα και κεμανέ ο Γιώργος Πουλαντσακλής.

Πολλές μελωδίες δημοτικών ασμάτων ήταν γνωστές στους Έλληνες του Πόντου, μέχρι και τον διωγμό τους από τις προγονικές εστίες και την εγκατάστασή τους στην μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα. Η συγκέντρωση καθώς και η καταγραφή τους ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς παραδόθηκαν στις επόμενες γενιές από στόμα σε στόμα. Η πρώτη δημοσίευση περισυλλογής δημωδών ασμάτων καταγράφεται από τον Κ. Ξανθόπουλο το 1849 (Άσματα παρά την Τραπεζούντα). Η ποντιακή μουσική και η ποντιακή μελωδία στις αρχές του αιώνα, αποδόθηκε δια της παρασημαντικής μέσα από τις καταγραφές των τριών σπουδών συλλεκτών, του Δημήτρη Κουτσογιαννόπουλου, και του Τρύφωνα Γεωργιάδη, και έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της ποντιακής μουσικής.